sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Butternut aukaisi ensimmäisen nuppunsa!

Nyt on aikaista, ei voi muuta sanoa. Eipä ole koskaan aiemmin käynyt näin, että butternut-kurpitsa olisi alkanut kukkia jo toukokuun puolella, aiempina vuosina tuskin vielä kesäkuussakaan. Ja taimet olen kylvänyt ihan samoihin aikoihin kuin ennenkin.

Kukan perässä näkyy pieni butternutinalku. Ihan on
oikean mallinen jo pienestä pitäen :)
Tässä vaiheessa pienenä haasteena on kuitenkin se, että toistaiseksi kaikki kukkivat ovat emikukintoja, hedekukkia ei vielä näy. Näin ollen nämä ensimmäiset pienet kurpitsanalut menevät hukkaan, kun ei ole millä pölyttyä. Toivottavasti niitä hedekukkiakin pian ilmaantuu!

Myös kesäkurpitsassa on jo ensimmäiset pienet kurpitsanalut. Siinä taas on se hyvä puoli, että kyseessä on itsestäänpölyttyvä Parthenon-lajike, joka toimii hyvin varsinkin näin alkukesästä.

Taitaa käydä niin, että tänä vuonna päästään maistelemaan kesäkurpitsaa jo ennen juhannusta, mitä ei myöskään ole koskaan aiemmin tapahtunut.

Jimbee-melonikin työnsi eilen esiin ensimmäisen kukkansa.
Sen lupaan nyt pyhästi, että jos ei tänä vuonna saada butternutteja ja meloneita, niin en kyllä yritä niitä enää koskaan :) Saatte sitten tarpeen mukaan muistuttaa minua tästä lupauksesta tulevina vuosina... ;)


Aurinkoista sunnuntaipäivää!


tiistai 22. toukokuuta 2018

Pian 500 blogitekstiä :)

Mietin tuossa, keksisinkö jonkin sopivan "syyn" blogiarvonnan järjestämiseksi, edellisestä kun on kulunut jo tovi.

Huomasinkin, että viiden vuoden bloggari"urallani" on ihan pian tulossa täyteen 500 blogitekstiä. Siinähän on vallan loistava syy arvonnan järjestämiseen!

Vuotta kohti on siis tullut kirjoitettua keskimäärin sata tekstiä - tai viikossa kaksi, miten tuota haluaa laskeskella.

Valtaosa jutuista liittyy jollain tavoin puutarhaan. Tomaatti, yksi lempikasveistani, on mukana yli 60 tekstissä.


Tomaatteihin taas liittyy olennaisesti kasvihuone, joka esiintyy yli 40 postauksessa.


Puutarhajuttujen lisäksi blogissani kokkaillaan pääasiassa oman puutarhan antimista, ajatuksella yksinkertaista, helppoa ja hyvää.

Semifreddo on helppo ja herkullinen kesäjälkkäri!
Tämä teksti on nyt 497., joten muutama juttu vielä, ja sitten on arvonnan aika :) Onkin muuten tiedossa ainakin omasta mielestäni varsin mielenkiintoinen palkinto, kannattaa pysyä kuulolla!

Millaiset asiat sinua kiinnostavat blogissani erityisesti?

sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Se ei pelaa, joka pelkää... :)

Kurkut itivät tänä vuonna melkein liiankin hyvin - meillä taitaa siis
olla tulossa kurkkukesä:) Eikä ole toisaalta niin vaarallista, vaikka
muutama taimi paleltuisikin.
Tämä lämpöaalto on nyt sulattanut kaikki pidäkkeet. Kun katsoin tulevia pitkän ajan sääennusteita, ei mikään enää pidätellyt. Aloin istutella ensimmäisiä kaikkien arimpienkin kasvien taimia ulkosalle; meloneita, kurkkua, papuja ja erilaisia kurpitsoita.

Eipä näin ole tapahtunut juuri koskaan toukokuun puolella. Toki riskillä mennään, tiedetään, mutta parhaassa tapauksessa kasvit pääsisivät hyödyntämään tämän lämmön ja sellaiseen kasvuvauhtiin, ettei näillä main ole ennen nähty!

Nämä köynnöspavut saavat kiipeillä tähän nurkkaan asentamaani
betoniraudoitusverkkoon, kunhan hieman varttuvat.
Etenkin kaikkein eksoottisimpien ja hidaskasvuisimpien kasvien kohdalla tämä olisi mitä mainioin juttu. Ainakin tässä vaiheessa näyttäisi, että tästä voisi tulla se kaikkien aikojen melonikesä, jota olen vuosikaudet odottanut!

Onneksi tuli kylvettyä niitä meloneja tänä vuonna hyvissä ajoin. Voisi nyt pikkuisen harmittaa, jos ei olisi tullut sitä tällaisena vuonna tehtyä!

Ja onneksi myös sellaisissa määrin, että on jopa muutamia varataimia, jos halla sattuisikin iskemään ja tuhoamaan nämä nyt istutetut.

Maissintaimia en sentään tohtinut vielä istuttaa. Ne ovat hentoisine lehtineen yksi kaikkein hallanarimmista kasveista. Niiden kanssa pitää vielä malttaa odottaa mieluummin kesäkuun puolelle.

Butternut-kurpitsatkin työntävät jo ensimmäisiä söpöjä nuppujaan,
aika uskomatonta näin vähän toukokuun puolivälin jälkeen!
Lähiviikot sitten näyttävät, millaisena tilanne tästä jatkuu, sitä mielenkiinnolla odotetaan!

torstai 17. toukokuuta 2018

Testing: nokkosvettä tomaatinlehdille

Keräsin ja ryöppäsin eilisiltana kevään ekat nokkoset lettuihin (tulipa muuten taas namia... :) Olin juuri kaatamaisillani ryöppäysvettä pois, kun mieleeni tuli, voisiko sitä käyttää jotenkin kasveille?

Nokkosvesihän sisältää paljon hyviä ravinteita ja hivenaineita. Otin siis veden talteen ja jäin miettimään, mihin sen käyttäisin.

Vasta aika hiljattain kasvihuoneeseen istuttamani tomaatintaimet näyttivät vähän siltä, että ne kaipaisivat hiukan lisää ravinteita. Niinpä päädyin suihkuttelemaan nokkosvettä kokeeksi tomaatinlehdille suihkepullolla ilman sen kummempaa tietoa siitä, onko tuo lainkaan järkevää tai edes turvallista. En laimentanut keitinvettä lainkaan, vaan suihkuttelin ihan sellaisenaan.

Suht tuhtia tavaraa, nokkosenlehtiä oli alunperin litran verran, ja vettä puolisen litraa. Sen verran kuitenkin luin, että nokkovesisuihkuttelua voisi käyttää tomaateille kirvojen torjuntaan. Ok, vaikkakaan kirvaongelmaa minulla ei kyllä ole tomaateissa ainakaan tähän mennessä koskaan ollut.

Sen verran tuo kokeilu kuitenkin hirvitti, etten uskaltanut suihkutella kaikkia tomaatteja, vaan kokeeksi ainoastaan pienen osan. Tein suihkuttelun eilisiltana. Kuinka ollakaan, tomaatit ovat edelleen hengissä - ja itse asiassa, yllättäin näyttäisi jopa siltä, kuin ruiskuteltujen tomaattien ylimmät lehdet olisivat saaneet tässä ihan päivän aikana selvästi voimakkaamman vihreän värin.

Ihan kuin tomaatti olisi vahvistunut vuorokaudessa!
Ei siis nähtävästi haitallinen kokeilu, ehkä jopa jotain hyötyä? Olenkin näissä puutarhahommissa vakaasti sitä mieltä, että kaikkea sellaista voi ja kannattaa kokeilla, mistä ei ole ainakaan haittaa :)

Erikseen on sitten vielä pari viikkoa muhitettava nokkoskäyte, josta olen kirjoittanutkin jo aiemmin.

maanantai 14. toukokuuta 2018

Pieni puutarhamessu-gallup

Blogissani ei olekaan ollut vähään aikaan gallupkyselyä, niinpä ajattelin jälleen tehdä sellaisen.

Mietin, mitä haluaisin itse saada muilta tietää, ja ajattelin, että kysymys voisi tällä kertaa liittyä puutarhamessuihin. Eli kiinnostaisi tietää, miten iso osa puutarhaharrastajista, tai tässä tapauksessa tämän blogin lukijoista, on tänä keväänä käynyt puutarhamessuilla - ja vielä, miten monilla messuilla?

Eli kysymys kuuluu, oletko käynyt tai menossa tänä keväänä puutarhamessutapahtumaan? Vastausvaihtoehdot ovat:

Yhdessä - kahdessa
Useammassa kuin kahdessa
Jätän tänä keväänä väliin

Voit käydä valitsemassa sopivan vaihtoehdon blogin oikean reunan palkin yläosasta löytyvästä gallupkysymyksestä, klikkaa sen jälkeen alta vote. Jos haluat kertoa tarkemmin vaikkapa siitä, missä olet käynyt, voit tehdä sen kommentilla tähän tekstiin. Laitetaan vastaamiselle aikaa pari viikkoa.

Tämä kysymys tuli mieleeni siitä, että itselläni jäi messut tänä vuonna kokonaan käymättä, mikä pikkuisen harmittaa. Toisaalta, kun on lukenut bloggaajien juttuja kotimaisista messuistamme, jotka usein eivät ole niin kovin suuri elämyksiä, ei harmitus ole ihan niin suuri.

(Kuvat aiemmilta Nordiska Trädgårdar -messuilta).
Siemeniä silmänkantamattomiin.
Isoin hinku minulla olisi jälleen ollut ihanille Tukholman Nordiska Trädgårdar -messuille, jotka jäivät väliin myös viime vuonna. Messut ovat nykyään kovin aikaisin, jo maaliskuussa, mikä on minulle vähän hankala ajankohta.

Nyt ei auta kuin yrittää kierrellä muunlaisissa puutarhakohteissa, vaikkapa viimeistään Avointen puutarhojen päivänä heinäkuun alussa :)




lauantai 12. toukokuuta 2018

Meloni-iloa :)

- tai ei sentään vielä, vaan vasta melonintaimi-iloa, mutta oikein mukavaa sekin :)

Melonintaimet on tänä vuonna kasvaneet oikein poikkeuksellisen hyvin. Vaikea sanoa, olisikohan viime vuonna hankkimallani tehokkaalla kasvivalaisimella joku osuus siihen - tai sitten vain moukan tuuria.

Oikeastaan toinen näistä menestyjistä ei olekaan varsinaisesti meloni, vaan kurpitsa vähän vaateliaammasta päästä, eli ihana butternut-kurpitsa.

Butternutteja.


Kylvin huhtikuussa muutaman siemenen, jotka kaikki itivät, ja taimet ovat nyt vankkoja ja kaikin puolin hyvännäköisiä.





Ja ihana Jimbee :)
Ja se toinen, se on erittäin herkullinen Jimbee-niminen meloni, jonka siemeniä satuin onnekseni keräämään talteen viime kesänä kaupasta ostamastani melonista. Siitä kerroinkin vähäsen jo aiemmin.

Tässä yllättävässä toukokuun lämpöaallossa melonit ja muut saavat kyllä sellaisen startin, ettei paremmasta väliä! Vielä pitää silti malttaa odottaa kunnon tovi, ennen kuin uskaltaa istuttaa melonintaimet ulkosalle. Kesäkuun alussakin kun voi olla hallaöitä, eivätkä nytkään yöt ole kovin lämpöisiä.

Juuri esiin pilkistäneet kurkunalut.
Muutoinkin taimille kuuluu tänä vuonna harvinaisen hyvää - ehkä on tullut oltua kylvöjen kanssa liikkeellä oikeaan aikaan?

Tähän loppuun vielä muutama söpöstelykuva yhdestä lemppareistani, köynnöspavuista.


Ihanaa aurinkoista viikonloppua, mitä sinun taimillesi tai puutarhaan kuuluu?



sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Tomaatit kukkivina kasvihuoneeseen - vain yksi on joukosta poissa...

Tämän postauksen piti alunperin olla, että vielä pitää malttaa hetki. Vaan kuinka ollakaan, yllättäin tupsahtanut lämpöaalto mahdollistikin tomaatintaimien istuttamisen lämmittämättömään kasvihuoneeseemme jo nyt.
Ensimmäisinä kukkaan ehtivät odotetusti kirsikkatomaatit Cereza amarilla
 ja Sungold. Verhosin varmuuden vuoksi kasvihuoneen pohjoisseinän
kylmien öiden varalta harsolla, niin pitäisi tomaateilla olla hyvät oltavat :)

Mahdollisten kylmien öiden vielä tullessa kasvaria voi lämmittää kynttilöin.

Taidankin olla tomaattien kanssa aikaisemmassa kuin koskaan! Ensimmäiset, helmikuussa kylvetyt taimet kukkivat jo iloisen keltaisina.

Lajikkeita on tänä vuonna reilu kymmenen ja taimia yhteensä kolmisenkymmentä.

Vanhoja tuttuja ja varmoja lajikkeita ovat Tanskan vienti, raidallinen Tigerella, Selandia, ihana keltainen Golden sunrise sekä mainiot runsassatoiset kirsikkatomaatit; aikainen keltainen Cereza amarilla sekä punainen Gardener´s delight ja vielä viime kesänä ensimmäistä kertaa kokeilemani supermakea Sungold-kirsikkatomaatti. 

Uusia kokeiluja ovat Hildares, Harzfeuer sekä Sweet million-kirsikkatomaatti.

Myös aiemmin kokeilemani, pienisatoiseksi jäänyt Black cherry -kirsikkatomaatti sai vielä uuden mahdollisuuden.

Yhtä lajiketta olisin halunnut kovasti kokeilla, erittäin hyväksi kehuttua Paolaa. En vain onnistunut löytämään sen siemeniä mistään ajoissa ja järkevästi.

Paolan siemeniä ei yleensäkään ole kovin hyvin tarjolla, ja siellä missä niitä oli, kokonaista viisi siementä sisältävän pussukan toimituskulut olivat pari-kolme kertaa siemenpussukan hinta! Eipä tullut kauppoja. Vaan nyt juuri onnistuin löytämään Paolaa kohtuukustannuksin ruotsalaisesta Impectasta. Menee nyt valitettavasti tässä vaiheessa kokeilu ensi vuoteen.

Suurin osa taimista mahtui kasvihuoneen multaan, loput päätyivät erilaisiin ruukkuihin.

Tästä vielä muutama linkki muihin tomaattiaiheisiin postauksiini:

Mitä ne tomaatin varkaat oikein ovat?
Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!