lauantai 26. joulukuuta 2015

Macaroneja - vihdoinkin!

Nyt olen iloinen! Vihdoista viimein, opin tänä jouluna ihanan ranskalaisherkun, macaronien valmistuksen :) Olen yrittänyt niitä vuosien saatossa kerran jos toisenkin. Aina on käynyt niin,  että on syntynyt aika kiillottomia, pinnaltaan vähän epätasaisia ja turhan paksuja kakkusia.

Ihan hyviltä nuo ovat kyllä maistuneet, mutta ulkonäkö ei ole ollut sitä mitä pitäisi. Olen yrittänyt vaikka vallan mitä; vähemmällä mantelijauheen määrällä, kun tuo massa on tuntunut jotenkin liian paksulta sekä keitellyt oikeaoppisen sokeriliemen, jonka lämpöä olen huolella vahtinut (tämäkin vaihtelee eri ohjeissa 116 ja 121 asteen välillä...).

Erityisesti tykkäsin näistä hauskan sinertävistä mustikka-macaroneista.
Kunnes nyt viimein, kun oli riittävästi aikaa selailla tätä internetiä, löysin vinkin, että kyse voisi olla niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin siitä, miten ja kuinka kauan massaa sekoittaa manteliseoksen lisäämisen jälkeen. Tässähän se olikin! Käyttämässäni, muutoin hyvässä ohjeessa on ollut ratkaiseva virhe. Sen mukaan manteliseos tulee lisätä valkuaisvaahtoon varovaisesti käännellen.

Mutta tämän jälkeen alkaakin se tärkein kohta, massaa sekoitellaan voimakkaasti minuutin - parin ajan, jolloin massan rakenne muuttuu olennaisesti. Sekoittamista jatketaan kunnes massa on juuri sopivan löysää pursotettavaksi kauniin pyöreäksi muotoutuviksi keoiksi.

Että tuo onkin voinut olla kiinni noin pienestä, miten noin yksinkertainen asia voikaan muuttaa massan rakenteen aivan täysin! Kunpa olisin ymmärtänyt tämän jo paljon aiemmin.

Samaan syssyyn onnistuin löytämään myös hyvän perusohjeen helppoon marjaisaan macaronien täytteeseen. Tällä ohjeella täyte syntyy mistä hyvänsä marjoista, ja niitähän pakkasessa riittää, ainakin kymmentä eri laatua.

Laitan tähän nyt tämän täytteen ohjeen. Varsinaista macaron-taikinan ohjetta en nyt laita, niitä on netti pullollaan, eikä tuolla "taikinalla" taida lopulta olla niin kovasti väliä. Ratkaisevinta on tuo oikeaoppinen sekoittaminen.


Marjainen valkosuklaatäyte macaroneille

Edessä mustikkaista täytettä, taaempana karpaloa.
1/2 dl kermaa
n. 1 dl marjasurvosta
n. 60 g valkosuklaata

Kiehauta kerma pienessä kattilassa, lisää marjasurvos ja lämmitä uudelleen. Lisää valkosuklaa paloina, anna sulaa. Laita täyte jääkaappiin jähmettymään ja vatkaa kuohkeaksi.

Tästedes perheemme ruokavalio saattaapi ainakin jonkin aikaa koostua näistä ihanan makoisista herkkupaloista, nyt kun vauhtiin on päästy... :)

8 kommenttia :

 1. Nam! Pitäisikin pitkästä aikaa ottaa taas macaronit leipomuslistalle.

  Muutama vuosi sitten tein niitä ahkerasti eri juhliin, ja kokemukseni oli että noin joka kolmannella kerralla meni pieleen vaikka kuinka samalla tavalla mielestään tekikin. Tuohon kunnon sekoittaminen liittyen ohje, jota sovelsin menee jotenkin niin, että kun taikinaan vetää lastalla viivan, pitää sen mennä umpeen tietyssä ajassa (mitä en tietysti muista - 10 sekuntia??), jos ei niin taikina ei ole vielä riittävän pehmeää. Ja toinen ohje, mikä paransi onnistumista, oli riittävän pitkä kuivattelu pellillä ennen paistamista, jopa tunnin voi odotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo voi tosiaan pitää paikkaansa, että joka kolmas kerta menee kaikesta huolimatta pieleen...
   Kiitos vinkistä, itse näin sellaisen ohjeen, että massasta voi koittaa pursottaa koekakkusen, ja katsoa miten massa siinä käyttäytyy. Tätä testasinkin.

   Poista
 2. Ihanat herkut! Taidan jättää noiden leipomisen muille:)

  VastaaPoista
 3. Kiitos marketta ja Maarit! Omasta mielestänikin nuo mustikkaiset olivat jotenkin erityisen sieviä, mustikassa on jotain sympaattista!

  VastaaPoista
 4. Macaronit on ihania, mutta olen jo ohjeita lukiessa tajunnut ettei minun kannata sekaantua niiden tekemiseen. :)

  VastaaPoista
 5. Varmasti herkullisia ja sieviäkin ovat nämä sun macaronisi.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!