perjantai 9. tammikuuta 2015

Hiihtäjä on munkkinsa ansainnut!

Reippaan hiihtolenkin jälkeen on takuuvarmasti ansainnut ihanan sokeripintaisen tuoreen munkin. Koska munkit pitää näissä tilanteissa saada nopeasti, olen tehnyt leivinjauheella kohotettuja pikamunkkeja, jotka valmistuvat hetkessä ja maistuvat siinä missä perinteisemmätkin munkit.

Itse asiassa näistä tuli taas kerran niin hyvän makuisia ja ihanan rapsakkapintaisia, että ne päihittävät monta muuta munkkia.

Pikamunkkien taikinan tekemiseen menee vain pieni hetki, eikä muutaman munkin paistaminenkaan kestä kovin kauaa. Taikina menee näin:

3 dl gluteenitonta jauhoa
1/2 tl suolaa
1/2 dl sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl kermamaitoa
1 muna

Paistamiseen: n. 3 dl ruokaöljyä.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kermamaito ja muna sekoittaen nopeasti tasaiseksi, löysähköksi taikinaksi.

Kuumenna öljy kapeahkossa kattilassa. Voit kokeilla öljyn sopivaa lämpöä (180 astetta) laittamalla öljyyn pienen palan taikinaa. Öljy on sopivaa kun taikinanpala ruskistuu hitaanlaisesti kauniin vaaleanruskeaksi.

Nosta taikinasta kahden lusikan avulla nokareita kuumaan öljyyn, ei haittaa jos munkkeihin jää "ulokkeita", ne kypsyvät mukavan rapeiksi.

Kääntele munkkeja kypsymisen aikana esim. haarukan avulla. Nosta kypsät munkit hetkeksi valumaan talouspaperin päälle. Kieritä sokerissa, kun ne ovat hiukan jäähtyneet. Taikinasta tulee reilu kymmenen munkkia. Jos ei tarvitse olla gluteenitonta, pistä jauhojen tilalle vastaava määrä vehnäjauhoa.

Muistathan varoa kuuman öljyn kanssa, varmuuden vuoksi kattilankansi käden ulottuville siltä varalta, että öljy syttyisi palamaan.

Hyvää talvista viikonloppua!


8 kommenttia :

  1. Voi mur, miten mahani murisee ja tahtoo munkkia, eikä saa :( Mutta kyllä minä joskus vielä.... Mukavaa viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
  2. Oih! Vehnäjauhoallergiselle herahti vesi kielelle näitä sun munkeistas. Otan reseptin talteen ja kokeilen. Tosin en hiidä, mutta maistuu nää pötköttelynkin jälkeen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, minulla ovat aina onnistuneet hyvin tällä ohjeella. Ja voihan se talvinen reippailu olla muutakin - luistelua, lumenluontia tai pulkkamäkeä... Eikä se pötköttelykään pahasta ole :)

      Poista
  3. Hei hiihtäjätyttö ! Täällä toinen samanlainen, joka tykkää hiihdellä aina kun vain kelit on jotenkin kohtuulliset. Uuden vuoden aikana lumet suli harmillisesti, mutta onneksi nyt on tullut jo vähän lisää. Kuinkas ollakaan meilläkin on pöydässä minimunkkeja. Vieraat joutui perua tulonsa, joten munkit pitää syödä nyt omin voimin, puuuhh... Mukavaa talvista viikon alkua !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Eija, että on muitakin hiihtoon (ja munkkeihin ;) hurahtaneita. Tänäänkin innostuin sivakoimaan vähän viimaisesta ja lumituhruisesta säästä huolimatta pitkähkön lenkin. Eipä tullut mukaan munkkeja eikä muutakaan evästä. Kotiin tultua olikin sitten niin nälkä, että olisin tunkenut suuhuni kaiken irti lähtevän :)

      Poista
  4. Sinulla on mukava ja mielenkiintoinen blogi. Minä olen ihan uusi blogimaailmassa; sen tähden on kiva katsella millaisia blogeja muilla on. Julkistin oman puutarhablogini muutama viikko sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kun löysit blogiini, tervetuloa! Mukavalta näyttää myös sinun puutarhasi. Kiva se on tosiaan muiden blogeja lueskella, itse seuraan vakituisesti kymmenkuntaa blogia ja satunnaisesti vielä lisää.

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!