tiistai 2. tammikuuta 2024

Siemenmietteitä

Tulevaa, keväistä puutarhakurssiani varten tässä alkaa pyöriä päässä kaikenlaisia puutarhamietteitä.

Kaikki alkaa siemenestä, niin ensinnä niistä. Olen kokoamassa listan erilaisista siemenkaupoista. Sitä pohtiessani tuli mieleen kysyä, mistä te muut hankitte puutarhasiemenet?

Havahduin nyt siihen, että olen itse yleensä ottaenkin niin perinteisten, fyysisten kauppojen ystävä, että tulee hankittua siemenet valtaosin ihan oikeista kaupoista. Lähinnä lähiseudun puutarhaliikkeiden varsin laajoista valikoimista.

Jo pelkkä siemenpussien rivistöjen katselu on mukavaa - ensimmäisten huomasinkin ilmestyneen kauppaan jo viime vuoden lopulla 😊 Paperisia pussukoita on kiva hypistellä käsissä ja vertailla erilaisia lajeja, lajikkeita ja tietysti myös hintoja. Jotka muuten tuntuvat aikalailla nousseen, etenkin erikoisempien lajikkeiden kohdalla - ja siementen määrä pusseissa on vain vähentynyt lähes olemattomiin 🙁

Virolaisen puutarhakaupan siemenvalikoimaa.
Myös erilaiset keväiset puutarhamessut ja muut tapahtumat ovat hyvä tilaisuus päästä tutkimaan siemenpussukoita. Usein minulla saattaa olla vaikka vain yhden, tietyn siemenlajikkeen tarvis, niin ei sitä viitsisi lähteä netistä tilailemaan.

Itselläni on pääsääntöisesti vakiintunut eri kasveista tietyt lajikkeet, joihin yleensä turvaudun. Näiden lisäksi sitten joitain pieniä uusia lajikekokeiluja lähinnä tomaattipuolella. Silloin on hankalampi tilanne, jos jotain omaa lempilajiketta ei tahdo olla enää saatavilla, vaan pitää yrittää löytää sen tilalle uusi, mielellään vähintään yhtä hyvä. Näin on käynyt muun muassa Feonia fina -porkkanalajikkeen kohdalla. Toista yhtä hyvää en ole onnistunut tähän mennessä löytämään.

Hintojen suhteen muuten tuntuu, ettei eri hankintakanavien välillä taida olla kovin merkittäviä eroja. Itse en ainakaan ole onnistunut löytämään mitään tiettyä, hintojen puolesta ylivoimaista hankintapaikkaa. Kerro mielellään, jos tällaisen tiedät!

Siemen-aarrelaatikkoni :)
Vielä on sitten se viimeinen, ja oikeastaan tärkein siemenpaikka, ikioma siemenvarastoni 😊 Se täytyy tietenkin aina ensinnä inventoida. Sieltä löytyykin valmiiksi niin paljon kaikenlaista, ettei uusia hankintoja tarvitse yleensä juurikaan tehdä, korkeintaan jotain pientä täydennystä.

Tutustu myös aiempaan juttuuni, mistä löytyy tietoa eri hyötykasvien siementen kylvöajankohdista.

#siemen #puutarha #puutarhasiemen #siemenkauppa


6 kommenttia :

 1. Minun tulee yleensä tilattua siemeniä jostain, heti alkuvuodesta:) Nyt tilasin Mustilasta, sieltä sai myös Kukkatarhureiden siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pioni, Mustila olikin hyvä vinkki! Eipä olisi tullut heti mieleen myös siemenkauppana 😊

   Poista
 2. Tutkin yleensä puutarhamyymälöiden ja paikallisten markettien ja sekatavarakauppojen siemenvalikoimat. Erityisesti syksyllä kiertelen kauppoja läpi, sillä silloin moni liike myy vanhaksi meneviä siemeniä puoleen hintaan tai jopa sitäkin halvemmalla. Moni kasvi kuitenkin itää vielä ihan hyvin, vaikka parasta ennen -päiväys olisikin mennyt edellisenä syksynä umpeen. Netistä tilaan silloin, jos äitini on tekemässä tilausta. Menee samoilla postikuluilla. Pitäisi käydä läpi omatkin siemenvarastot, ettei tule hankittua liikaa sellaista, mitä on jo valmiiksi. Luulen, että kovin paljoa täydennystä ei tarvitse tänä keväänä tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, uusia siemeniä tulee hankittua valmiiksi jo edellisenä vuonna, kun vastaan tulee jotain mielenkiintoista. Tuo olisikin hyvä ajatus yhdistää tilaus jonkun toisen kanssa, postikulut kun ovat nykyään melkoisia.

   Poista
 3. Missä pidät kurssejasi? Puutarhakursseja voisi olla paljon enemmän. Tarpeita on monia, vasta-alkaja kaipaa aivan erilaista kurssia kuin konkari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, pidän kurssin Orivedellä, eli Tampereen kupeessa alkaen 12.2. Se on totta, ettei puutarhakursseja mitenkään pilvin pimein ole, ei ole täälläkään lähiseudulla niitä juurikaan. Puutarhailu on kuitenkin asia, jossa olisi niin paljon jaettavaa muiden kanssa, vaikka ihan konkreettisestikin siemeniä ja taimia 😊

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!