perjantai 13. tammikuuta 2017

12 juttua edessä olevaan vuoteen

Puutarhablogeissa on kiertänyt tiiviisti haaste, jossa on muisteltu viime vuoden kuukausia 12 kuvalla. Koska tuo haaste on jo kiertänyt sen verran runsaasti, ajattelin tehdä tällaisen "tulevaisuusmuistelon" ja pohtia etukäteen tätä edessä olevaa vuotta. Saas nähdä sitten vuoden päätteeksi, miten asiat toteutuvat!

Tammikuu
Vielä odottelua puutarhahommien suhteen. Hyviä suunnitelmia voi toki jo tehdä. Ja siemenostoksia. Ja muita ostoksia. Minä haaveilen uudesta, entistäkin tehokkaammasta taimivalaisimesta.
Ja blogissani on meneillä kevätgallup, käythän osallistumassa!

Helmikuu
Ensimmäisten taimikylvöjen aika, ellei sitten malta odottaa vielä maaliskuun alkupuolille. Ensimmäisenä multaan pääsevät juurisellerin ja purjon siemenet sekä muutama ensimmäinen tomaatti.

Maaliskuu
Taimikylvöjen ruuhka-aikaa. Kuun alkupuolella loput tomaatit, loppukuusta ehkä ensimmäisiä yrttejä.

Huhtikuu
Kuukausista julmin, sanotaan. No jaa, puutarhurille ei kai kuitenkaan. Aika työntäyteinen silti. Taimikylvöt jatkuvat, kuun puolivälissä erilaiset kurkkukasvit ja kaalit, sekä vähän kesäkukkia, mahdollisesti myös ensimmäisiä varhaissalaatteja.

Huhtikuun alkupuolella olisi myös suuri houkutus, Nordiska trädgårdar-messut Tukholmassa. Kävin toissavuonna ihastumassa, nyt messut taas polttelisivat.

Minä kyllä myös toivoisin, että kävisi niin hyvin, että hiihtokelit jatkuisivat vielä reippaasti huhtikuun puolelle, mielellään vaikka pääsiäisen pyhiin asti. Niin on monina viime vuosina käynyt, talvi tuntuu siirtyneen jotenkin vähän myöhemmäs.

Toukokuu
Tulisipa sitten äkkiä lämmin ja aikainen kevät! Parhaina vuosina ensimmäisiä salaatti- ja muita avomaankylvöjä on päässyt meilläpäin hyvinkin tekemään vapun aikoihin, tai jopa vähän aiemmin. Kuin myös istuttamaan maahan ensimmäiset, purkeissa esikasvatetut perunat sekä ensimmäiset tomaatintaimet lämmittämättömään kasvihuoneeseemme.

Toukokuussa olisi myös Tallinnassa ja muualla Virossa tarjolla useampia aika vastustamattomia tapahtumia, vaikkapa Türin kukkamarkkinat sekä Tallinnan kukkaisfestivaali. Toukokuun lopussa on vielä viikon mittaiset Tallinnan vanhankaupungin päivät monine tapahtumineen.

Kesäkuu
Veikkaukseni on, että kesäkuu on enimmäkseen aika viileä - pessimisti ei pety :) Sekään ei haittaisi, jos ei olisi lisäksi kovin sateista. Kylmässä ja märässä on kurja tehdä kylvöjä, eivätkä kasvit tahdo päästä millään vauhtiin, rikkaruohot rehottavat. Mielellään siis ei kuitenkaan sellaista, kiitos!

Heinäkuu
Ah, koko kuukausi kesälomaa ja aikaa itselle, perheelle, puutarhalle... Ei ainakaan vielä kummempia suunnitelmia.

Lämpö ja aurinko ois kivaa, mutta kesä on kuitenkin aina kesä, oli sää mikä hyvänsä. Miten se menikään; Suomen kesä, lyhyt, mutta vähäluminen... ;)

Heinäkuun puolivälistä alkaa myös odotettu marja-aika, ensinnä pääsee herkuttelemaan mansikoilla ja lakoilla ja vähän myöhemmin makoisilla mustikoilla. Lähempänä elokuuta sitten vielä herukoilla ja vadelmilla.

Elokuu
Back to business, töihinpaluu voi taas olla loman jälkeen vähän vaikeaa. Varsinkin, kun puutarhakausi sadonkorjuineen jatkuu parhaimmillaan.

Tästäkin huolimatta elokuu on mielestäni yksi kesän parhaita kuukausia. On toivottavasti vielä hyvinkin lämmintä, iltaisin töiden jälkeen ehtii, näkee ja jaksaa yleensä vielä monenmoista.

Kaikki kasvaa kohisten, tässä vaiheessa jopa aika vähällä hoidolla. Puutarhakasvit on saaneet ylivoiman rikkaruohoista, eikä vaarana ole että taimet tukehtuisivat jokaiseen pieneen vesiheinänalkuun.

Syyskuu
Aletaan jännätä ensimmäisiä hallaöitä. Toivotaan, ettei niitä tulisi ainakaan aivan alkukuusta, niin kesäkurpitsat ja muut jaksaisivat vielä puskea ilolla satoa.

Lokakuu
Voi olla vielä lämmintä ja kaunista, tai sitten jotain aivan muuta. Yleensä purjot sekä juurekset, porkkanat, lantut, sellerit ja maa-artisokat nostetaan meillä maasta jossain vaiheessa lokakuuta. Joskus on menty marraskuun puolellekin.

Marraskuu
Huhtikuun "tittelin" antaisin mieluummin tälle. Oikeastaan vähän turha kuukausi. Minua ei haittaisi vaikka jäisi kokonaan väliin - mitenkähän tuo poisto voisi onnistua - voisko vaikka EU tai joku auttaa?

Joulukuu
Ensin aikamoista huisketta, joka sitten lopulta johtaa aivan päinvastaiseen - suureen joulurauhaan, toivottavasti.

Joulukuun alussa on myös tietysti yksi tämän vuoden huippukohtia, Suomi100 v, huuuikea juttu!!! Aivan mahdotonta etukäteen kuvitella mitä kaikkea tuo päivä lopulta tulee sisällään pitämään. Paljon monenlaista etukäteispöhinää on meneillä jo nyt, mihinkähän tämä huipentuukaan?


Näiden jotenkin odotettavissa olevien asioiden lisäksi joukkoon mahtuu varmasti vielä monenlaisia isompia ja pienempiä ylläreitä. Toivottavasti ei kuitenkaan mitään kovin kurjia sellaisia!

Mitä sinä odotat tältä vuodelta?

15 kommenttia :

 1. Tammikuussa ehkä parasta on se että koko kevät, kesä ja alkusyksy on vielä edessä. Aika samanlaiset suunnitelmat täälläkin, tosin ensimmäiset kylvöt ajattelin tehdä jo tänä viikonloppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pitää kyllä paikkaansa, mahtavaa kun edessä on taas kokonainen uusi vuosi. Moni tuntuu olevan hyvissä ajoin liikkeellä kylvöjen suhteen, pitäisiköhän sitä itsekin...

   Poista
 2. Hih, minustakin marraskuun voisi hypätä yli😄 kylvöt jo aloitin ja odotan runsasta kasvua kukissa en niinkään rikkaruohoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että on muitakin samanmielisiä :) Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Kyllä se niin on, että me puutarhailusta hurahtaneet taidetaan elää hieman säästöliekillä talvisaikaan. Mentäskö taas Türiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä, minkä puutarhareissun sitä kevääseen keksii, voi olla että jonnekin on pakko lähteä :) Itselläni on nyt kovasti vetoa Ruotsin suuntaan, juuri luin taas lisää ihania puutarhajuttuja sieltä. Hyvää matkaa sinulle, jos Türiin suuntaat, sekin on hieno tapahtuma!

   Poista
 4. On niin mahtavaa, että uusi puutarhavuosi on jälleen käynnistymässä. Pitkä odotus alkaa olla ohi ja pääsee vähitellen aloittamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, vaikka pikkuisen on vielä kesään matkaa, mutta sieltä se takuuvarmasti lähestyy!

   Poista
 5. Marraskuun todellakin voisi skipata kokonaan...Ja toivotaan että myös kesäkuu olisi lämmin tänä vuonna.
  Kiitos muuten kun vinkkasit että blogini lukijat-palkki ei toimi. Sain sen toivottavasti nyt kuntoon ja pitäisi olla nyt ok! Kiva jos saan sinut lukijakseni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo marraskuun hävittäminen näyttää kyllä saavan selkeän kannatuksen :) Toivottavasti tosiaan sait tuon lukija-asian kuntoon, täytyy kaydä kurkkaamassa uudemman kerran.

   Poista
  2. Nyt kyllä näyttää siltä, että olisikohan tuossa lukijat-palkissa jotain laajempaakin ongelmaa? Ei meinaan näytä nyt lukijoita tässä minunkaan blogissani!

   Poista
 6. Tämä oli ihan huippupostaus! Kiva kun olit miettinyt puutarha-asioita kuukausikohtaisesti. Kevääseen ei ole enää pitkää aikaa. Hyvää viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Anneli A, kiva kuulla että tykkäsit :) Kiitos samoin hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 7. Kivasti mietitty toisin päin. Mukavia asioita on tapahtumassa ja se kylvökausikin lähenee vääjäämättä. Keijunmekot olen jo kylvänyt ja tein juuri postauksen niiden kasvattamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska. Jotenkin tuntuu, että aika moni on tänä keväänä varsin varhainen kylvösten kanssa, etenkin Keijunmekko tuntuu nyt olevan suuressa suosiossa.

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!