maanantai 14. kesäkuuta 2021

Kesäkuinen arboretum Frick

Mantsurianjalopähkinän lehvästöä, luulisin.

Lupasin viime kuussa, että tekisin tämän kesän uutuus-puutarhakohteesta, Kangasalla sijaitsevasta arboretum Frickistä vastaavanlaisen kesäsarjan kuin tein viime kesänä.

Silloin kävin noin kerran kuussa katsastamassa lähellämme Orivedellä sijaitsevassa Hörtsänän arboretumissa, mitä sinne kuuluu kesän edetessä.Lukuisat viehättävät patsaat yllättävät
kävijän tuon tuosta. 
Sarjaa oli niin mukava tehdä, että olin huippuiloinen kun lähellämme aukesi tänä kesänä yleisölle uusi upea puutarhakohde. Kävin arboretum Frickissä ensimmäisen kerran heti kun se aukesi toukokuun puolivälissä. Olin haltioitunut. Puutarha on iso, upea, monipuolinen, loppuun asti mietitty. 

Vielä huikeammaksi tämän tekee se, että kyseessä on käytännössä yhden miehen, Erkki Frickin, muutaman vuosikymmenen harrastuneisuuden tulos!

Tällä kertaa kuvaan pääsivät
isäntäpariskunnan molemmat osapuolet.

Männynrunkoa pitkin korkeuksiin kurotteleva köynnöshortensia
on pysäyttävä ilmestys. Tällainen täytyy varmaan saada!
Puutarhurituttavamme hämmästeli, miten monet kasvit, kuten tämä piikkiaralia,
ovat voineet selvitä ilman vaurioita läpi talvien.

Katsuran tunnistaa kauniinmutoisista lehdistä.
Nyt kesäkuussa alppiruusujen kukinta oli varmasti parhaimmillaan. Yli 900 kasviyksilöä tykitti kaikissa mahdollisissa väreissä. Perinteisempiä violettia, pinkkiä ja valkoista sekä välissä iloisena väriläiskänä oranssia ja keltaista.
Tässä tutkaillaan jalavaa
Ulmus x hollandica

Matkassamme oli myös tuttavamme, paljon maailmaa nähnyt puutarhuri. Oli mukavaa tutkailla istutuksia hänen asiantuntevassa seurassaan. Hänkin oli mykistynyt näkemästään, totesi jopa, että tämä kohde on upeampi kuin Mustialan arboretum!

Taas hoksasin uuden patsaan, joka jäi minulla
edellisellä käynnillä kokonaan huomaamatta.

Arboretum Frickiin pääsee tutustumaan torstaisin ja sunnuntaisin kello 12-16. Alueelle on pieni pääsymaksu, ja sieltä löytyy myös kahvila.

Ainoa pieni miinus on se, että alueesta näyttää olevan tulossa niin suosittu, että ihmispaljous alkaa jo vähän häiritä, etenkin näin koronan vallitessa. Viime torstaina oli kuulemma kesän yleisöennätys, yhteensä 500 kävijää.

Frick löytyy myös suomalaisten puutarhakohteiden listaltani, jolla on lähemmäs 50 muutakin kiinnostavaa kohdetta eri puolilta Suomea.

#arboretumfrick #kangasala #arboretum

1 kommentti :

  1. Olen kuullut tästä, jospa joskus pääsisin itsekin käymään. Kiitos kuvista ja siitä, että muistutit tämän kohteen mieleeni💚

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!