sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

Vaihteeksi vähän etupihan tuunailua, vinkkejä saa antaa!

Meikäläisen reitti tuntuu nyt kulkevan takapiha, etupiha, takapiha...

Etupihan puolelta on nyt poistettu pieni räjähtänyt ja rikkaruohottunut nurmikkopläntti, vanhat vuorenkilvet (koska en niistä erityisemmin tykkää) sekä melkoinen määrä maata. 

Maanpinta oli noussut vuosien saatossa vieressä olevan laattakäytävän yläpuolelle. Tämän seurauksena vesi valui laatoille, ja jäätyi talvella mielenkiintoiseksi luistinradaksi.

Aika erikoista, miten paljon poistettavaa maa-ainesta kertyi, vaikka kyse on varsin pienestä pläntistä.

Tämän lisäksi nostimme äitienpäivänä (ajankohta jäi hyvin mieleen 😊) ylös kaikki nuo raskaat laatat. Kuskasimme ne kottikärryillä talon ympäri takapihan puolelle, missä minun tehtäväni oli pestä ne kaikki painepesurilla, koska etupihalla ei ole vesipistettä. Homma oli varsin sotkuista, olin kurassa yltä päältä, mutta laatat puhdistuvat hyvin. Sitten laattojen kuskaus takaisin talon ympäri ja asettelu paikoilleen. Se olikin yllättävän hidas osuus, jotta laatat asettuivat juuri oikein.
Käytävälaatat nostettuina ylös maasta, painepesurilla pestyinä odottamassa laittoa takaisin paikoilleen.
Urakka todellakin kannatti, olen supertyytyväinen lopputulokseen. Laatat olivat pahasti sammaloituneet ja jäkälöityneet, nyt niistä tuli jälleen ihanan vaaleat 😊 On niin kiva tulla kotiin hohtavaa laattakäytävää pitkin, vielä kun tietää, mikä homma sen takana oli.
Ihanat, hohtavan puhtaat laatat takaisin paikoillaan. Seulanpääkivet odottavat seuraavaa siirtoa taka-alalla olevalle alueelle.
Mutta nyt olisi aika saada katettua laattojen viereinen mullos. Siinä onkin nyt vähän pähkäiltävää, hyviä vinkkejä otetaan vastaan!
Tämä alue pitäisi saada katettua seulanpääkivillä ja muutamalla kasvilla niiden lomaan. Vasemmalla näkyvät vuorenkilvet ovat jo naapurin puolella.
Ajatuksena on, että peitän mulloksen seulanpääkivillä, olemme haalineet niitä runsaasti sieltä sun täältä. Kivien joukkoon istutan muutaman kasvin, vähän keijunkukkia, kylmänkukkia ja muutaman jalokuunliljan. Mahdollisesti myös jokunen säästämäni vuorenkilpi?
Nämä ihanat keijunkukat odottavat maahanpääsyä.
Mutta tässäpä ongelmani, miten asettelen nuo kasvit? Alueen keskelle, reunoille, riviin vai johonkin muuhun muotoon? Yhdessä vai erikseen? Tästä siis minulta puuttuu nyt visio. Alueen koko on n. 1,5 x 3,5 metriä.

Jos sinulla on ehdotuksia kasvien sijoittelusta, otan mieluusti vastaan! Tämä olisi varmasti huomattavasti helpompaa esittää piirroksena, mutta jos pystyt kommentissa sanallisesti jotain ehdottamaan, olen iloinen 😊

Tämänhetkinen vahvin oma ajatukseni on tehdä keskelle yksi pieni, ehkä soikeahko tai kaareva istutusalue. Sen takareunaan tulisivat kuunliljat ja keijunkukat ja kylmänkukat niiden eteen. Ja sitten seulanpääkivet ympärille.

Mutta tosiaan, hyviä vinkkejä otetaan vastaan!

Tässä vielä kuva lähtötilanteesta, missä näkyy nuhjuiset laatat ja
lumen alta pilkistävä nurmikon reuna sekä vähän vuorenkilpiä.

#rivitalo #etupiha #pieni #istutus #kivi #laatta #laatat #puhdistus #laattakäytävä #kasvi #keijunkukka

2 kommenttia :

  1. Siistiä pihaantuloa pitkin on mukava tulla kotiin, joten työ kannatti, vaikka olikin iso urakka.
    Kokeilepa mallailla kasveja mullokselle ruukuissaan. Ota vaikka kuvia eri sijoittelusta ja vertaile rauhassa eri vaihtoehtoja. Niin se silmään sopivin vaihtoehto löytyy. Itse saattaisin laittaa kasvit vähän sinne sun tänne kivien lomaan, isoimmat taaemmas, matalammat eteen. Kokeilisin tavallaan jäljitellä luontoa. Mutta tämä on siis vain juuri tällä hetkellä mieleen tullut ajatus, livenä paikan päällä pystyy paremmin hahmottamaan tilan ja tekemään parhaan ratkaisun. Ja kukinhan tekee juuri oman makunsa mukaan. Suunnittelun iloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna, itse asiassa juuri tänään aloinkin ihan automaattisesti mallailemaan kasveja ruukuissaan kohdilleen, kun sain ensin kivet mieluisaa järjestykseen. Näistä mallailuista tulossa varmaan postausta pikapuolin 😊

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!