tiistai 4. heinäkuuta 2023

Puutarhaharrastajan muuttokuorma, vol 2

Kerroin aiemmin, mitä kaikkia puutarhatarvikkeita muuttokuormaan lähti mukaan muuttaessani maalta rivitaloon keskustan tuntumaan. 

Tarvikkeita olikin aikamoinen joukko. Siinä eivät kuitenkaan olleet vielä mukana ne tärkeät kasvit, jotka otin mukaani vanhasta asuinpaikastamme uuteen rivitalopihaan. Niistä nyt juttua tässä.

Mukaan lähti sekä joitain hyötykasveja että muutamia koristekasveja.

Kaivoin useimmat kasvit maasta jo viime syksynä, ja ne joutuivat viettämään talven erilaisissa astioissa. Tämä heikensi vähän niistä  osan selviytymistä.

Hyötykasveista kyytiin pääsivät ihana, voimakaskasvuinen raparperi, pari nuorta luumupuuta, pensasmustikat sekä ruohosipuli. 

Pensasmustikka ja sen takana kasvava raparperi ovat kotiutuneet erinomaisesti uudelle kasvupaikalleen.

Koristekasvien puolelta nappasin mukaan pari ihanaa kärhöä, joista toinen sievä nuori lumikärhö. Se ei kuitenkaan selvinnyt muutosta, joten jouduin hankkimaan tilalle uuden.

Samoin luumupuut eivät selvinneet muutosta. Toinen kuoli jo talvisäilytyksen aikana ja toinen myöhemmin.

Vanha jalokärhö näyttää myös selviytyneen kasvupaikan vaihdosta hyvin,
ensimmäisiä nuppuja pukkaa.

Valtaosa koristekasveista sai jäädä pois matkasta, kun niille ei ole oikein tilaa uudessa paikassa, ja haluan keskittyä erityisesti hyötykasveihin. Pois jääneitä ovat esim. muutama pioni, arovuokot, akileijat, auringontähdet, kurjenmiekat, isokokoiset kuunliljat sekä kotkansiipi-saniaiset. Osaan näistä olen myös hiukan kyllästynyt, kuten vaikka viimeksi mainittuihin. Tämä olikin siis myös loistava tilaisuus hankkiutua eroon ei-niin-mieluisista kasveista :)

Alun perin ajatukseni oli jättää siirtämättä myös tulikellukat, tähtiputket, päivänliljat ja kevätvuohenjuuret. Näiden suhteen tilanne kuitenkin muuttui kun sain huomata, että pieneen  rivaripihaan saakin mahtumaan yllättävän paljon kasveja, huomattavasti enemmän kuin mitä olin alun perin ajatellut. Niinpä nämä kasvit pääsivät vielä jälkijunassa mukaan. 

Päivänliljojen jälkierään pääsi mukaan myös tulikellukoita ja kevätvuohenjuuria.

Viime  metreillä mukaan lähti myös muutama vanha mansikantaimi. Ne ovat jo kovin tuholaisten vaivaamia, mutta aloin vielä miettimään, jospa tuholaiset eivät viihtyisikään uudessa ympäristössä?

Mansikat päätyivät parvekkeelle laatikkoon, joka oli juuri sattunut tyhjentymään
kukkimaan lähteneistä kiinankaaleista.
Nähtäväksi jää, saavatko mansikat jäädä pidemmän päälle.
Jos alkavat viihtymään, niin mikä ettei?

Olen kovin iloinen siitä, että sain otettua mukaan kaikki ihanimmat ja minulle tärkeimmät kasvit.

Pienessä harkinnassa on vielä ruskolilja. Olen kertonut, etten oikein tiedä, pidänkö siitä vai en. Sillä on ennen muuta edesmenneeseen isoäitiini liittyvää tunnearvoa. Pitäisiköhän se sittenkin vielä napata mukaan, vaikkei sopivaa paikkaakaan tahdo oikein olla? Jos vaikka alkaa myöhemmin kaduttamaan?

2 kommenttia :

  1. Kiva kun teit tämän postauksen ☺️ Hyvä kun kuitenkin sait mukaasi noin monta mieluista kasvia. Samalla sai tehtyä karsintaa. Ehkä ottaisin sen ruskoliljan kuitenkin mukaan, jos alkaa tympiä, voi antaa jollekin muulle. Jos jätät ottamatta, saattaa rueta harmittamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska, tästä tuli tosiaan tällainen hyvä "puutarhapuhdistus". Ei sitä oikein etukäteen osannut tarkalleen ajatella, miten muutto etenkin puutarhahommien osalta etenee, ja mitä kaikkea siitä seuraa 😊
      Samoilla linjoilla olen nyt itsekin ruskoliljan suhteen, kun olen sitä miettinyt. Keksin juuri paikankin, vähennän vähän siirtämiäni päivänliljoja, niin saan siitä sopivan kolon.
      .

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!