tiistai 22. heinäkuuta 2014

Marjoja siellä, marjoja täällä...

Reissusta palattua piti oitis sännätä metsään, marja-aika parhaimmillaan. Ensi alkuun näytti aika heikolta, niin kuin tänä vuonna sanotaan, että mustikkaa löytyy huonosti. Onneksi en luovuttanut ihan heti, vaan kolusin sinnikkäästi vanhoja marjamaita.
Etteikö ole tänä vuonna mustikoita?


Löytyihän noita supermarjoja sentään lopulta, valitettavasti en pysty oikein sanomaan yhteistä nimittäjää, millaisilla paikoilla noita tänä vuonna kasvaa.

Kiertelin korkeita paikkoja, notkokohtia, suon laitamia ja järvenrantoja. Mistään noista mustikoita ei kuitenkaan mitenkään erityisemmin löytynyt.

Paikat, missä niitä lopulta kasvoi, ovat ihan tavallista rehevähköä kangasmetsää. Mutta toisaalta taas siinä aivan lähitienoilla, ihan samantyyppisillä metsäalueilla, ei mustikoita ollutkaan.

Ehkä yhteinen tekijä oli se, että marjoja taisi olla lähinnä pohjoisrinteillä, ainakin täällä meilläpäin. Ehken siellä kukinta on ollut sen verran myöhemmässä, että olosuhteet ovat olleet paremmat.

Kannattaa siis vain sinnikkäästi etsiskellä, mustikanpoiminta käy tänä vuonna hyvästä kuntoilusta, eipä tarvitse mennä salille ;)
Pohja peitossa ja vähän enemmänkin, tästä se lähtee!

Myös metsän kullaksikin kutsuttuja lakkoja löysimme jonkin verran, kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin muina vuosina. Se ei kyllä sinänsä meitä haittaa, sillä perheenjäsenemme eivät jostain syystä osaa tätä kultaa arvostaa. Käyttämättä jääneitä lakkoja löytyy pakastimesta jo valmiiksi useampia eri vuosikertoja - kuten myös toista superfoodia, karpaloita. Suon antimet eivät siis näytä meikäläisille maistuvan, niin mukava kun niitä onkin poimia. Pitäisi keksiä noille marjanjämille jotain käyttöä. Ihanaa semifreddoakaan kun ei voi tehdä määräänsä enempää...


Onneksi lomareissuni aikana suosikkiini Kasvihormoni-blogiin oli ilmestynyt ohje herkulliseen valkosuklaatoffeeseen. Sehän maistui oikein mainiolta mansikoiden kanssa ja mietimme, että voisi varmaan toimia myös noiden lakkojen ja karpaloiden kyytipoikana - tosin se niistä terveysvaikutuksista ;)


Kun kävimme vielä eilen poimimassa mansikoita lähitilalla, alkavatkin marja-asiat olla varsin hyvällä mallilla!

Tapanani ei yleensä ole linkittää blogiini kaupallisia sivuja, mutta Ilta-Sanomien sivuilla on niin mainio juttu eri marjojen terveysvaikutuksista, etten malta olla linkittämättä sitä tähän. Jos jutun tiedot pitävät paikkaansa, niin eihän sitä tarvita enää juuri lääkäreitä eikä apteekkeja, kun vain popsii marjoja :)  

Oletko sinä käynyt marjassa?


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!