tiistai 21. tammikuuta 2020

Mitähän tomaatteja sitä kylväisi - ja milloin?

Taas pääsee miettimään yhtä kevään kivaa ja tärkeää kysymystä: mitä tomaattilajikkeita sitä haluaisikaan tänä vuonna kasvattaa?

Minulla on kertynyt vuosien varrella kokemusta reilusta paristakymmenestä eri tomaattilajikkeista.

Minulle tärkeimmät tomaattilajikkeen ominaisuudet ovat runsassatoisuus, aikaisuus, hyvä maku sekä viljelyvarmuus/taudinkestävyys - suunnilleen tässä järjestyksessä.


Lempilajikkeeni

On muutamia perusvarmoja ja -hyviä lajikkeita, joita pitää aina olla. Lisäksi joka vuosi mielelläni kokeilen ainakin yhtä uudenlaista lajiketta. Jo pari vuotta mieleni on tehnyt testata blush-lajiketta, jospa saisi sitä tänä vuonna jostain hankittua!

Vakiosuosikkeihini kuuluvat kivan raidallinen ja mukavanmakuinen tigerella, keltainen ja aikainen golden sunrise sekä hauska ja runsassatoinen keltainen kirsikkatomaatti cereza amarilla.

Kauniin oranssi sungold.
Pakollisia ovat myös varma ja taudinkestävä Tanskan vienti sekä kirsikkatomaateista melko runsassatoinen gardeners delight.

Myös maailman makeimmaksi sanottu sungold on kuulunut viime vuodet vakijoukkoon. Se on niin makean makuinen, ettei mausta välttämättä tule ensimmäisenä mieleen tomaatti.

Näistä keskenään vähän erilaisista lajikkeista saa jo varsin mukavan tomaatticocktailin; on aikaisempaa ja vähän myöhäisempää, keltaista, raidallista ja perinteisen punaista, isompaa ja pienempää sekä monenmakuista tomaattia.

Näiden jälkeen areena onkin sitten vapaa erilaisille lajikekokeiluille. Monenlaista on tullut vuosien saatossa testattua, mutta mikään muu lajike ei toistaiseksi ole osoittautunut niin hyväksi, että olisi jäänyt pysyväksi suosikikseni. Tästä pääset postaukseeni, jossa kerron tarkemmin kaikista kokeilemistani lajikkeista.

Nähtäväksi jää, mitä uutta pääsee tänä vuonna kokeiluun!


Entä milloin?

Tällä hetkellä ulkona näyttää niin keväiselle, että tekisi mieli ryhtyä kylvöhommiin saman tien! Periaatteessa muutaman siemenen voisi toki kylvää jo nyt, ja myöhemmin helmi-maaliskuulla sitten lisää.

Joskus minulla on jäänyt tomaatinkylvö huhtikuun puolellekin, ja melko hyvin ne ovat silloinkin ehtineet. Aikaikkuna tomaatinkylvölle on siis varsin pitkä.

Tässä linkki juttuun, jossa kerron kaikista kasvattamistani tomaattilajikkeista.

Ja tästä pääset sivulle, jossa on linkit kaikkiin blogini tomaattijuttuihin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!