torstai 21. tammikuuta 2016

Jääkuutioita tuikkukynttilöille

Meikäläisen "jääkausi" se vain jatkuu nyt kunnon pakkasten myötä. On nimittäin kyllä aika huippuolosuhteet erilaisten jääesineiden tuotantoon!

Tällä kertaa mieleni teki laittaa tuikkukynttilöitä riippumaan ulos jotenkin kivasti - jollain muulla tavalla kuin ihan tavallisiin lyhtyihin.

Minulta löytyisi kyllä tarkoitukseen sellaisia kivoja pieniä roikkuvia lasikippoja. Niiden ongelmana on kuitenkin se, että ne ovat päältä auki, ja ovat siten ensimmäisen lumisateen sattuessa lunta täynnänsä.

Pitäisi olla siis sellainen "astia", jossa olisi päällä vain ihan pieni reikä.

Pähkäilin tätä aikani sängyssä pyöriessäni, kunnes keksin kokeilla sellaisen pienen jäälyhdyn tapaisen kuution jäädyttämistä, jonka sitten voisi ripustaa vaikka rautalangalla roikkumaan vähän kuin "paketin".
Heti herättyäni ryhdyin tuumasta toimeen, ja ensimmäinen koe-erä pääsi jäädytykseen neliskanttisissa, litran vetoisissa pakasterasioissa. Täytin rasiat vedellä hieman yli puolivälin.

Parinkymmenen asteen pakkasessa 4 - 5 tuntia on hyvä jäädytysaika, jotta keskelle jää juuri sopivan kokoinen, kauniin pyöreä kolonen tuikkukynttilää varten.

Lopputulos oli parempi kuin osasin odottaakaan, muoto oli juuri sopivan sopusuhtainen.

Lyhdyt olivat niin herkullisia kuvattaviksikin, ettei siitäkään meinannut tulla loppua...


Kun ulkona on kunnon pakkanen, ei kynttilän lämpö sulata jäätä juuri lainkaan.


Jos et omista sopivan mallisia pakasterasioita, niin maitotölkit voisivat myös periaatteessa käydä tähän, mutta ne ovat kuitenkin pikkuisen turhan kaposia. Sen sijaan sellaiset maitotökin malliset, mutta vähän isommat tölkit (missä myydään mm. joitain jauhoja), ovat juuri sopivia tarkoitukseen.

Vielä lopuksi, tervetuloa mukaan te kaikki uudet lukijat!

8 kommenttia :

 1. Hienoja! Kiva uusi idea jälleen jäälyhtyjen jäädyttämiseen.

  VastaaPoista
 2. Kauniita jääkoristeita, niin nämä lyhdyt kuin edelliset tähdetkin!

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia teille kivoista kommenteista. Jääjutut on kyllä ihania, syntyvät aika vaivatta, täysin ilmaiseksi - ja tänä talvena niistä on ollut myös iloa pitkään :)

  VastaaPoista
 4. Vahinko, että kovemmat pakkaset ovat nyt meiltä ohi. Olisi voinut kokeilla tuota neliskanttista jäälyhtyä. Se on kaunis :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kannattaa siltikin kokeilla, luulisi tuon silti onnistuvan, jäätyminen vain kestää pidempään. Tosin siinä on sitten vähän vahtimista, ettei pääse menemään ihan umpijäähän.
   Tai sitten voi tietysti jäädyttää pakastimessa, kuten tein itse nuo aiemmat jäätähdet http://parastapuutarhasta.blogspot.fi/2016/01/tahtien-tuiketta.html

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!