keskiviikko 16. elokuuta 2017

Niin oranssia!

Vihreää, keltaista, punaista, pinkkiä, sinistä, vihreää, oranssia, violettia, valkoista, ruskeaa, vihreää...

Puutarhan värit ovat monet. Yksi tykkää kirkkaasta, toinen hempeästä, kolmas kaikkien värien ilotulituksesta.

Tänä vuonna huomasin, että lempipuutarhavärikseni valikoitui puolivahingossa oranssi - siis väriksi, joka tuotti puutarhassa tällä kertaa kaikkein isoimmat ilon aiheet.

Tähän on kaksi "syyllistä", kukka ja tomaatti. Se kukka oli odotettu, tomaatti oli yllätys. Paitsi että sille kukallekin ilmaantui yllätyskaveri.

Siihen kukkaan liittyy kiva pieni tarina, jonka taisin kertoakin joskus viime kesän lopulla. Sen siemenet kulkeutuivat mukanani ihanasta Tallinnan kasvitieteellisestä puutarhasta, missä tuota vaatimattoman pientä, kauniin oranssikukkaista unikkoa kasvoi villinä ja vapaana siellä täällä. Se oli viime kesän visiitillämme sopivasti siemenvaiheessa, joten nappasin mukaani muutaman siemenkodan.

Nyt se kukkii kauniisti meidän puutarhassamme, muistuttaen samalla tuosta mukavasta matkasta. Iloisena yllättyksenä sen viereen avautui vielä toinen, aavistuksen punertavampi, pieni ja sievä unikonkukka. Se taas oli peräisin siemenpussista roiskimastani kesäkukkaseoksesta. Nyt yhdessä nuo ovat aivan mainio pari, täytyy ehdottomasti kerätä talteen siemeniä molemmista.

Vasemmalla oranssi pikku-unikko, ja vieressä sen vähän punaisempi kaveri.
Tämä unikko myös vanhenee varsin arvokkaasti. Oranssi väri kalpenee hiljalleen kelmeän valkeaksi.
Se tomaatti taas on lajikkeeltaan Sungold, jota kokeilen nyt ensimmäistä kertaa. Sungold on kaikkein makeimmaksi sanottu ja myös monien kaikkein parhaaksi mainitsema tomaatti. Ja kyllä, maku on mainio, aika omanlaisensa. Itse asiassa siitä on jopa sanottu, ettei se maistukaan lainkaan tomaatilta, vaan ihan joltain muulta. No samapa tuo, hyvää kumminkin.

Ihanat pienet Sungoldinpallerot.
Mutta sen huomasin, että kun Sungoldin jälkeen maistaa jotain tavallisempaa tomaattia, niin kylläpä se maistuukin varsin hapokkaalta :)

Kypsyvät Sungoldit.
Sungold yllätti minut värillään, sillä en osannut lainkaan odottaa, että tomaatit ovatkin oransseja. Se olikin aika mukava yllätys.

Oranssi on uudenlainen piristävä lisä tomaattivalikoimaan, enpä ole koskaan aiemmin tainnutkaan kasvattaa mitään oranssia lajiketta.

Mitkä ovat sinun puutarhavärejäsi?

10 kommenttia :

 1. Mullakin on tuota Sungoldia ollut ja on nytkin. Tänä kesänä olen kasvattanut omista kerätyistä siemenistä. Yksi oli lähes kypsä mutta makeus ei ollut aivan sitä luokkaa kuin viime kesäiset. Tosin se ei ollut ihan kypsä vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin mielenkiintoista, että tämä kesä voisikin tehdä poikkeuksen makuun. Olen huomannut tätä vähän muidenkin kasvien kohdalla, esimerkiksi vadelmat eivät ole lainkaan niin makeita kuin yleensä. Sitä oikeastaan vähän ihmettelinkin, kun minusta nuo Sungoldit eivät maistu ollenkaan niin kovin makeilta kuten niistä sanotaan.

   Poista
  2. Tulin tänne kesäkiireiden jälkeen ja luin blogiasi hyvän tovin :). Olen huomannut saman kuin te kaksi: tämä kesä on monin paikoin vähäsokerisempi kuin aiemmat. Ainakin vatut ovat kovin happamia.

   Hyvää elokuun jatkoa!

   Sini K.
   kasvihormoni.fi

   P.S. Julkaisin taas kirsikkaisen semifreddo-ohjeeni, joka on saanut alkuperäisesti innoituksensa sinulta!

   Poista
  3. Hei Sini, kiva kun poikkesit! Mielenkiintoista kuulla, että myös sinulla on samanlaiset havainnot.
   Kiva myös, että semifreddo on jatkanut elämäänsä - minä taas kokeilin tänä kesänä sellaista valkosuklaista jäädykekakkua, ei ollut hullumpaa sekään :) Pitäisipä postata siitäkin jossain vaiheessa!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Hyvä väri se on - ja sopii muuten myös aika monen kanssa :)

   Poista
 3. Puutarha värit vaihtuvat muutaman vuoden välein. Nyt on meneillään keltainen ja oranssi. Ihania kuvia <3
  Blogissani on syyssipuli arvonta. Tule toki osallistumaan <3

  VastaaPoista
 4. Upea unikko! Se tosiaan vanhenee erittäin kauniisti. Sinulla onkin makoisaa satoa luvassa. Mukavaa loppuviikkoa! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!