tiistai 17. kesäkuuta 2014

Vesihanat kiinni ja lämpö päälle, kiitos!

Tällainen kaino toive olisi tällä puutarhurilla, liekö liikaa toivottu näin juhannusviikolla?

Sadevesi on kasveille hyväksi - tiettyyn rajaan asti. Nyt on kuitenkin ainakin meilläpäin menty reippaasti tuon rajan yli. Ei pysty enää pysymään perässä, kuinka paljon vettä on viime päivinä satanut. Joka tapauksessa aivan ehdottomasti liikaa savimaallemme.

Veden kyllästämä maa lilluu jalkojen alla, kasvit kärsivät veden täyttämässä tiiviissä maassa. Kasvimaalle ei ole nyt asiaa, sillä liian märässä maassa käveleminen vain tiivistäisi maata entisestään.

Kun on vielä lisäksi viileää, ei vesi häviä haihtumallakaan eikä kasvien kasvu etene. Viime vuosina tuntuu olleen enemmänkin tällaisia kylmiä ja sateisia alkukesiä, haastavaa puutarhureille. Muutenkin tuntuu siltä, että erilaiset säätyypit tuppaavat "jäämään päälle" pidemmäksi aikaa. Kasvien kannalta parempaa olisi sellainen sopiva vaihtelu, tasaisesti lämpöä, aurinkoa ja vettä.

Ja kun päälle vielä uhkaillaan hallalla, niin hui! No, mistä tuntee joulun (ei lunta) sekä vapun ja juhannuksen (lunta). Nytpä ei voi oikein muuta kuin puuhailla sisätiloissa ja toivoa, että aurinko ottaa pian voiton.

Vaan enpä malta olla mainitsematta, miten eilinen sadepäivä kirkastuikaan, kun satuin huomaamaan, mitä Perho Kerttunen oli kirjoittanut blogistani kommentissaan Omamaku-blogissa. Huh, vetää sanattomaksi, kiitos!!

Nämä maassa talven viettäneiden maa-artisokan mukuloiden versot
sain sentään raivattua rikkaruohoilta ennen maanantain jättisadetta.
Musta muovi ei ole kaunein, mutta ainoa järkevä ratkaisu joillain alueilla,
jotta pärjää edes jotenkin rikkaruohojen kanssa.
Taaempana maasta puskee parsa, joka kasvaa kesän mittaan
komeaksi jättimäiseksi puskaksi.  

2 kommenttia :

 1. No siellä on satunut kunnolla. Täällä ei tule vettä, kun pieniä ripauksia, jotka kuivaa saman tien. Koko ajan saa olla kastelemassa. Tasan ei käy... jne :)
  Tätä kylmyyttä ei tahdo ymmärtää ollenkaan. Eilen kävin pitkästä aikaa lenkillä. Puin päälle t-paidan, paksun fleesepaidan (joka on talviulkoiluuun) ja tuulitakin ja mun oli tautisen kylmä ! Olis pitänyt olla vielä huivi, pipo ja hanskat, ei ymmärrä.
  Hyvää Juhannusta nyt kuitenkin ! Villapaidat täytyy ettiä päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos juhannustoivotuksista Eija! Näin se on, Suomi on suuri maa ja monenlaista keliä mahtuu. Vähän tasaisempaa saisi kyllä mielellään tuo veden annostelu olla :)
   Meilläkin tytär eilen totesi, että hyvä kun oli vielä talvitakki naulakossa pesemättä, niin saattoi napata sen päälle. Otettiin sentään karvareunushuppu pois.
   Kova tuuli näyttää nyt onneksi kuivattavan maata aika tehokkaasti, ehkä tuonne kasvimaalle taas piakkoin pääsee. Hommaa ois.
   Hallaa ei sentään ole ollut täälläpäin, arimmilla kasveilla pidän kuitenkin varmuuden vuoksi kunnon harsosuojauksia. Jospa nyt heinäkuussa viimeistään lämpiäisi!

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!