tiistai 23. heinäkuuta 2019

Hääkukkaprojektin lopputulos selvillä :)

Kerroin aiemmin, kuinka otin tämän kesän pienoiseksi haasteeksi yrittää kasvattaa pöytäkoristelukukat tyttäreni häihin.

Ihanat kesähäät on nyt vietetty, ja on siis myös selvinnyt, kuinka tässä kukkaprojektissa kävi. Voisi sanoa, että se onnistui lähestulkoon, mutta ei aivan täysin. Ehkä sellainen 9- suoritus :)

Viileä alkukesä sekä kevään kiireeni toivat projektiin omat haasteensa ja jännitysmomenttinsa. Kylvin tosiaan huhtikuun puolivälissä astioihin (=pulkkiin :) kasvamaan noin 400 erilaista kesäkukantainta valmiista siemenseoksesta. Pääsin istuttamaan taimet maahan vasta reippaasti kesäkuun puolella, mikä oli selvästi vähän turhan myöhään. Näiden lisäksi kylvin vielä varmuuden vuoksi tuolloin kesäkuun alussa taimiväleihin vähän lisää siemeniä.

Hieman haastava savimaamme ja ehkä hiukan varjoinen kasvupaikka eivät myöskään ainakaan helpottaneet projektia. Sain huomata, että maahan olisi kannattanut lisätä istutusvaiheessa myös kompostia. Laitoin vain rakeista luomulannoitetta, kun kuvittelin maan olevan edellisen vuoden herneenkasvatuksen jäljiltä hyvässä ravinnetilanteessa. Komposti olisi varmasti jouduttanut kukkia.

Kovasti hyysäilin taimia, milloin harailin rivivälejä, milloin taas rakentelin niille minkäkinlaista lämmittävää suojaa harsosta ja muovista sekä lisälannoitin nokkosvedellä ja ruohonleikkuusilpulla. Viimeiseen asti sain jännittää, minkä verran kukkia lopulta on h-hetkellä kukassa, onko niitä riittävästi?
Valmiiksi poimittuja kukkia. Perennapenkistä keräämäni vielä puuttuvat.
Loppujen lopuksi erilaisia kukkia oli kukassa varsin mukavasti, joskaan ei kuitenkaan aivan riittävästi.

Enimmäkseen ruiskaunokkeja ja kehäkukkia, lisäksi jonkin verran muita, kuten ikikukkia, hajuherneitä ja unikoita.


Tyttäreni osti täydennykseksi vielä jonkin verran leikkokukkia, jolloin saimme kokoon tarvittavan kukkamäärän.

Keräsin kukat hääpäivää edeltävänä iltana. Onneksi tuolloin sattui olemaan kaunis, ei-sateinen päivä, se olisi huonontanut tilannetta huomattavasti. Keräilin lisäksi myös erilaista vihreää, kuten heiniä, pieniä kuunliljan lehtiä sekä saksankurjenmiekan lehtiä. Ne olivatkin korkeina ja näyttävinä erittäin hyvä lisä kukkamaljakoihin. Säilytin kukat yön yli vesiastioissa viileässä ja pimeässä kellarissa.

Työmaani hääpaikalla.
Olimme ottaneet etukäteen talteen pieniä lasiastioita, joihin asettelin kukkaset hääpaikalla. Sekin oli oikein mukavaa puuhaa.

Värikkäät kukat näyttivät vallan hyviltä valmiina paikoillaan hääpaikan pöydissä. Niitä oli myös kiva katsella illan aikana. Kukat kestivät maljakoissaan mainiosti illan ajan. Olin laittanut maljakkoveteen varmuuden vuoksi vielä kukkavirkistettä.

Valmiita maljakoita odottamassa. 
Olin maalannut aiemmin maljakkojen alaosat valkoisella maalilla.
 Näyttivät mukavilta valkoisella pöytäliinalla, ja kukkien varsien alapäät jäivät näin piiloon. 

Tämä oli kaikkineen oikein mukava ja mielenkiintoinen projekti, oli kiva osallistua tällä tavoin häävalmisteluihin. Toki kukkien huolenpito vaati oman aikansa, onneksi minulla oli sitä tänä kesänä vähän enemmän kuin yleensä, vaikka kevätpuoli olikin kiireinen.

Erityisesti odottamani tiibetinkoirankielet ja kesäruusuleinikit eivät harmi kyllä ehtineet ajoissa kukkaan. Niiden kukintaa siis odotellaan edelleen, nuput ovat kyllä jo pitkällä!

Nyt tulleen hellejakson luulisi räjäyttävän loputkin kukat iloiseen kukintaan.

Onneksi keksin kerätä täydennykseksi myös kuunliljan kukkia perennapenkistä.
Nekin sopivat vallan hyvin leikkokukiksi.

Loppukesän nautimme sitten varmaankin harvinaisen runsaasta kukkaloistosta :)

4 kommenttia :

  1. Tulipas kivat hääkoristeet! Hyvä idea maalata astioiden alaosat valkoisiksi. Hienoa, että edes osa kukista ehti kukkaan, vaikka alkukesän säät eivät aina oikein suosineetkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna, näin tosiaan sattumalta netissä kuvan tuollaisista maalatuista maljakoista, en keksinyt ideaa ihan itse ;) Heti tuli tavalliset lasiputelit huomattavasti juhlavamman näköisiksi.

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!