Valmiina kuivuriin. |
Pakastaminen ei oikein toimi kesäkurpitsan kohdalla. Jonkin verran kesäkurpitsaa voi laittaa erilaisten säilykkeiden, kuten vaikka ihanan tomaattikastikkeen joukkoon. Niihin saa kuitenkin käytettyä aika rajallisen määrän kesäkurpitsaa.
Niinpä päätin kokeilla kesäkurpitsan kuivaamista. Voisi kuvitella, että kuivattaminen sopisi kesäkurpitsalle hyvin. Koska reilusti yli 90 % kesäkurpitsasta on vettä, olen kuitenkin miettinyt sitä, onko kuivaamisessa järkeä, tuhlaantuuko siihen aivan tolkuttomasti sähköä? Toisaalta, ovathan monet muutkin kasvikset, joita yleisesti kuivatetaan varsin vesipitoisia, useimmat kasvikset yli 80-prosenttisesti ja vaikkapa tomaattikin yli 90-prosenttisesti.
Meillä on hyvänkokoinen hyötykasvikuivuri. Käytin pienehköjä-keskikokoisia kurpitsoja, jotka pilkoin noin 4 mm:n viipaleiksi. Ripottelin viipaleille vielä hiukan yrttisuolaa. Yhteen kuivurilliseen mahtui kerralla kuivamaan monen monta kesäkurpitsaa.
Näillä lämpötiloilla laitoin kuivurin hurisemaan kylppäriin ja kylppärinoven visusti kiinni. Viipaleet kuivuivat sopivan rapsakoiksi keskilämmöllä reilussa yössä.
Kuivuneet viipaleet ennen purkkiin pakkaamista. |
monenlaiseen ruoanlaittoon. Yrttisuola antoi niihin hyvää makua.
Onko sinulla kokemusta kesäkurpitsan tai muusta kuivattamisesta?
Nämä ovat olleet aika namia, nyt kun tulin näitä 1. kertaa kokeilleeksi. Ihanaa, kun voi talvellakin nauttia omista kesäkurpitsoista!
VastaaPoistaKaikkein eniten olen tykännyt näistä risotossa, maistuvat suorastaan taivaalliselta, eikä juuri muita raaka-aineita tarvitakaan (joskus olen laittanut myös vähän kuivattuja sieniä).
Tämän lisäksi nämä käyvät kyllä melkein mihin vain; erilaisiin patoihin ja vaikkapa lasagneen, pienemmäksi hienonnettuina lihapulla- ym. taikinaan jne.. Ja ovatpa hyviä ihan sellaisenaan naposteltuinakin!