sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Milloin olet tehnyt mustikkakeittoa?

Munkkien lisäksi talviseen ulkoiluun kuuluu olennaisena osana ihanan paksu mustikkasoppa. Joko nautittuna ulkosalla höyryävän kuumana termoksesta, tai sitten reippailun jälkeen sisällä jäähtyneempänä versiona. Molemmat toimivat.

Jos pakastimesta löytyy vielä viimekesäisiä mustikoita, nyt on oiva hetki käyttää niitä sopan tekemiseen. Pistetään tähän varmuudeksi jonkinlainen ohjeenpoikanenkin, jos ei ole tullut viime aikoina mustikkasoppaa valmistettua.


Tarvitaan 1 l vettä, 3 - 4 dl (pakaste)mustikoita, sokeria maun mukaan ja pieni ripaus suolaa. Vesi mitataan kattilaan, sekaan laitetaan jäiset mustikat. Pistetään kattila kuumenemaan levylle kunnes kiehuu, lisätään sokeri ja suola ja annetaan kiehua pari minuuttia. Sitten tulee suurustamisen vuoro.

Muistiini on piirtynyt kirkkaasti koulun köksäntunnilta vuosikymmenten takaa hyvin toimiva muistisääntö siitä, paljonko suurusta (perunajauhoa tai maissitärkkelystä) laitetaan mihinkin suurukseen, se menee näin:

kastike 1 rkl/nestelitra
keitto 2 rkl/nestel.
kiisseli 3 rkl/nestel.

Eli tämän mukaisesti sopiva määrä suurusjauhoa sekoitetaan pieneen määrään kylmää vettä ja lisätään vispilällä sekoittaen kuuman mustikkaliemen joukkoon. Kiehautetaan liemi uudelleen, perunajauhoa käytettäessä niin, että seos juuri ja juuri kiehahtaa, maissitärkkelys saa kiehua vähän pidempään.

Mielestäni kiisseliin tulee kaikkein paras rakenne kun tekee suuruksen molemmista jauhoista, puolet toista ja puolet toista.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!