perjantai 10. heinäkuuta 2015

Kuninkaallista kukintaa!

Vihdoista viimein, odotus on palkittu. Lempikukkani, sievän vaaleanpunaiset hajuherneet, Royal rose, sekä ensimmäinen ihanan oranssi jaloleinikki puhkesivat kukkaan lähes samanaikaisesti.

Yksi blogin lukija kyseli hiljattain vinkkejä jaloleinikkien kasvattamiseen. Jouduin toteamaan, että tämä on sen verran haastava kasvi, etten valitettavasti pysty antamaan mitään pomminvarmoja neuvoja.

Tämän vuoden kokemuksella suosittelen kuitenkin ehdottomasti kasvattamista ruukussa, ei suoraan maahan istutettamista, mistä minulla on huonoja kokemuksia. Istutin toukokuun alussa kolmeen ruukkuun yhteensä 25 eri väristä jaloleinikin mukulaa.

Yksi ruukku on ollut koko ajan kasvihuoneessa, ja siinä leinikit ovat parhaassa kunnossa. Toinen on ollut koko ajan ulkosalla ja kolmas seilannut ees taas. Ulkona on varmaan ollut liian kylmää ja aivan liian sateista, ulkoruukun leinikinvarret ovat aneemisia ja kellastuneita, saa nähdä tulevatko lainkaan kukkimaan. Eli ruukut on hyvä pitää suojaisassa paikassa.

Keskustelimme tuon lukijan kanssa siitä, että leinikinkasvatuksessa olennaista vaikuttaisi olevan juuri oikeanlainen kastelu - ei ainakaan yhtään liikaa vettä.

Saldo ei kuitenkaan vaikuta kovin huikealta, 25 mukulasta muutama kukka. Mutta jos mukulat onnistuisi nyt saamaan säilymään talven yli, olisi niiden kanssa mukava jatkaa jälleen ensi vuonna.

Olisipa myös kiva päästä näkemään, millaisissa oloissa ja miten kukkakaupoissa myytävät upeat jaloleinikit kasvatetaan!

Hajuherneiden kasvattamisesta pääset lukemaan tarkemmin tästä.

2 kommenttia :

  1. Onpas upea tuo jaloleinikki. On kiva kun puutarhassa on joitakin supersuosikkikasveja, joiden kukkimista ihan odottamalla odottaa. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli ja samoin hyvää viikonloppua sinulle! Jaloleinikit on kyllä aika vastustamattoman ihania, kivaa kun niitä voi itse kasvattaa :)

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!