Vispipuuro on loistava, helppo ja herkullinen tapa päästä eroon vanhoista marjoista.
Mustikkavispipuuro on värikästä. |
Vispipuuroon voi käyttää lähes mitä marjoja vain. Perinteisen puolukan lisäksi esimerkiksi karpaloa, mustikkaa, karviaisia kirsikkaa, vadelmia, ja tietysti myös herukoita. Sekä näiden kaikkien yhdistelmiä.
Myös mansikka sopii hyvin vispipuuroon etenkin jonkin muun, vähän kirpeämmän marjan lisäksi. Ja varmasti myös marja-aronia sekä trendikäs saskatoon, näistä kummastakaan minulla ei ole kokemusta.
Marjaliemen voi siivilöidä ennen varsinaisen puuroaineksen lisäämistä, tai jättää marjojen kuoretkin mukaan vispipuuroon. Itse olen alkanut viime aikoina suosia jälkimmäistä. Eipä kuorista juuri haittaa ole, sinne ne sotkeentuvat vispatessa joukkoon. Terveellisempääkin kai näin, eikä tule turhaa hävikkiä.
Jäähtynyt puuro vatkataan sähkövatkaimella ihanan kuohkeaksi ja vaaleaksi. Käytän gluteenittomaan versioon karkeaa riisijauhoa. |
Mansikka-raparperi-vispipuuro on namia! |
Erilaisten marjojen lisäksi vispipuuroon sopii hyvin esimerkiksi raparperi ja omena.
Eipä tule kovin helposti mieleen sellaista kotimaista marjaa tai hedelmää, jota vispipuuroon ei voisi käyttää. Ehkä päärynästä en lähtisi sitä tekemään, enkä ole aivan varma myöskään lakan sopivuudesta, tyrnikin voisi pelkästään olla aika voimakkaan makuista ja hapanta.
Onko sinulla mielessä vielä jotain muuta, mistä vispipuuron voisi tehdä?
Toinen hyvä vaihtoehto jämämarjoille on erilaiset kiisselit. Tuleeko sinulle mieleen vielä muita hyviä käyttötarkoituksia?
#vispipuuro #marja #marjat #edellisvuoden #edellisvuotinen #ylivuotinen #pakastemarja
Marja-aroniasta olen tehnyt ja hyvää oli!
VastaaPoistaKiva kuulla! Meillä kasvaa marja-aroniaa lähes ainoana marjana tässä uudessa pihassa. Pitää kerätä ne kaikki tarkkaan talteen ja kokeilla!
PoistaOlen kaatanut pakasteraparperit,puunaviinimarjat ja mansikat mehumijaan.Tulee hyvä mehu.Mustaherukoista teen kiisseli joka toinen päivä,niin nekin loppuvat.
VastaaPoistaKiitos mehuvinkistä, kuulostaa hyvältä 😊
PoistaRaparperista tulee myös hyvä vispipuuro
VastaaPoistaJuu, raparperi olikin tuossa jutussa mainittuna. Tein itsekin äskettäin siitä, ehkä ensimmäistä kertaa, tuli tosiaan yllättävän hyvää 😊
PoistaTyrnistä tuli oikein herkullinen vispipuuro sekä kiisseli, sokeria kun laittaa tarpeeksi, ei ole hapan!
VastaaPoistaMinä keitän hilloa edellisvuoden pakastemarjoista. Nytkin puolukkahilloa tulossa.
Kiva kuulla, että tyrnikin sopii vispipuuroon 😊 Jotenkin ajattelin, että se saattaisi ehkä käydä. Tyrnissä on mukava maku, ja tyrnikiisseli on tosiaan hyvää.
PoistaHillovinkki on myös oikein hyvä, kiitos siitä!
Siihen ja mehuun voi myös käyttää osin vanhoja marjoja tuoreiden marjojen lisänä.
Meillä syödään niin paljon marjoja, että ongelma on pikemminkin siinä, että iso pakastin on tyhjä ennen kuin kevät edes koittaa. Eli ei ole hävitysongelmia.
VastaaPoistaErilaisia ovat siis tilanteet, hyvä juttu, että teillä marjat maistuvat 😊
PoistaOmenasta tulee aivan ihanaa riisipuuroa,marjapiirakoihin myös, smoothiet ym🤗
VastaaPoistaNäin on, omenavispipuuro on tosi namia 😊 Varsinkin kotimaisesta, vähän kirpsakasta omenasta. Pieni kirpeys sopii ja suorastaan kuuluu vispipuuroon.
PoistaSe on kyllä hauskaa, miten monipuolinen herkku vispipuuro on.
Mihin jäi aprikoosi? Sehän on tunnettu vispipuuroaines. En tiedä millainen puuro tulisi luumuista. Ja näin loppupuolella kesää on tuoreitakin luumuja paremmin saatavilla.
VastaaPoistaHyvä huomio tuokin! Unohtui varmaan pois kun mietin ensisijaisesti kotimaisia raaka-aineita. Toki kyllähän jotkut aprikoosiakin täällä päin kasvattavat 😊 Aprikoosivispipuuro on kyllä tosi hyvää!
PoistaLuumua mietin vähän itsekin, pitänee kokeilla, jotta sen sopivuus selviää!
Omista luumuista teen hilloa, puuroa ja omenaluumu sosetta. Hyvää on
VastaaPoistaIhania luumuherkkujs 😊 Minäkin istutin juuri tänä vuonna pari ensimmäistä luumuani. Hetken joutuu odottelemaan ennen kuin tekevät satoa, mutta on mukavaa, että sitä on jossain vaiheessa tulossa 😊
PoistaTeen mustikoista ja hillasta hillosokerin kanssa hilloa jos ja kun jää marjoja pakastimeen sopii moneen tarkoitukseen
VastaaPoistaKuulostaapa hyvältä 😋
PoistaEdellisen vuoden marjoista tehdään hyvää ruokaa eikä hävitetä niitä 😉
PoistaMyös marjapiirakoihin voi käyttää vaikka pullapohjaan.
VastaaPoistaTotta, kiitos tästäkin hyvästä vinkistä!
Poista