keskiviikko 21. helmikuuta 2024

Maltillisesti tomaatteja?

Puutarhaharrastukseni pitäisi oleman pienenemään päin, ja näin ollen myös taimikasvatusta pitäisi tehdä maltilla.

En nyt oikein tiedä, miten hyvin onnistuin tässä tomaattien kohdalla 😊 Ainakin sain tällä kertaa laitettua ne kasvamaan hyvissä ajoin. Se on hyvä juttu nyt, kun tomaatit pitää kasvattaa rivaripihasta ja -parvekkeella ulkosalla ilman kasvihuonetta.

Poimin siemenvarastostani kaikki "must" lajikkeet, niitä kertyi 13. Mutta maltoin kylvää joka lajiketta vain kaksi siementä. Tarkoittaisi siis noin 25 tomaatintainta. Tosin osa siemenistä on niin vanhoja, että itävyys voi olla huonompaa. 

Viime kesänä, rivaripihan ensimmäisenä, jouduin toteamaan, että yhteensä 15 tomaatintainta oli hiukan liikaa, vähempikin riittäisi. Joten hieman tässä on vielä ylimäärää.

Tosin myös vanha puutarhamme kasvihuoneineen on edelleen käytettävissä, joten osa taimista siirtynee sinne. Jännä nähdä miten tässä käy, minkä verran taimia lopulta ilmaantuu.

Eturivissä on kolme minulle uutta lajiketta, joita odotan erityisellä innolla. Ne ovat Vironreissulta viime kesänä ostamani ihanan näköinen Orange Queen, musta kirsikkatomaatti Blackball ja kivannäköinen oranssi amppelitomaatti Venus. Takana ovat kaikki luottolajikkeeni, muun muassa ihanan raidallinen Tigerella, aikainen ja runsassatoinen keltainen kirsikkatomaatti Cereza amarilla ja keltainen Golden sunrise.

Blogissani parhaillaan olevaan siemenarvontaan on kertynyt ihania kommentteja siitä, miksi kasvattaa taimia itse. Muun muassa Gardenofthenorth toteaa, miten pienten kasvien kasvun seuraaminen piristää mieltä 😊 Todellakin näin on, ei välttämättä tule aina ajatelleeksikaan, miten suuri merkitys pienenpienillä taimilla voikaan olla. 

Vintagentti taas kertoi kommentissaan, että hän on käynnistämässä työssään lasten parissa istutusprojektia, johon kuuluu paljon esikasvatusta. Miten suloista!

Siemenarvontaani ehdit osallistumaan vielä 29.2. saakka!

Tästä pääset lukemaan kaikista vuosien varrella kasvattamistani tomaattilajikkeista.

Tästä taas pääset juttuun, jossa kerron tarkemmin tomaatin kasvatuksesta

#tomaatti #taimi #taimikasvatus #lajike #hyvä #tomaattilajike #tomaatinsiemen #siemen

6 kommenttia :

 1. Tomaatit ovat todella ihania ja niihin olen hurahtanut - tokikin hieman himmailen, ehkä. Noin 50 erilaista tomaattia laitan kylvöön ja kymmenkunta mikrodwarfia. Laitan ne taimetukseen vasta maaliskuulla, hyvin ne ovat aina silloinkin ehtineet. Mielenkiintoista kasvatusprojektia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin melkoinen tomaattifarmi, jos viitisenkymmentä lajiketta on "himmailu"määrä 😀 Sinulla varmaan on kasvihuone käytössä? Silloin varmasti ehtii mainiosti kylvää maaliskuun puolellakin.
   Saa nähdä, ovatko nämä minun nyt turhankin aikaisessa, riippuu niin paljon myös kevään säätiloista.

   Poista
 2. Tomaatit suoraan pihalta ovat kyllä aika ihana herkku! Minä en ole vielä kylvänyt, mutta samoin olen tehnyt kuin sinäkin, että vain kaksi siementä kutakin lajiketta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, ihan tuli ikävä tuoreita omia tomaatteja, kun asiasta mainitsit 😊 Yllättävän hyviä olivat kyllä säilöttyinäkin, juuri käytin pakastimesta viimekesäisiä pikkutomaatteja, jotka olin paahtamut ja pakastanut. Toimivat yllättävän hyvin pizzassa ja piirassa.
   Hauskaa, että sinullakin on sama "rajoitus" tomaatinkylvössä 😊

   Poista
 3. Onpas noita lajikkeita tosi paljon. Kuivaa seurata taimien kasvua.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaateista kyllä riittää lajikkeita, ihan vaikka koko loppuelämäksi 😊 Oikeastaan voisikin vaikka keskittyä pelkästään niihin. Juuri huomasin minulle uuden, Kreikassa toimivan ihanan kuuloisen Meraki Seeds -siemenkaupan. Pelkästään heillä on myynnissä yli 1 100 tomaattilajiketta 😀

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!