torstai 15. kesäkuuta 2023

Kuunliljoja tutkailemassa

Tarvitsin etupihallemme muutaman kuunliljan. Ne ovat minusta ihania kasveja, helppoja ja vähään tyytyviä, kauniita, leviävät sopivasti mutteivät liikaa. Lehdet ja kukat sopivat kukkakimppuihin ja vielä nimikin on niin nätti. 

Siitä onkin todella pitkä aika, kun olen kuunliljoja viimeksi hankkinut. En tiennyt silloin niistä käytännössä mitään, kunhan ostin ensimmäiset vastaan tulleet yksilöt

Vasta myöhemmin olen kokemuksen kartuttua ja pienten pettymysten myötä perehtynyt tarkemmin kuunliljojen erilaisiin ominaisuuksiin. 

Noista aikoinaan hankkimistani toinen oli yksiväristä, hyvin isokokoiseksi osoittautunutta lajiketta, toinen taas keltaraidallinen. Molemmat ovat vähän harmillisia piirteitä. Olen pienen ja sievän sekä raikkaiden värien ystävä. Tuon kaksivärisen kuunliljan keltainen on sellaista mielestäni vähän "likaista"

Kamera vähän valehtelee. Luonnossa tämän vanhan kuunliljani keltainen väri on huomattavasti tunkkaisempi, tässä näyttää jopa aika raikkaalta.

Sittemmin olen oppinut, että kuunliljoissa löytyy enemmänkin värityksiä sekä lajikkeita, jotka jäävät huomattavasti pienikokoisemmiksi. Myös kasvupaikkavaatimuksissa on eroja, osa lajikkeista pärjää jopa täysin varjossa. Eroja on myös lehtien muodossa, löytyy pyöreälehtisempiä ja pitkulaisempia versioita.

Koristekasviksi jalostettuja kuunliljalajikkeita on satoja.

Keltaraidallisen tilalle olen kaivannut raikkaan valko-vihreää versiota. Nyt metsästin siis sellaista, sekä lisäksi varjossa viihtyvää lajiketta ja vielä pienikokoisemmaksi jäävää yksivärisiä vihreää versiota.

Puutarhaliikkeessä meinasi mennä sormi suuhun, oli sen verran runsaasti valinnanvaraa. Ihastuin myös uudenlaiseen versioon, raikkaan limenvihreä-raidalliseen.

Lopulta mukaani päätyivät limensävyinen jalokuunlilja Summer Lovin, valkokirjava komeakuunlilja Minuteman ja yksivärinen tarhakuunlilja. Kaikki nämä taitavat olla puolivarjon lajikkeita. Yksikään täysvarjon lajikkeista ei ollut muutoin mieluisa.

Näitä kolmea lajiketta päätyi ostoskoriin.
Valinnanvaraa löytyi....
Blue Mouse ears -lajike jää tosi pienikokoiseksi, alle 20 cm korkeaksi. Sellaiselle ei nyt kuitenkaan ollut tarvetta, saivat jäädä kauppaan odottamaan muita asiakkaita.
Kasvaako sinulla kuunliljaa?

Puutarhaliike tarjosi tietysti runsaasti muitakin houkutuksia, joihin en onneksi kuitenkaan langennut. Kuunliljojen lisäksi mukaan tarttui ainoastaan ostoslistalla ollut ihana lumikärhö.
Ruusuorapihlajaa oli vaikea vastustaa...😊

Upeat ukkolaukat olivat pörriäisten suosiossa.

Puutarhaliikkeissä on aina virkistävää piipahtaa 😊

#kuunlilja #lajike #väri #väritys #koko #helppo #perenna #varjo #varjoinen #istutus #kasvi #istuttaminen #kasvupaikka #puutarha #rivitalo #piha #monivuotinen

4 kommenttia :

  1. Kyllä löytyy ja tykkään kovasti niistä. En perusta hirveesti niiden likaavista kukista, mutta lehdet ovat kauniita. Itselle mieluisimpia ovat juurikin erilaiset raidalliset lajikkeet. Meni monia vuosia etten uskaltanut ostaa yhtään uusia, kun puhuttiin kovasti hostien jostain x-viruksesta, jos sen saa puutarhaan, joutuu hävittää kaikki pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kukat on minustakin myös vähän turhan massiivisia, olisivat ihan hyviä vaikka kokonaan ilman 😊
      Tuosta viruksesta en ole kuullutkaan, toivottavasti vaara on tosiaan jo mennyt ohi!

      Poista
  2. Minulla on monenlaisia kuunliljoja. Osasta nimetkin ovat jo kadonneet. Pidän kovasti kuunliljoista. Kauniita ja helppohoitosia.
    Lumikärhö on aivan ihana köynnös. Myös ruusuorapihlaja on upea kukkiessaan. Tänä vuonna kukinta meni tosi nopeasti ohi. Yleensä sitä saa ihastella pitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sinulta löytyy ruusuorapihlaja 😊 Maailmassa on niin paljon ihania kasveja, eikä niistä voi hankkia itselle ihailtavaksi kuin minimaalisen osan. Onneksi voi käydä katselemassa muualla 😊 Niin jo odotan Avoimia puutarhoja!

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!