keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Sadonkorjuuajan kasvimaakuulumisia

Hei taasen, on jälleen tullut mentyä vähän Suomenmaata pitkin poikin, siksipä täällä blogissa on ollut vähän hiljaisempaa.

Kotiuduttua oli aika pienen kasvimaakierroksen. Siellä olikin sitten tapahtunut senkin edestä. Onneksi tähän aikaan vuodesta kasvit jo pärjäävät melko hyvin ihan itsekseenkin, lähinnä kaipaisivat sadonkorjaajaa.Köynnöspavut ovat toimineet aivan ajatuksiani lukien, ne tosiaan kasvavat nyt raudoitusverkosta taivutetussa kaariportissaan siten, että pitkät pavunpalot roikkuvat alas portin kaaressa. Mukavaa ja helppoa sadonkorjuuta.


Tomaatteja oli kypsynyt kunnon kulhollinen, kuin myös kurkkuja. Tässä täytynee jälleen pian ryhtyä ihanan tomaattikastikkeen ja miedon etikkaisten viipalekurkkujen valmistukseen.

Perunanvarsissa alkaa jo olla ruttoa, mutta se ei enää tässä vaiheessa niin haittaa, sillä potut ovat jo ehtineet varttua mukavan kookkaiksi. Ja kyllä ne noilla jäljellä olevilla lehdilläkin vielä kasvavat vähän lisää.

Kunhan rutto tuosta vielä vähän etenee, on aika katkoa ruttoiset varret pois viikatteella, jottei rutto leviä niistä mukuloihin.

Pistetäänpä tähän loppuun vielä noiden ruttoperunoiden jälkeen silmäniloksi
puutarhannurkasta tällainen pieni kivipenkki kukkasineen.

5 kommenttia :

 1. Onnittelut pavuista ja muusta sadosta. Hieno kivipenkkiasetelma :)

  VastaaPoista
 2. Hienon sadon olet saanut. Siitä kannattaa iloita. Blogissani on arvonta huomisiltaan asti (kaksi puutarhakirjaa). Käyhän kurkkaamassa ja osallistu. Mukavaa syyskuuta!

  VastaaPoista
 3. Voi kun sinulla on jo kypsiä tomaatteja. Minulla on vasta pari punertavaa kirsikkatomaattia ja lukuisa joukko enemmän tai vähemmän vihreitä! Pitäisi varmaan laittaa kasvihuoneeseen joku kasvilamppu lisävaloa antamaan muuten ei taida sato ehtiä kypsymään. Onko sinulla kokemusta kasvilampuista??

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia mukavista kommenteistanne, pavut ovat kyllä herkullisia, mukavaa että niitä on. Alisa, minulla on kokemusta lähinnä sisätiloissa taimikasvatukseen käyttämästäni kasvivalaisimesta (löytyy tästä: http://parastapuutarhasta.blogspot.fi/2014/03/kokemuksia-kasvivalaisimesta.html).
  Itse ajattelisin, että kasvihuoneessa kypsyäkseen tomaatit kaipaisivat ennen muuta lämpöä, ei niinkään välttämättä valoa. Niinpä voisi olla, että jonkinlainen lämpöpuhallin/-patteri voisi toimia, etenkin kylmimpinä öinä, jos sinulla vaikka sattuisi sellainen valmiiksi löytymään.
  Syksyllähän kasvihuoneessa on ennen muuta ongelmana kylmyys ja kosteus, mitkä aiheuttavat ruttoa tomaattien lehtiin.
  Tomaatteja voi myös jatkokypsytää sisätiloissa, eikä sielläkään tarvitse välttämättä olla valossa (tuosta löytyy juttua tästä: http://parastapuutarhasta.blogspot.fi/2014/10/ihanat-tomaatit-kylpparissa.html)

  VastaaPoista
 5. Kiitos Kerttuli tietopaketista. Siis lämpöä myös valon lisäksi tomaateille. Täytyypä pyytää "kotitalkkari" virityshommiin lähipäivinä....:) Hyviä syyspäiviä Sinulle!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!