keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Kastelukannua ja porkkanaa

Voi että, kun näin keväällä on niin paljon blogattavaa. Vaikka kuinka yrittää jarrutella, näyttää kerrottavaa olevan vähintäänkin joka päivälle.

Eilen satuin olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Radiossa nimittäin kerrottiin pitkin päivää tulevan kesän asuntomessualueen päätaideteoksesta Puutarhurin taivas.

Kuinka ollakaan, olin juuri eilen käymässä tuolla keskisuomalaisesssa kaupungissa, joten pakkohan se oli könytä paikalle näkemään, millainen on uunituore Puutarhurin taivas.

Messualue on vielä kovin keskentekoinen, emmekä meinanneet löytää rakennustelineiden, -tarvikkeiden ja -koneiden keskeltä reittiä teoksen luo. Kysyimme kypäräpäisiltä rakennusmiehiltä, tietäisivätkö he, missä jättimäinen porkkana ja kastelukannu mahtaisivat sijaita. Eivät tienneet moisesta, mutta kuulemma juuri edellisenä päivänä läheistä muhkuraista hiekkatietä pitkin oli kuljetettu järvenrantaa kohti jotain omituista, mikä voisi sopia kuvaukseeni. Olivatkin siinä porukalla tuumailleet, mitä se voisi olla.

Pekka Jylhän teos Puutarhurin taivas
Jyväsjärven rannalla.
Valistin heitä, että kyseessä on kuvanveistäjä Pekka Jylhän alueelle suunnittelema teos, johon kuuluu seitsenmetrinen porkkana naatteineen ja kolmisen metriä korkea kastelukannu. Kypärämiesten naamat vääntyivät pieneen virneeseen.

Lähdimme kulkemaan miesten neuvomaa kärrypolkua. Sieltähän teos löytyikin helposti Jyväsjärven rannasta. Iloisen värikäs, kaunis ja hauska, komeakin, sanoisin. Jopa voimaannuttava. Niin teräksestä tehty jättimäinen porkkana naatteineen kuin sievän sininen kastelukannu ovat upean pitsimäiset, järvimaisema siintää kauniisti niiden läpi.Puutarhaharrastajan mieltä lämmittää kovasti se, että tällainen teema on päässyt messualueen tärkeimmäksi maamerkiksi.

Otin tietysti teoksesta valokuviakin, mutta vasta kotimatkalla muistin varsin erikoisen jutun. Suomessa tekijänoikeudet nimittäin suojaavat julkisella paikalla olevaa taideteostakin siten, ettei siitä otettuja valokuvia saa laittaa (ansiotarkoituksessa?) julkisesti esille ilman lupaa! Vähän merkillisen kuuloinen asia, kuinkahan moni mahtaa olla tästä tietoinen?

Niinpä otin ja laitoin varmuuden vuoksi taiteilijalle viestin kysyäkseni julkaisuluvan. Lupa heltisi, joten tässä ihailtavaksi Jylhän kastelukannua ja porkkanaa, olkaa hyvä!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!