lauantai 27. kesäkuuta 2015

Harvinaisen onnistunut viherkesanto



Meillä on tätä nykyä sellainen pieni ongelma, että kasvimaata on huomattavasti enemmän kuin mitä on tarpeen viljellä - ja ajallisesti mahdollista hoitaa kunnolla.

Eikä sitä raaskisi hyvää kasvimaata jättää ihan pusikoitumaankaan. Niinpä kylvän osaan kasvimaata viherkesannon, mikä vaikuttaa positiivisesti maan laatuun ja mahdollistaa vuoroviljelyn, kun vaihtaa viherkesannon paikkaa vuosittain. Parhaiksi ja helpoimmiksi kesantokasveiksi on osoittautunut kauran ja herneen yhdistelmä; herneet pääsevät kiipeilemään pitkin kauranvarsia ja tuovat maahan typpeä.


Viherkesanto on onnistunut vaihtelevalla menestyksellä. Monesti on käynyt niin, että kesantoalueella on kasvanut enemmän rikkaruohoja kuin varsinaisia kesantokasveja.

Tänä vuonna tein niin, että kylvin siemenet kunnon vakoihin, jotka vedin maahan pitkittäin parinkymmenen sentin välein. Siemeniä roiskin suht runsaasti ja kylvön jälkeen vedin vaot umpeen kuten perunamaan vetämällä vakojen välisen harjanteen kuokalla niin, että multa siirtyi kummallekin sivulle peittämään kylvövaot.

Herneensiemeninä käytin kaupan tavallisia kuivattuja ruokaherneitä, "hernekeittoherneitä", sillä näitä herneitä ei ole tarkoitus syödä ja nämä siemenet tulevat isommissa määrissa edullisemmiksi kuin varsinaiset kylvösiemenet.

Peitin vielä kylvöksen harsolla. Ja nyt harson poistettuani tulos näytti hämmästyttävän hyvältä: sekä herneen- että kauransiemenet olivat itäneet todella hyvin. Ehkä niitä tuli varmuuden vuoksi kylvettyä vähän turhankin tiheään - joku maanviljelijä varmaan päivittelisi kaurapusikkoani :) Mutta se ei tässä tapauksessa varmasti haittaa, tukahduttavatpahan paremmin rikkaruohot. Niitä tosin ei nyt ihme kyllä näkynyt juurikaan, ja rivien väleissä kasvavat rikkaruohot on helppo vetää nopeasti haralla pois. Näin kannattaa viherkesanto kylvää jatkossakin!

6 kommenttia :

  1. Tosi hyvältä näyttää.
    Mukavaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos enkulin käsityöt - ja oikein hyvää kesäkuun viimeistä viikonvaihdetta sinullekin!

      Poista
  2. Kiitos hyvästä vinkistä! Minä olin ajatellut perunan istuttamista osaan kasvimaata, mutta eihän se silloin mikään maanparannuskeino ole. Ja sitten olisi ollut keinona peittäminen vaikka mansikkamuovilla, muttei se mikään kaunistus ole. Mutta tuo sinun keinosi näyttää kyllä varteenotettavalta, kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä Tuulikki! Tämä on tosiaan toiminut meillä hyvin jo vuosia. Aiemmin olen kylvänyt siemenet hajakylvönä, jolloin niitä on vähän vaikea peittääkin, siksikin tuo vakoihin kylväminen toimi nyt paljon paremmin. Ja ainakin jos hajakylvää, pitää kylvös peittää harsolla, muutoin linnut käyvät napsimassa maan pintaan jäävät siemet!
      Kauransiemeniä on usein vaikea saada ostettua enää keväällä, ne kannattaa hankkia varastoon jo aiemmin. Talvella lintujen ruokintaan myytävät kauransiemenet käyvät tähän hyvin. Mulla oli nyt aika ikivanhaa kauransiementä, kun en saanut uusia, mutta hyvinpä näyttivät nekin itävän :)

      Poista
  3. Hei! Mitä teet viherkesannolle syksyllä? Käännätkö kaiken maahan?

    Ihana blogi! Tänään löysin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Saarana, kiva kun löysit tänne, tervetuloa! Useimmiten jätän viherkesannon vain maatumaan paikoilleen, sillä muokkaamme yleensä koko kasvimaan vasta keväällä. Näin ravinteita ei pääse huuhtoutumaan paljaasta maasta talvikuden aikana.

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!