keskiviikko 16. elokuuta 2023

Viimein tomaatitkin huomasivat, että olis jo aika... 😊

Mikä lie sekoittanut tomaattien kalenterin pahanpäiväisesti tänä vuonna? Yleensä tomaatteja on saanut popsia iloisesti jo heinäkuun puolella, ja elokuu on ollut todellista tomaattitykitystä.

Vaan nyt ne jumittivat jostain syystä viikkokausia iloisenvihreinä suunnilleen samassa jamassa, ilman minkäänlaisia merkkejä kypsymisestä. Samaa ovat kertoneet useat muutkin bloggaajat - riippumatta siitä, kasvavatko tomaatit kasvihuoneessa vai taivasalla kuten minulla nykyään.

Tässä taitaa olla kypsymässä ihan perus-
Tanskan vienti.


Nyt tilanne kuitenkin näyttää olevan viimein korjaantumassa. Kellertävää ja punertavaa tomaatinkylkeä alkaa pilkottaa vähän siellä sun täällä.Kerrassaan mainio uusi tuttavuus, ihanan
orassinkeltainen
Golden jubilee -tomaatti.
Yksi ensimmäisistä kypsyneistä olikin mielenkiintoinen yllättäjä. Odottelin, milloin tämän tomaatin isokokoiset, kypsyvät tomaatit alkaisivat viimein punertaa. No eivät alkaneet, ja viimein tajusin, että tomaatti olikin keltaista lajiketta 😊 Asiassa hämäsi se, etten muistanut lainkaan kylväneeni keltaista pihvitomaattia. Enkä oikeastaan ollutkaan kylvänyt, sillä tomaatti on minulle uutta Golden jubilee -lajiketta. Siemenpussin kuvassa se näyttää tavalliselta, pyöreältä tomaatilta, jollainen siis kuvittelin sen olevan.

Golden jubilee vaikuttaa nyt erittäin lupaavalta lajikkeelta. Se kypsyy siis muihin tomaatteihin verrattuna hyvin varhain, ja tomaatit ovat tosiaan isokokoisia, kuin pihvitomaatteja. Niiden väri on myös ihanan pirtsakan oranssinkeltainen, minulla ei ole koskaan aiemmin ollut kasvamassa tällaisen väristä tomaattia. Kun tomaatit ovat lisäksi erittäin hyvän makuisia, saa Golden jubilee heittämällä paikan myös jatkossa.

Lisään sen myös listalleni, jossa kerron jokaisesta kasvattamastani reilusta 20 tomaattilajikkeesta.

Cereza amarilla -kirsikkatomaatti on
yksi lempitomaattilajikeitani.
Se on jälleen kypsymässä etujoukoissa kuten yleensä.
Jännä juttu, minun kokemuksellani näyttää nyt selvästi siltä, että keltaiset lajikkeet kypsyvät aina ensimmäisinä ihan kaikenlaisissa tomaateissa. 

Kirsikkatomaateista keltainen Cereza amarilla valmistuu yleensä aina ensimmäisenä, ja on muutoinkin kaikin puolin oikein hyvä lajike.

Tavallisista tomaateista keltainen Golden sunrise -lajike on myös hyvin aikainen, ja kuuluu myös lempilajikkeisiini.

Aikaisuutensa lisäksi kasvattamani keltaiset tomaattilajikkeet ovat myös olleet varsin satoisia, eivätkä ne ole herkkiä halkeilemaan, kuten jotkut tomaattilajikkeet.Yhtä vielä edelleen kovasti odottelen, tämän vuoden uutuuttani, kivan viininpunaraidallista Tiger-kirsikkatomaattia. Se ei edelleenkään osoita minkäänlaisia kypsymisen merkkejä. Se saa kuitenkin ainakin näin eka yrittämällä kovasti anteeksi, kun on kuitenkin yhden suosikkitomaattini, kaikin puolin mukavan lajikkeen, raidallisen Tigerellan pikkusisko. Saa nähdä miten Tigerin käy, pääseekö se jatkoon, kunhan joskus viimein pääsen sitä maistamaan.

Nyt onkin ollut varsin mukavaa tomaattisäätä, lämpöä päälle 20 asteen ja mukavan aurinkoista. Toivotaan, että aurinko jaksaisi paistella vielä jatkossakin.

#tomaatti #lajike #hyvä #kypsyvä #punainen #keltainen

2 kommenttia :

 1. Oi että onkin ihanaa satoa.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos enkulin käsityöt, samoin hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!