Yksi keväisiä herkkuhetkiä on ensimmäiset nokkosletut. Nyt onkin juuri sopiva aika kerätä nuoria nokkosenversoja.
Nokkosista kannattaa ottaa talteen latva ja ylimpiä lehtiä, jotka ovat pehmeimpiä.
Helpoiten tämä käy siten, että laittaa astian aivan nokkosen viereen, napsaisee latvan tai lehden poikki saksilla ja tipauttaa sen käsin koskematta astiaan.
Näin selviää nokkosenpolttamilta ilman suojahanskoja, jotka ainakin minusta ovat monesti aika hankalat.
Nokkosia ei pidä kerätä kovin ravinteikkaasta, esim. kompostia, lantaa tmv. sisältävästä maasta (siis sieltä missä ne mieluiten kasvavat ;).
Kerätyt lehdet huuhdotaan ja ryöpätään pari minuuttia pienessä vesimäärässä. Vesi valutetaan tai puristellaan pois ja nokkoset hienonnetaan esim. sauvasekoittimella. Tai veitsellä, jos haluaa karkeampaa rakennetta.
Nokkosmassaa voi käyttää esim. lettu- ja leipätaikinaan, muhennokseen tai keittoon, ja tietysti sitä voi pakastaa vastaisen varalle.
Jossain mainittiin hiljattain myös nokkos- tai pinaattipannukakku, sitä täytyy vielä kokeilla!
keskiviikko 21. toukokuuta 2014
Nokkosia näkyvissä!
Tunnisteet:
arkiruoka
,
kasvisruoka
,
kevät
,
komposti
,
kotiruoka
,
ruokavinkki
Tilaa:
Lähetä kommentteja
(
Atom
)
Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!
Nokkosmetsälle aion tänä kesänä minäkin. Niin monikäyttöinen kasvi kyseessä on, ettei sitä voi olla keräämättä :)
VastaaPoistaNäin on, kevään ekat nokkosletut on tosi odotettu juttu!
Poista