lauantai 24. toukokuuta 2014

Hurrjaa, mitä kasvua!

Olin alkuviikosta pari päivää poissa kotoa, ja miten olivatkaan varsinkin tomaatintaimet sinä aikana edistyneet!
Tomaatinkukat ovat niin kauniita! Kuvassa esiintyy Matina-lajike.
Pölyttymisen varmistamiseksi muistathan ravistella
kasvihuoneessa kasvavien tomaattien kukintoja kevyesti,
parhaimman kukinnan aikaan lähes päivittäin.

Lähtiessä ei vielä ollut selvästi auenneita kukkia, mutta palattua oli jo useampi tomaattilajike hyvässä kukassa.

Tätä se lämpö tekee, ja välillä on hyvä olla vähän aikaa muualla, niin saa huomata miten huikeaa kehitystä kasveissa tapahtuu.

Laitetaanpa tähän samaan vielä siitä, kun jouduin tuossa jonkin aikaa sitten hieman "tohtoroimaan" paria tomaattia, kun niille tuli pipi.

Olen nimittäin tänä keväänä kunnostautunut harmillisessa lajissa, huolella kasvatettujen tomaatintaimien katkomisessa. Juuri nyt, kun taimia ei olisi yhtään ylimääräisiä.

Yhden keltaisen tomaatin taimen tipautin käsistäni kun ahnehdin kerralla liikaa taimia siirrettäväksi. Se katkesi aivan juuren tyvestä, varsi meni lähes kokonaan poikki. Yritin pelastaa tämän istuttamalla maahan siten, että katkennut kohta jäi mullan alle ja tuin taimen mahdollisimman hyvin.

Juuren tyvestä katkennut keltainen
tomaatti... 
on jo toipumaan päin.Toisesta taimesta taas tökkäsin vahingossa latvan poikki. Latva jäi ihan pikkuisen kiinni varrenreunasta, ja niinpä tein sille maalarinteipistä "lastan", jos poikki mennyt kohta korjaantuisi.

Olen huomannut, että nesteet pystyvät kulkemaan hämmästyttävästi tomaatissa, vaikka varsi olisi lähes poikki ja vauriot korjaantuvat usein yllättävän hyvin.

Ja nyt, parin viikon odottelun jälkeen tulos on nähtävissä: toimenpiteet onnistuivat ja molemmat taimet on pelastettu!

3 kommenttia :

 1. Tulin heti ulkoa sisälle siirryttyäni katsomaan, mikä onkaan tomaatin paikkausmenetelmäsi. Hyvältä näyttää! Omassa blogissani ehdinkin jo kommentoimaan huomioitasi varttamisesta, mutta tässäkin vielä sen verran, että kehittelin ajatusta useampilajisesta amppelitomaatista. Sitä pitäisi kyllä kokeilla! Voisikohan tämän saada toimimaan vaikkapa poistetun varkaan avulla? Ei kai siinä mitään menetä, jos kokeilee :)

  VastaaPoista
 2. Mullakin katkesi yksi tomaatti mä vaan tykkäsin multaan ja hyvin voi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sait pelastettua! Itse onnistuin vahingossa tönäisemään tänä vuonna poikki oikein vankan ja paksun Sungold-tomaatin taimen hyvin alhaalta. Sitä en harmi kyllä saanut pelastettua, kun meni ihan kokonaan katki, oli vielä ainokainen sungoldini ☹️ No, tekevälle sattuu!

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!