torstai 1. toukokuuta 2014

Ihanainen talvivalkosipuli

Oikein hyvää alkanutta toukokuuta, sään puolesta ainakin aika tyypillisissä vapputunnelmissa :)

Valkosipuli kai sopii näin vappuaamuun. Tähän aikaan keväästä kun raparperin lisäksi juuri mikään hyötykasvi ei vielä näytä elonmerkkejä - paitsi talvivalkosipuli. Sen vahvat uudet versot kurottavat jo korkealle.

Talvivalkosipuli on mukavan helppo kasvatettava, se tuottaa suurikokoisia sipuleita, joissa on isot kynnet. Tähän aikaan voi myös mainiosti nauttia nuoria versoja, joissa on kynsiin verrattuna miellyttävän hento valkosipulin maku.

Talvivalkosipuli on monivuotinen viljeltävä. Sitä voi jättää talveksi maahan, jolloin nämä lähtevät uuteen kasvuun jo varhain keväällä.

Näihin aikoihin nuo kasvuun lähteneet kannattaa kaivaa ylös maasta ja erottaa saman kasvin kynnet varovaisesti toisistaan ja istuttaa ne jatkamaan kasvua n. 10 cm:n päähän toisistaan, 5-10 cm:n syvyyteen.

Valkosipuli tarvitsee kohtuukuohkean, hyvin lannoitetun kasvualustan. Tällä kertaa ripottelin istutuskuoppaan kokeeksi myös hieman kananmunankuoria.

Valkosipulit pötköttelevät uudessa
kasvupaikassaan ennen
kompostin lisäämistä ja peittämistä.
Loppukesästä kasveihin kasvaa korkeat kukkavarret, joihin kehittyy jokaiseen kymmeniä pienenpieniä valkosipulinkynsiä (ns. itusilmuja), joista taas lähtee kasvamaan uusia kasveja... Näin ollen valkosipuli tuppaa leviämään vähän liiankin kanssa, melkein rikkaruohoksi asti. Olenkin viime aikoina katkonut nämä kukkavarret kokonaan pois jo varhaisessa vaiheessa - siitäkin huolimatta, että kukkavarret ovat tosi kauniin näköisiä :) Näin myös maan alla kasvavan, syötäväksi kehittyvän valkosipulin käyttöön jää enemmän kasvuenergiaa.

Uusia valkosipuleita lähtee siis kasvamaan myös noista maan alla olevista isoista sipuleista, joka kynnestä aina yksi uusi kasvi. Näistä valkosipulit myös kasvavat huomattavasti nopeammin kuin kukkavarsissa olevista minikynsistä.

Keväällä maasta nostettujen valkosipuleiden
kynnet on helppo irrottaa toisistaan ja niissä
on jo vahvat juuret.

Syötäväksi tarkoitetut talvivalkosipulit kannattaa nostaa aika aikaisin, elokuun lopulla ennen kuin lehdet alkavat kunnolla tuleentua.

Jos nostamisen jättää myöhemmäs, valkosipulinkynnet alkavat jo kehittää uutta versonalkua seuraavaa kesää varten. Mikäli tämä kerkiää tapahtua ennen nostoa, säilyvyys heikkenee huomattavasti. Muutoin nämä valkosipulit säilyvät kuivattamisen jälkeen kuivassa ja viileässä paikassa hyvinä lähes koko talvikauden.

2 kommenttia :

  1. Kiitos hienosta postauksesta. Luen blogiasi säännöllisesti ja puutarha-asiat kerrot niin hyvin ja opastavasti. Minun viime syksynä istuttamat talvi valkosipulit eivät näytä mitään "ylöstulon " merkkejä. Laitoinkohan ne liian syvään ? Pitäisikö kaivaa ylös ? Ymmärsin jostakin, että sipulit tekevät "satoa" vasta seuraavana vuonna.....
    terveisin meke

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia mukavasta kommentistasi, kiva juttu jos blogistani on iloa ja hyötyä. Vaikea ihan varmasti veikata mikseivät sipulisi ole vielä nousseet. Valkosipulit ovat sen verran sitkeitä eikä niillä ole juuri tuholaisiakaan, että ne saattavat vielä hyvin noustakin.
      Riippuu varmasti hiukan siitäkin, milloin ja millaisina olet sipulit istuttanut. Nämä minun sipulini kun ovat kasvaneet paikallaan jo koko viime kesän, niin ehkä ne nousevat vähän nopeammin.
      Jollet malta enää odottaa ja jos muistat paikan tarkkaan, niin voisit kokeilla varovasti kaivaa ja katsoa, näkyykö sipuleissa kasvun alkua. Nuo isommat kynnet tekevät satoa jo samana kesänä, ne on ne pienet itusilmut, joista tulee satoa sitten seuraavana kesänä.

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!