tiistai 14. toukokuuta 2024

Perinteinen kevätreissu Viroon

Minulle tulee joka kevät aivan pakottava tarve päästä ottamaan kevättä vastaan Viroon.

Rakastan sikäläistä, monimuotoista kalkkikivipohjaista luontoa. Kalkkikiven ansiosta maisemat ovat meikäläisittäin eksoottisia, kun vesi on kaivanut reittejään pehmeään kiveen ja muovannut isompia ja pienempiä vesiputouksia sekä upeita rantatörmiä. Kalkkikiven ansiosta myös esimerkiksi kasvilajisto on toisenlaista kuin meillä, toki myös lämpimämmän ilmaston ansiosta. 

Näiden lisäksi vielä monpuolinen kulttuuri ja historia, monenlaiset vuosisatojen saatossa syntyneet rakennelmat, joista iso osa on saanut jäädä enemmän tai vähemmän ränsistyneinä sijoilleen.

Tämänvuotinen reissuni suuntautui Lahemaan kansallispuistoon, joka sijaitsee rannikolla Tallinnasta itään. Se on Viron ensimmäinen kansallispuisto, perustettu v. 1971.

Kolusin Lahemaata varsin perusteellisesti. Alueella sijaitsee myös neljä kartanoa, joissa kaikissa pääsin käymään: Palmse, Vihula, Sagadi ja huikea Kolgan rappiokartano, jossa ei ole ihan helppoa päästä käymään. Viron-reissuihini liittyy usein myös monenlaisia odottamattomia sattumia ja pieniä onnenkantamoisia, kuten tälläkin kertaa.

Koska kuvakavalkadista tulisi pitkä, taidan jakaa tämän matkakertomuksen ainakin pariin osaan, myöhemmin siis lisää!

Nyt ensinnä pieni kartanoturnee, ja lopuksi vielä vaikuttava Haran entinen sukellusvenesatama. Kartanokierros alkaa Kolgan rappiokartanosta. Sieltä Palmsen ja Vihulan kartanoiden kautta Sagadiin, jossa majoituin osan reissusta. Sagadi olikin nappivalinta majapaikaksi, monet paikallisetkin kehuivat valintaani.

Sagadissa on erityisen mukavaa se, että sen omistaa ja sitä hallinnoi Viron matsähallitus RMK, eikä mikään yksityinen yritys. RMK huolehtii myös kansallispuistoista ja valtavasta luontoreittien verkostosta ympäri Viron.

Huikea Kolgan kartano 
Palmsen kartanossa on komea kasvihuone 
Palmsen kartanon komea kasvihuone on rakennettu lämmintä kivimuuria vasten.

Vihulan kartanolla on tarjolla monipuoliset palvelut

Löytyy mm. lyhyehkö frisbeegolf-rata :)


Sagadin kartanossa oli mukava majoittua ja herkulliset ruoat

Haran entinen sukellusvenesatama oli koko reissun vaikuttavin paikka

#Viro #luonto #kevät #kartano #Lahemaa #Sagadi #Kolga #RMK #kansallispuisto 

2 kommenttia :

  1. Upeita kuvia olet ottanut. Tuollaiset vanhat rapistuneet talot ovat mystisiä ja niillä olisi monta salaisuutta kerrottavana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos enkulin käsityöt 😊 Näin on, vaikka on tietenkin kovin surullista, että kartano on päässyt tuohon kuntoon, niin jotenkin tuollaisessakin on oma viehätyksensä.

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!