Huomasin nyt vähän yllätyksekseni, ettei täältä blogistani näytä löytyvän tämän mukavan kasvin kasvattamisesta lainkaan omaa juttua, niinpä pitää korjata tilanne nyt.
Kesäkurpitsa on hyvin helppo ja kiitollinen kasvatettava. Siihen liittyy ainoastaan pari pientä haastetta, jotka on syytä pitää mielessä: kurkkukasvina se on varsin hallanarka, joten alku- ja loppukesän kylmien öiden suhteen on syytä olla tarkkana.
Toinen haaste onkin positiivisempi; kesäkurpitsa tuottaa parhaimmillaan erittäin runsaan sadon, joten kurpitsamäärän kanssa voi ajoittain olla vähän ihmeessä.
Siksipä taimia ei kannata kasvattaa kovin montaa, jo muutama kasvi riittää hyvin tyydyttämään suuremmankin perheen kesäkurpitsantarpeen. Jos kasvamassa on vaikkapa viisi tainta, riittää parhaimpaan satoaikaan kurpitsanpötkylöitä jo jaettavaksi ystäville ja muille tuttavillekin.
Monenlaisia lajikkeita
Lämpöä rakastavat kesäkurpitsat kannattaa taimikasvattaa sisätiloissa. Lyhyt taimikasvatus riittää; siemenet voi kylvää huhtikuun lopulla - toukokuun alussa, aina yksi siemen halkaisijaltaan reiluun kymmensenttiseen ruukkuun.
Kesäkurpitsaa on olemassa monenvärisenä ja -muotoisena; on pyöreämpää ja pitkulaisempaa, keltaista, vihreää, valkoista, yksivärisempää ja raidallista.
Lisäksi löytyy yksi lajike, joka pölyttyy itsestään, ilman hyönteisten apua. Se on nimeltään Parthenon ja toimii erityisen hyvin esim. varhaisena alkukesän lajikkeena, kun pölyttäjiä ei välttämättä ole vielä juuri liikkeellä - tai vaikkapa parvekeella tai muussa suljetussa tilassa.
Valkoinen Long white bush -lajike taas on erityinen siitä, että kesäkurpitsat säilyvät jääkaapissa hyvinä huomattavasti pidempään kuin muiden lajikkeiden. Tämä on hyvä asia etenkin satokauden lopussa, kun kasvimaalta ei enää saa tuoretta tavaraa.
Eri näköiset kesäkurpitsat myös maistuvat hiukan erilaisilta, niinpä kannattaakin kylvää vähän useampaa eri lajiketta, jolloin ruokapöytään saa mukavaa vaihtelua.
Ulos hallojen mentyä
Kesäkurpitsantaimet kasvavat vauhdilla. Ne voi istuttaa ulos kesäkuun alkupuolella, kun hallaöitä ei enää näytä olevan. Jos kylmä yö uhkaa, taimet kannattaa suojata huolella.
Kesäkurpitsantaimet kasvavat melko kookkaiksi, niinpä taimien väliin kannattaa jättää lähemmäs metrin verran tilaa.
Kesäkurpitsa kaipaa suht voimakasta lannoitusta; istutuskuoppaan kannattaakin laittaa reilusti vahvaa kompostia, ja lisäksi vielä kourallinen rakeista luomulannoitetta. Myös hevosenlanta sekä verijauho voisivat sopia hyvin.
Kun istutuslannoitus on riittävän vahva, eivät kesäkurpitsat tarvitse kasvukauden aikana juurikaan hoitoa, ne kasvavat siis lähes itsestään. Ainoastaan kuivempina kausina niitä on hyvä kastella.
Älä anna kasvaa turhan suuriksi
Odotetun kesän ensimmäisen kesäkurpitsan tarjoaa saavissa kasvava taimi, jonka pidän ensi alkuun kasvihuoneessa, ja siirrän myöhemmin ulkosalle. |
Kesäkurpitsat kehittyvät kasvin emikukintoihin. Uusi kesäkurpitsanalku kasvaa silmissä, niinpä keruuajankohdan suhteen on syytä olla tarkkana.
Itse kerään ne suht pieninä, noin parikymmensenttisinä. Tämän kokoiset maistuvat huomattavasti paremmalle kuin parhaimmillaan puolimetrisiksi venyneet.
Kun kerää sadon pienenä, ei myöskään pääse syntymään ainakaan niin pahaa ylituotanto-ongelmaa.
Kesän loppupuolen hallaöinä taimet kannattaa suojata kaksinkertaisella harsolla. Jos kyseessä on vain yksittäinen kylmä yö, ja saa taimet hyvin suojattua, voivat ne parhaimmillaan tuottaa satoa pitkälle syyskuuhun.
Ja mitäs sitä kaikista kesäkurpitsoista oikein tekisi?
Vaikka ensimmäistä kesäkurpitsaa odottaa innolla, niin kiivaimpaan satoaikaan voi alkaa tuntua, että sitä "tulee jo korvista". Kesäkurpitsa on kuitenkin varsin miedon makuista, joten se on hyvin monikäyttöistä useisiin eri ruokiin.
Oikeastaan parhaaseen satoaikaan ei juuri ole ruokalajia, johon en sitä laittaisi. Erityisen mainiosti se sopii vaikkapa pizzaan, raastettuna vähän sinne sun tänne, sellaisenaan paistettuna tai grillattuna sekä tietysti perinteisesti täytettynä.
Sitruuna- tai limemarinoidut kesäkurpitsat on yksi parhaita kesäkurpitsaherkkuja. |
Perinteisessä ranskalaisessa ratatouillessa se on tietysti myös aivan välttämätön.
Harmillisesti kesäkurpitsat eivät kestä kovin pitkää säilytystä (lukuun ottamatta em. valkoista lajiketta), enkä ole oikein keksinyt hyvää tapaa sen säilömiseen - etikkasäilykkeet kun eivät meillä tahdo tehdä kauppaansa.
Onneksi se sopii kyllä hyvin vaikkapa herkulliseen tomaattikastikkeeseen, ja kokeilinpa kerran huvikseni kesäkurpitsan kuivaamistakin.
Tässä vielä linkki juttuuni, mistä löytyy erilaisia kesäkurpitsaruokavinkkejä, mm. nuo marinoidut.
Tämä kesäkurpitsan kasvatuksesta kertova juttu taas liittyy eri hyötykasvien kasvattamisesta kertovaan sarjaani, missä on jo olemassa juttua seuraavista kasveista (linkit löytyvät myös blogini oikeasta reunasta):
Lehtikaali
Parsakaali
Maa-artisokka
Maissi
Hajuherne
Juuriselleri
Parsa
Porkkana
Talvivalkosipuli
Tomaatti
Minulla on kaksi kesäkurpitsan taimea isossa ruukussa terassilla. Hiukan jännittää nähdä, mitä vastassa on sunnuntaina, kun palaan kahden viikon lomalta! Tytär tosin lupasi tarvittaessa käydä kastelemassa ja keräämässä satoa.
VastaaPoistaKesäkurpitsat tosiaan viihtyvät hyvin kasvamassa astioissakin. Toivotaan, että kesäkurpitsasi ovat hyvässä kunnossa, kuten varmasti ovatkin :)
PoistaYleensä kesäkurpitsaan ollaan lähes hukuttu. Vaikka on ollut huonoja kesiä, kurppaa on pukannut. Nyt näyttää sato huonoimmalta ikinä! Muutama pieni ollaan kerätty ja syöty. On liian kylmää, vaikka ne kasvavat kohopenkissä. No, toisaalta on ihan hyvä pitää välivuotta kesäkurpitsapainotteisesta ruokavaliosta! Ja voihan olla, että vielä riehaantuvat.
VastaaPoistaVälivuosi kesäkurpitsasta voi kyllä myös olla ihan hyvä juttu, aina välillä :)
PoistaHarmi, ettei kohopenkkikään ole auttanut, se kun on tosiaan monelle kasville hyvä juttu, varsinkin tällaisena kesänä. Toivottavasti tilanne sinullakin vielä paranee, kylmenevää kun ei onneksi ainakaan vielä toistaiseksi näytä olevan luvassa.
Minulla ei kasvanut kesäkurpitsa tänä vuonna ollenkaan vaikka olen pitänyt sitä aiemmin helppona. Osa jäätyi jo alkukesän yöpakkasissa. Kukkii kyllä hienosti, mutta ei tuota satoa :) Ehkäpä siis ensi vuonna...
VastaaPoistaOn tämä kyllä erikoinen kesä, se on jo varsin harvinaista, ettei kesäkurpitsakaan menesty.
PoistaVarmaan sitten pölyttäjien puutetta, kun kukat eivät lähde kehittymään. Niitäkin on tosiaan ollut nyt harvinaisen vähän liikkeellä.
Toivotaan, että tämä loppukesä vielä korjaisi tilannetta.
Siinä tulikin paljon hyvää tietoa..en arvannutkaan että tuollaisessa saavissakin voisi kesäkurpitsan kasvattaa! Ensi kesänä on niin monta ideaa muhimassa mitä sitä voisikaan pihallaan kasvattaa:) Kaunista elokuuta sinne♥
VastaaPoistaKiitoksia, hyvä jos oli tiedot hyödyksi :) Itse asiassa kesäkurpitsa tuntuu viihtyvän varsin hyvin saavissa tai muussa, ehkä saa siinä sopivan tasaisen kosteuden.
PoistaSamoin hyvää elokuun jatkoa!
Kiitos kesäkurpitsavinkeistä! Yritän muostaa tuon valkoisen ja itsepölyttyvän kurpitsan ensi keväänä :)
VastaaPoistaOlepa hyvä, nuo ovat kyllä molemmat ihan varteenotettavia lajikkeita. Mietinkin juuri, että tuo itsepölyttyvä voisi olla hyvä myös näin loppukesän lajikkeeksi, kun pölyttäjiä alkaa olla niukemmin liikkeellä. Siitä voisi saada satoa vaikka kasvihuoneessa aika pitkään.
PoistaOlen huomannut saman! Tänä kesänä varsinkin. Muu sato jää meillä hieman niukaksi, kurkkuja ei tule yhtäkään. Kesäkurpitsa näyttää tuottavan helposti satoa :) Ja on hyvää!
VastaaPoistaHei! Paras ja selkein ohje, jonka olen löytänyt kesäkurpitsan kasvatukseen - iso kiitos tästä! Sellainen kysymys olisi, että monenko litran saavissa tuo sinulla kasvaa? Ajattelin tänä vuonna kokeilla tätä, mutta pitäisi ostaa saaveja niin sillä täällä kyselen :)
VastaaPoistaKiitos Hanna, tosi kiva kuulla :) Hyvä kysymys tuo saavin koko! Se saa kyllä olla suht suuri, kun kesäkurpitsa pitää sekä runsaasta lannoituksesta että vedestä, niin molempia riittää paremmin. N. 15 l voisi olla minimi, maksimissaan ehkä n. 30 l. Hiukan riippuen siitä, haluaako saaveja siirrellä.
PoistaMainitsemani itsepölytteinen parthenon-lajike on myös vähän pienikasvuisempi, joten se sopii erityisen hyvin saavikasvatukseen.