sunnuntai 10. elokuuta 2014

Tilliä pakkaseen

Tilli on yksi parhaita mausteita. Sen mainio, ainutlaatuinen maku on monissa ruoissa must, varsinkin kalan kanssa.

Tilliä on helppo säilöä talven varalle, mutta ei niin kuin se yleensä tehdään - kuivaamalla. Kuivattu tilli on mielestäni menettänyt lähes kaiken - arominsa, syvänvihreän värinsä ja rakenteensakin.

Siksipä pakastaminen sopii tillille tosi paljon paremmin, kunhan sen tekee oikein. Tillinvarret kerätään ennen kuin ne alkavat kukkia. Tillit huuhdotaan ja ravistellaan mahdollisimman kuiviksi, paksut varret nypitään pois.

Suuremman määrän tilliä huuhtoo kätevästi tiskialtaassa. Tulppa kiinni, kylmää vettä altaan pohjalle, huuhtaistaan tillinvarret vedessä ja laitetaan ne hetkeksi valumaan. Samalla systeemillä huuhdon myös mm. persiljat silloin, kun pakastan niitä kerralla isomman määrän.

Vettä voi vielä hieman ravistella pois, minkä jälkeen tillinlehdet kootaan alumiinifolion päälle peukalonpaksuisiksi nipuiksi ja niput kääritään tiiviiksi pötkylöiksi. Sitten vain pakkaseen. Tämänkin kikan olen aikanaan oppinut äidiltäni, kiitos!

Käytettäessä jäinen tillipötkylä kuoritaan auki, jolloin siitä saa helposti murrettua ruokaan sopivan määrän jäisen rapeaa tillisilppua.

Tillipötkylät valmiina pakkaseen.
Folio säilyttää tillin tuoreen veroisena erinomaisen hyvin. Yhtenä kesänä minulle kävi niin, että tillit jäivät säilömättä. Käytin silloin pakastimesta ylivuotista tilliä koko seuraavan talven, ja se oli parempaa kuin kaupasta talvella saatava kuivattu tai talvinen kasvihuonetilli. Näin tilliä saa myös aina sopivan määrän, kaupan tilliruukusta kun tahtoo usein jäädä käyttämättä iso osa.

Tässä vielä linkki toiseen juttuuni, jossa kerron miten korianteria voi pakastaa samaan tapaan kuin tilliä sekä juttuuni persiljan pakastamisesta.

#tilli #säilöntä #pakastus #pakastaminen #tillin
 

4 kommenttia :

 1. Täällähän on hyviä neuvoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Arnando, kiva kuulla! Valitettavasti blogini on elänyt viime ajat vähän hiljaiseloa, on ollut niin paljon kaikkia muita kesäjuttuja.
   Mutta tällaiset kommentit kyllä aina kannustavat taas jatkamaan, mukavaa kesänjatkoa!

   Poista
 2. Hei, kirjoitat tuossa yllä, että tillit pitää kerätä ennen kukkimista. Olen kiinnostunut kruunutillin pakastamisesta kukkien kanssa. Ovatko kukat jotenkin ongelmallisia? Risto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys Risto! Tilli yleensä suositellaan säilöntään ennen kukintaa siksi, että lehdet ovat mehevimmillään ja niiden aromi voimakkaimmillaan. En valitettavasti osaa oikein sanoa kruunutillin pakastamisesta, en ole siitä koskaan kuullut. Lähinnähän kruunutilliä säilötään mausteenomaisesti kurkku- ja muissa säilykkeissä. Mutta miksei pakastamistakin voisi kokeilla. Aina kannattaa näissä puutarhahommissa kokeilla kaikenlaista, ei voi muutoin oikein tietää 🙂

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!