lauantai 1. syyskuuta 2018

Voiko tomaatteihin hukkua... ;)

- tai kurkkuihin - tai...?

Tämä on ollut oikea superkesä, helteet räjäyttivät sellaiset satomäärät, joista ei parhaalla mielikuvituksellakaan olisi voinut uneksia. Tällaista siis olisi, jos asustaisi jossain Välimeren rannalla, olisivathan nämä puutarhahommat näemmä huomattavasti tuottoisampia, niin kauan kuin vain kasteluvettä riittäisi.

Tomaatteja pukkaa edelleen riittämiin... Ja mikä erityistä, kasvit ovat edelleen aivan täydellisiä,
niissä ei ole mikäänlaisia viotuksia, ei rutonalkua eikä muuta, kuten yleensä jo tähän aikaan. 
Tomaatteja kypsyi parhaimpaan aikaan noin 30 taimestani melkein kilon verran joka päivä, kurkkuja tuli päivittäin useita, ja kesäkurpitsoita ja pavunpalkoja ja... Aikas runsaasti tällä hetkellä kolmihenkiselle perheellemme :) Mutta aivan mahtavan ihanaahan tämä on!

Päivän kurkkusaalis, kaksi kpl/nuppi :)
Eikä kyse kuitenkaan ole mistään suuruudenhulluudesta, mielestäni en keväällä mitenkään ylenpalttisesti kylvänyt ja istuttanut.

Kesäkurpitsantaimia tuli onneksi laitettua maltillisesti vain ihan muutamia, niiden tuotannon kanssa on juuri ja juuri selvitty, kun on vähän lahjoitettu ystäville ja tuttaville.

Luvassa herkullista Jimbee-melonia!
Toisaalta, onneksi tuli pistettyä vähäsen kasvamaan myös hiukan vaateliaampia kasveja. Aiemmin ylistämäni Jimbee-meloni kypsyttää kasvihuoneessa parhaillaan useampaa meloninpalleroa.

Tämän kohdalla ylituotantovaaraa ei kuitenkaan näyttäisi olevan ;) Mutta tekeepähän nyt ainakin jotain satoa, sillä aiemminhan lupasin, että jos melonisatoa ei tämän kesän helteissä tule, jää meloninkasvatukseni tähän.

Näyttää siis siltä, että vähän turhanpäiväinen, mutta sitäkin hauskempi meloninkasvatus jatkuu myös tulevina vuosina :)Myös ihanat butternut- eli myskikurpitsat pukkaavat hauskanmuotoisia hedelmiään siinä määrin, ettei niistä taida tulla ensi talvena pulaa. Onneksi butternutinpallerot säilyvät ihan sellaisinaan huoneenlämmössä kuukausitolkulla, aikamoinen ja helppo ekokasvis siis. Ei tarvitse kuin vaivautua noukkimaan kurpitsanpullukat talteen, kunhan kypsyvät valmiiksi.

Butternutinpalleroissa on jotain kovin sympaattista.
Butternutit saavat kiipeillä rauhassa harjateräskaaressaan. Yhdestä taimesta näyttää
tulevan yli kymmenen pulskaa butternuttia.
Ps. olethan jo osallistunut blogiarvontaani, vielä huomiseen saakka kerkiää!

6 kommenttia :

 1. Onpas sulla runsassatoisia tomskuja! Kelpaa niitä napostella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nettimartta, tämä kesä on kyllä ollut kaikkien aikojan paras tomaattikesä - eikä loppua ole näköpiirissä... :)

   Poista
 2. Upea myskikurpitsasato! Miten olet saanut kurpitsan viihtymään näin hyvin? Meillä myskikurpitsa ei ole tehnyt yhtään hedelmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu, täytyy valitettavasti sanoa, että sitä samaa itsekin aikalailla ihmettelen, että miksi erityisesti tuo yksi butternut on kasvanut noin älyttömän hyvin. Ihan lähellä on muutama muu taimi, jotka eivät ole lainkaan yhtä jättimäisiä ja tuottoisia.
   Mitään kovin kummia vippakonsteja en tuon kanssa mielestäni ole tehnyt, ehkä joku tähtien asento on sattunut kohdilleen :)
   Lannoitteena olen käyttänyt erilaisten luomulannoitteiden lisäksi laimennettua virtsaa, sillä voi olla joku vaikutus. Ja selvästi tuo tykkää siitä, että on päässyt kiipeämään ylöspäin.
   Yksi juttu on vielä se, että minulla kasvaa butternutteja kaksista erilaisista siemenistä. Toiset on siemenkaupasta ostettuja, ja toiset olen itse ottanut talteen kaupan ulkomaisesta myskikurpitsasta.
   Mutta, iso ongelma on se, etten tiedä, kummat taimet on kumpia, eli kumpi on tämän erinomaisesti kasvaneen taimen alkuperä. Noiden eri kasvien lehdetkin on vähän eri näköisiä. Ensi keväänä yritän pitää huolta siitä, että taimien alkuperä pysyy ylhäällä, jotta selviäisi, kummat näistä kasvavat paremmin, se kiinnostaisi kovasti itseänikin. Valitettavasti en osaa oikein tämän enempää evästää, vaikka aika pitkä sepustus tulikin :)

   Poista
  2. Ehkäpä tosiaan ylöspäin kiipeäminen on se juttu. Epäilen, että omat kurpitsani ovat kärsineet liian vähäisestä kastelusta ja/tai lannoituksesta. Minun siemeneni ovat hyötykasviyhdistykseltä, lajike taisi olla 'Butternut Waltham'. Jännittävää, jos kaupan myskikurpitsan siemenistä tulisikin parempi lopputulos! Täytyy ehkä ensi vuonna kokeilla vielä niitä :)

   Poista
 3. Ai niin, vielä yksi juttu piti laittaa, kylvin tänä vuonna butternutit varsin aikaisin, varmaan jo maaliskuulla. Ajattelin ensin, että se oli ihan liian aikaisin. Mutta kun alkukeväästä olikin sitten hetken aikaa todella lämmintä, pääsivät butternutit myös ulkona hyvissä ajoin hyvään kasvun alkuun. Myöhemmin tulleina hallaöinä onnistuin suojaamaan taimet moninkertaisella harsolla.
  Ja vielä liittyen tuohon edelliseen, vahva epäilykseni on, että nämä paremmin kasvaneet olisivat peräisin niistä siemenistä, joita olen itse ottanut talteen kaupan butternuteista.
  Mitä siemeniä sinä olet käyttänyt?

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!