tiistai 27. joulukuuta 2022

Ensimmäiseksi vähän raivausta

Uuden kodin parveke ja pikkuinen piha ovat saaneet aiempien asukkaiden aikana rehevöityä rauhassa erilaisista kasveista.

Kasveja on vähän liikaa, ja ennen kaikkea liian liki taloa, jopa sitä verhoten. Runsas kasvillisuus liian lähellä rakennusta ei tee sille hyvää. Kasvit ylläpitävät kosteutta, tukkivat salaojia ja lahottavat rakenteita.

Vanhassa kodissamme oli myös samaa ongelmaa,  ja saimme oppia, että havupuusta pitää olla rakennukseen matkaa vähintään 10 metriä, ja lehtipuiden tulee kasvaa vähintään 15 metrin etäisyydellä. Tämä on hyvä nyrkkisääntö.

Uuden kodin pahin ongelma on talon rakenteisiin levittäytynyt villiviini. Vaikka kaunis kasvi onkin, niin se saa kyllä nyt lähdön.

Parvekkeen rakenteisiin kiipeillyt
villiviini ei ole hyvä juttu, niinpä se saa lähdön.
Toinen ongelma on lähes koko pienen pihan täyttävä suuri puu, mitä todennäköisimmin vaahtera.

Vaikka puut ovat kivoja ja kauniita, etenkin tämä vaahtera nyt talvella,
niin väärässä paikassa kasvaessaan ne eivät ole kovin hyvä asia.
Niinpä tämän koko kaksikerroksisen talon korkuisen
vaahteran kohtalona on valitettavasti
moottorisahan terä.


Puu on aivan liian lähellä taloa, vain muutaman metrin päässä. Se varjostaa ja täyttää käytännössä koko pienen pihan. Voin vain kuvitella, mikä valtava lehtimäärä siitä kertyy syksyisin.


Puu saa siis lähdön ensimmäisten joukossa. Sen jälkeen voikin sitten odottaa kevättä ja katsoa, mitä kaikkea muuta pihassa kasvaa ja mikä niiden kohtalo tulee olemaan. Ainakin näyttäisi olevan jonkinlaista hortensiaa, saniaisia ja varmaan myös sireenejä.

Haluan raivata näitä koristekasveja myös saadakseni paremmin tilaa hyötykasveille, joita haluan kasvattaa pienissä puitteissa niin paljon kuin vain saan mahdutettua.

#puu #kasvi #rakennus #raivaus #suojaetäisyys #etäisyys #villiviini

6 kommenttia :

 1. Vastaukset
  1. Näin on Maatuska, ja itse asiassa vasta nyt tajusin, että tämä talvella muuttaminen onkin aika hyvä juttu :) Nyt voi rauhassa keskittyä sisätilojen tuunaamiseen, ja ulkohommat ovat vuorossa sitten keväällä kun pääsee näkemään, mitä lumen alta paljastuu :)

   Poista
 2. Mielenkiinnolla seuraan mitä uudesta puutarhasta löytyykään. Onnea uuteen kotiin❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, samoin, mielenkiinnolla odotan itsekin, mitä lumen alta löytyy :) Pikaisesti kyllä syyskuussa näin pihan, mutta eipä tullut silloin katsottua niin kovin tarkkaan, päähuomio oli silloin sisätiloissa :)

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!