maanantai 11. heinäkuuta 2016

Maa-artisokka - herkullinen ja helppo

Yhden kasvin satoa.

Ajattelinpa vaihteeksi kirjoittaa yhden uuden tekstin sarjaan, jossa kerron vinkkejä eri hyötykasvilajien kasvattamiseen.

Otsikot sarjan muihin teksteihin löytyvät tuosta blogini oikeasta laidasta. Laitan linkit myös tämän tekstin loppuun.

Mutta se maa-artisokka. Tämä monella tapaa mukava kasvi on esiintynyt blogissani useampaankin kertaan, ja ansaitsee nyt ihan kokonaan oman tekstinkin.

Maa-artisokka on varsin helppohoitoinen mukulakasvi. Enemmänkin ongelmana voi olla, että se lähtee leviämään vähän liiankin kanssa. Siksi oikeastaan tärkeintä on vähän rajoittaa sen kasvua ja miettiä kasvupaikka huolella.

Runsas sato jo muutamasta mukulasta 

Maa-artisokka on kaunis ja näyttävä;
syksyisin latvat huitelevat korkeuksissa.
Maa-artisokka on sukua isoauringonkukalle. Se kasvaa varsin kookkaaksi ja näyttäväksi, korkeutta kasvilla on pitkälti kolmatta metriä ja leveyttäkin runsaanpuoleisesti. Syksyllä maa-artisokka kukkii kauniin keltaisin kukin, joten se on ihan näyttävä korkeana koristekasvinakin.

Maa-artisokasta syödään maan alle kasvavat mukulat, vähän kuin perunastakin. Jo muutamasta mukulasta kasvaa monta suurta kasvia, jotka tuottavat hyvän määrän satoa. Yksi kasvi kasvattaa ehkä reilun kymmenkunta syötävänkokoista mukulaa, jotka ovat pienimmillään pikkuperunan kokoisia ja suurimmillaan jopa nyrkin kokoisia.

Mukulat kasvavat hyvinkin myöhään syksyllä, ja pärjäävät maassa jopa yli talven, joten sadonkorjuulla ei ole kiirettä. Ainoa ongelma voivat olla myyrät, jotka myös tykkäävät herkullisista mukuloista.

Maa-artisokan suurin ongelma on se, että se on aika hanakka leviämään, Se lähtee helposti kasvamaan pienestäkin maahan jääneestä mukulasta, jopa mukulanpalasesta. Siksi kannattaa hetki miettiä, minne maa-artisokan istuttaa. Jos kasvattaa maa-artisokkaa suuremmassa kasvimaassa, joka käännetään vuosittain, voi pian löytää maa-artisokkia sieltä täältä ympäri kasvimaan.

Parasta on, jos saa varattua maa-artisokalle oman erillisen alueen, jossa se saa kasvaa samassa paikassa vuodesta toiseen. Minulla maa-artisokat kasvavat pienellä rajatulla alueella kasvihuoneen päädyssä, mistä ne eivät pääse leviämään varsinaiseen kasvimaahan.

Mukulat maahan keväällä
Maa-artisokka kasvatetaan kuten perunakin noista syötävistä mukuloista. Mukulat istutetaan maahan keväällä, 10-15 sentin syvyyteen. Taimien väli saa olla hyvinkin reilu puolen metriä, jopa vajaa metri.

Maaperän suhteen maa-artisokka ei ole kovin vaatelias, se viihtyy vallan hyvin savimaassakin. Myös hoitotoimien suhteen maa-artisokka on varsin vaatimaton. Kun maan lannoittaa istutusvaiheessa, ei lisälannoitusta liiemmälti tarvita. Suurikokoisena kasvina maa-artisokka ei pahemmin kärsi rikkaruohoista, ja se pärjäilee myös pitkälti sadevedellä.

Syksypuolella pitkät varret saattavat kuitenkin kaivata tukea, jos ne uhkaavat kaatuilla syysmysrkyissä.

Myöskään tuholaisia maa-artisokalla ei juuri ole, noita aiemmin mainitsemiani myyriä lukuun ottamatta.
Mukulat voivat olla sileäpintaisempia tai vähän muhkuraisempia.
Sileämmät mukulat on huomattavasti helpompi kuoria. Sanotaan, että
sileimmät mukulat kasvaisivat savimaassa, jota on muokattu
kuohkeammaksi kompostilla tai muilla maanparannusaineilla.
Jos maa-artisokanmukuloita haluaa säilöä talvikäyttöön, ne säilyvät parhaiten kellarissa hiekan tai lannoittamattoman turpeen seassa, kuten monet muut juurekset.
Risotto maa-artisokasta.

Risottoon, pizzaan, uunijuurekseksi
Maa-artisokka sopii monenlaiseen ruoanlaittoon, blogistani löytyykin usempi juttu maa-artisokan käytöstä: se käy mainiosti sosekeittoon tai risottoon, toimii hyvin uunissa paahdettuna - ja soveltuu jopa pizzaan! Tavallisimmin maa-artisokan toki tapaa ihan sellaisenaan keitettynä tai soseutettuna.
Syksyistä maa-artisokkasatoa.

Tässä vielä linkit aiempiin juttuihini eri kasvilajien kasvattamisesta:
Hajuherne
Juuriselleri
Parsakaali
Parsa
Porkkana
Talvivalkosipuli
Tomaatti

9 kommenttia :

 1. Mistä noita maa-artisokan mukuloita keväällä saa? Yritin kasvattaa vihannesosaston mukulasta ja ei onnistunut. Huuhdoin mukulan, josko siinä olisi jotain itämisenestoainetta ja silti ei onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen nähnyt ihan multasormessa taimina myytävän maa-artisokkaa.

   Poista
  2. Hyvä kysymys Satu :) Harmi, ettei kaupasta ostamasi mukula itänyt. Oikeastaan minun piti kirjoittaa tekstiin vähän vastausta tuohon kysymykseesi, mutta se jäikin pois.
   Eli piti kirjoittaa, että maa-artisokanmukuloita kannattaa kysyä puutarhaystäviltä. Niillä, joilla maa-artisokkaa on, sitä on usein ihan yllin kyllin.
   Mukuloita voi tosiaan löytyä keväällä myös puutarhakaupoista, ehkä esim. Hyötykasviyhdistyksestä?

   Poista
 2. Kiva tietoteksti maa-artisokasta. Sitä en ole vielä koskaan tullut kasvattaneeksi, mutta ehkä vielä joskus etsin puutarhastani sopivan paikan sille ja istutan muutaman mukulan tai taimen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puutarhamyyrä! Kannattaa tosiaan kokeilla, jos sopiva kolonen löytyy.

   Poista
 3. Muistan joskus kun äitini istutti maa-artisokkaa tietämättä mitä se on. Kauniin kukan vuoksi oli sen joltain saanut. Ja sit ihmetteli minulle et mikä ihmeen kukka se on kun koirat(saksanpaimenkoirat) kaivoivat ne ylös ja pureskelivat niitä. Hänen ei sit enää kannattanut niitä istutella kun koirat tykkäsivät niistä. Ilmeisesti niin hyvin haisivat maanpinnalle et koirien nenään se oli jotain herkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)) Kiva muisto Niina, sen täytyy siis todellakin olla hyvää!

   Poista
 4. Olenkin aikeissa istuttaa maa-artisokkaa syksyllä joten iso kiitos tästä jutusta:)!Meilläpäin mukuloita saa paikalliselta puutarhurilta, joka syksyllä pitää elonkorjuu-myyjäiset.Hänkään ei viljele maa-artisokkaa kuin omaan käyttöön,mutta muutamia pussukoita riittää myyntiin.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!