keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Kovia leviämään - ole varovainen näiden perennojen kanssa

Monesti ongelmana on se, ettei tahdo saada kasveja oikein kasvamaan. Monien perennojen kohdalla tilanne onkin usein vähän päivastainen; ne ovat turhankin hanakoita kasvamaan ja leviämään.

On monia perennalajeja, joiden suhteen on syytä olla erityisen varovainen, ettei yksi kasvi valtaa koko perennapenkkiä, pahimmillaan koko pihaa ja vielä naapurustoakin.

Iljettävää jättiputkea.
Ehdottomasti inhottavin kaikista, mistä minulla on kokemusta, on hyvin yleisesti levinnyt, valtavaksi kasvava ja ihoärsytystä aiheuttava jättiputki.

Tänne muuttaessamme se oli levinnyt pihaan isohkolle alueelle.

Olen saanut sen vuosien saatossa hävitettyä melkoisella työllä, kaivamalla aina keväisin joka ikisen taimen ylös niiden ollessa vielä pienikokoisia. Olen kertonut tästä hävitysoperaatiosta tarkemmin Naistenhaun blogissa.

Tällaisia kasvi-, eläin- ja muita eliölajeja, jotka ovat ihmisen mukana levinneet uusille alueille, kutsutaan vieralajeiksi. Suomessa on laadittu kansallinen vieraslajistrategia näiden lajien tarkkailemiseksi ja torjumiseksi. Vieraslajit on luokiteltu strategiassa kolmeen luokkaan, erittäin haitalliset, haitalliset sekä tarkkailtavat tai paikallisesti haitalliset lajit. Haitallisia lajeja on tunnistettu yhteensä 157 ja jälkimmäisiä 123.

Erityisen haitallisia vieraslajeja Suomessa ovat juuri nuo jättiputket, lisäksi kurtturuusu, rapurutto, espanjansiruetana ja minkki sekä vaaralliset kasvintuhoojat. Vieraslajistrategiassa on mm. tavoitteena hävittää jättiputket Suomesta kokonaan 10 - 20 vuoden aikana, aika kova tavoite!

Vieraslajit.fi -nettisivustolta löytyy runsaasti kiinnostavaa tietoa vieraslajeista ja siellä voi myös ilmoittaa vieraslajiesiintymän.

Mutta, tuolla sivustolla mainittujen lajien lisäksi on myös muita kasvi (perenna)lajeja, joiden kova leviäminen on yllättänyt minut. Ehkä juuri siksi, että nämä eivät ole (ainakaan vielä) mukana tuolla haitallisesti leviävien lajien listoilla. Nämä kasvit voivat levitä joko kasvullisesti juuristonsa avulla, tai mikä vielä tehokkaampaa, siementen välityksellä.

Ötökätkin tykkäävät auringontähdestä.
Tällaisia yllättäjiä ovat olleet ennen muuta sinänsä niin ihana ja näyttävä auringontähti.

Se viihtyy ja kasvaa ainakin meillä todella hyvin ja kukkii heinä - elokuussa kauniin keltaisin kukin, jotka komeilevat yli kaksimetristen varsien päässä.

Kukinnan jälkeen nuo iloiset pikkuauringot tuottavatkin sitten lukuisan määrän siemeniä, jotka leviävät kasvamaan kaikkialle perennapenkkiin, ellei tiedä poistaa kukkia ajoissa ennen siementen kehittymistä. Näin minulle kävi ensimmäisinä vuosina, ennen kuin tajusin tätä varoa.











Tähtiputki.


Toinen vastaava laji on nyt niin kovin trendikkäät ja muutoin mukavat tähtiputket. Niillä on vähän vaatimaton, mutta kaunis tähtimäinen kukinta. Eipä heti hoksaisi, että tämän vaatimattomuuden takana piileekin kova hinku leviämiseen.

Jos ei halua tähtiputkien valtaavan koko perennapenkkiä, tulee niidenkin kukinnot poistaa ennen siementen kehittymistä. Itse luovuin tähtiputkista kokonaan, kun en jaksanut tätä temppuilua niiden kanssa. Niillä on pitkä kukinta-aika, joten niiden suhteen pitää olla valppaana koko tämän ajan.






Viiruhelpi.



Yksi puutarhaharrastajien keskuudessa tunnettu leviäjä on pirteännäköinen, hauskan raidallinen viiruhelpi-heinä. Se leviää ennen muuta kasvullisesti. Varmuuden vuoksi olen alkanut katkaista kukinnot siitäkin.

Olen taistellut myös vieraslajistrategiassa mainittua karhunköynnöstä eli elämänlankaa vastaan. Se on hankala, koska leviää tehokkaasti ja nopeasti sekä kasvullisesti juurten kautta että myös siementämällä.





Karhunköynnös eli elämänlanka kietoutuu ikävästi muiden kasvien
ympärille, tässä koiranputken.
Karhunköynnöksen poiston saldoa: versoja ja juurenpätkiä.
Muita tunnettuja, vieraslajistrategiassakin mukana olevia leviäjiä ovat mm. jättipalsami ja komealupiini.

Lisäksi olen kuullut myös kauniilla preerian auringonkukalla olevan vastaavaa taipumusta, siitä minulla itselläni ei ole kokemusta.

Onko sinulla kokemusta vieraslajeista ja kenties mielessä vielä muita lajeja, joiden leviämisestä haluaisit varoittaa muita?

#haitallinen #vieraslaji #perenna #jättiputki #tähtiputki #viiruhelpi #auringontähti #karhunköynnös #elämänlanka

17 kommenttia :

  1. Rohtosuopayrtti, peurankello ja vuorikaunokki ovat ainakin sellaisia perennoja, joiden kasvupaikka kannattaisi miettiä huolella, kokemusta on... =D

    VastaaPoista
  2. Tarpeellisen aiheen olet ottanut esille. Noista sinun esille tuomista kasveista minulle on tuttu ainoastaan jättibalsami, josta olen onneksi päässyt eroon. Nyt kiskon penkistä syysastereita, jotka aikovat vallata tilan leimuilta.

    VastaaPoista
  3. Huh huh, melkein kaikkea luettelemiasi kasveja löytyy meidänkin pihapiiristä. Jättiputki levisi naapurilta rajalle ja olen sen saanut myrkytettyä pois. Tämä puutarhurointi on kokeilu ja välillä tulee hutihankintoja. Niiden kanssa pitää oppia elämään ja harrastaa tehokasta hävittämistä.

    VastaaPoista
  4. Sain kerran maanpeittokasvia, jossa on sinuset kukat ja puöreät lehdet. Nyt muutama vuosi myöhemmin tontillamme ei ole paikkaa, jossa tämä kasvi ei jo olisi.

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia jo tähänastisista kommenteistanne ja hyvistä lisäyksistä. Voisin koota nämä jossain vaiheessa listaukseksi vaikka tuonne jonnekin blogin sivuun. Varoitukseksi muille, ettei kaikkien tarvitse tehdä samoja erehdyksiä! Noissa mainitsemissanne on monta minulle entuudestaan tuntematonta kasvia, joiden suhteen on siis syytä olla varuillaan. Vinkatkaa vain vielä mielellään lisää varottavia kasveja!

    VastaaPoista
  6. Itse ostin juuri pari jättipoimulehden tainta. Olen nähnyt niitä useissa paikoissa kauniina kasvustoina. Harmikseni huomasin vasta taimien hankinnan jälkeen, että kasvia on luokiteltu haitalliseksi vieraslajien luettelossa. Olisin jättänyt ostamatta jos olisin tiennyt. On niitä muitakin vaihtoehtoja hankittavaksi omaan puutarhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä mielenkiintoista, mitä kaikkia taimia voidaan kaupitella, voisiko myyjillä olla vastuuta infota asiakkaita tarkemmin.
      Jättipoimulehtihan on kyllä aivan ihanan näköinen, etenkin kukkakimpuissa. Varmaan sen kanssa pärjää, kun tietää varoa sen leviämistä ja tarvittaessa kerää kukinnot pois.

      Poista
  7. Minäkin juuri kiskoin isotuomipihlaja-aidastamme naapurin puolelta leviävää elämänlankaa. Inhottava kasvi!

    VastaaPoista
  8. Kyllä noihin kasveihin ja niiden leviämiseen on jokaisen puutarhurin kiinnitettävä huomiota. Saan olla onnellinen, että omalla pihallani ei kasva jättiputkea eikä jättipalsamia. Muidenkin leviämistä on pakko seurata, esim. vuorikaunokin ja tarha-alpin.

    VastaaPoista
  9. Elämänlanka kiusaa pihaamme yhä ja naapurustosta yrittävät lupiinit levitä.

    VastaaPoista
  10. Elämänlanka on minustakin yksi ikävimmistä, nimestään huolimatta... Meillä se on levinnyt kasvimaallekin, ja kiipeilee mm. perunamaalla pitkin perunanvarsia. Siellä yritän sitten kulkea potunvarsien joukossa kitkemässä pois elämänlankoja.
    Tuskin niistä on isompaa haittaa perunoille, mutten haluaisi, että ne ainakaan pääsevät lisääntymään. Ehkä ne ovatkin nyt kitkemisen ansiosta vähän vähenemään päin.

    VastaaPoista
  11. Kauhukseni huomasin, että naapurin metsikössä kasvaa elämänlanka, suunnittelen betonimuurin rakentamista sillä jotenkin yksi siemen oli keplotellut itsensä perennapenkkiini. Onneksi huomasin sen, nyt täytyy pitää paikkaa silmällä.
    Olen sinnikkäästi yrittänyt hävittää omassa lehdossa kasvavaa jättibalsamia, mutta aina se vain ilmestyy uusille alueille. Kaikki vieraslajit eivät kuitenkaan ole haitallisia ja ne sopeutuvat luontoomme. On myös hyvä tuntea kasvit ennen kuin alkaa tuhotoimiin, naapuri oli raivoisasti repinyt maasta kaikki kauniit karhunputket kun ajatteli, että se on jättiputkea. Oli vielä vihainen kun annan sen kasvaa omalla niitylläni. Karhunputkelta kuluu kymmenisen vuotta ennen kuin se kukkii, en raatsisi ryhtyä niitä tuhoamaan, varsinkaan kun ei ole nopeasti leviävää sorttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun huomasit elämänlangan, se onneksi erottuu kasvillisuuden joukosta aika hyvin - kuten muuten monet muutkin vieraslajit, esimerkiksi mainitsemasi jättiputki. Ne poikkeavat usein kotokasveistamme sekä väritykseltään että rakenteeltaan sen verran, että ne on helppo erottaa - kunhan ne tosiaan vain tunnistaa!
      Ja tervetuloa lukijaksi!

      Poista
  12. Maahumalaa en koskaan hanki. Levinnyt useilla tutuilla nurmikkoon. Aivan mahdoton saada hävitettyä. Täytyy olla tarkkana, kun saa kasveja ettei tule mukana.

    VastaaPoista
  13. Kylvin pussillisen kaunokaisen siemeniä pieneen rajattuun perennapenkkiin 6 v. sitten. Nyt sitä on kaikkialla: nurmikolla, kasvimaalla, jokaisessa kukkapenkissä, ja jopa huussin takana.
    Toinen hirvitys on minttu. Ostin 9 v. sitten yhden mintun taimen, jonka laitoin kasvihuoneeseen, yrttiruukkuun. Nyt minttua on koko pihalla, hehtaarin alueella. Se tukehduttaa perennapenkkien kukat ja valtaa jopa puuvartisten koristepensaiden juuriston. Kasvimaalta kitken sitä joka kesä rikkaruohojen joukosta.

    VastaaPoista
  14. Miten hävittää vuorikaunokki mikä on levinnyt laajalle? Oli ensin nätisti kukkapenkin kaunotar…

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, pahoittelut vähän hitaasta vastaamisesta. Vuorikaunokin leviämisongelma olikin minulle uusi asia, minulla se on pysynyt ainakin toistaiseksi varsin kiltisti aloillaan. Se onkin jännä juttu, että tuntuu, että eri paikoissa vähän eri kasvit muodostuvat ongelmallisiksi leviäjiksi.
      Vuorikaunokki nähtävästi leviää sekä versojen kautta että siemenistä. Varmaan nämä useammalla eri tavalla leviävät kasvit ovat kaikkein ongelmallisimpia.
      Siemenleviämiseen auttaa kukkien kerääminen pois ennen kuin ne ehtivät siementää, eli tämä ainakin kannattaa tehdä.
      Kasvuversojen tai juurten kautta voimakkaasti leviävät ovatkin sitten vähän hankalampia. Olisi hyvä, jos kasvualueen pystyisi rajaamaan jollain maan sisään kaivettavalla esteellä. Jos ongelma on päässyt leviämään jo laajalle, ei mieleeni tule oikein muuta kuin maan peittäminen pitkäksi aikaa esim pressulla, joka tukahduttaa tehokkaasti kasvuston. Toki tuokaan ei toimi silloin, jos joukossa on jotain muita kasveja, jotka haluaisi säilyttää.

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!