maanantai 16. syyskuuta 2024

Hedelmäpuita kerrakseen!

Taisi jäädä eilinen puutarhavisiittini tämän kesän viimeiseksi, mutta olipahan sitäkin erikoisempi ja vaikuttavampi.

Törmäsin vasta aivan hiljattain netissä Lohjalla sijaitsevaan Fruticetum-hedelmäpuutarhaan.

Siellä on aina silloin tällöin erilaisia itsepoiminta- ja muita teemapäiviä. Onneksi oli ainakin vielä yksi jäljellä nyt loppukesään, joten pääsin heti tuoreeltaan käymään.

Suurin syy tälle vierailulle oli se, että olen kaivannut rivaripihaamme vielä yhtä päärynäpuuta, mutta en ole toistaiseksi keksinyt sopivaa lajiketta. Puun tulisi olla mahdollisimman pienikokoinen, mutta kuitenkin runsassatoinen, ja vielä itsepölytteinen.

En ole myöskään aiemmin keksinyt, mitä kautta voisin löytää sopivan lajikkeen. Fruticetumissa kasvaa neljän hehtaarin alalla satamäärin erilaisia hedelmäpuulajikkeita, joten siellä jos missä pääsee tutustumaan eri lajikkeisiin ja näiden välisiin eroihin.

Päärynöitä on istutettu noin 50 eri lajiketta, samoin luumuja. Omenapuita on huikeat 250 lajiketta, lisäksi kirsikoita noin 40 lajiketta ja vielä koristeomenoita yli 30 lajiketta!

Lisäksi löytyy vielä suuri marjatarha, jossa kasvaa tuttujen herukoiden ja pensasmustikoiden lisäksi mm. tyrniä, marja-aroniaa, saskatonia, japaninruusukvitteniä jne...

Eikä siinäkään vielä kaikki, sitten on vielä köynnöstävät marjakasvit: viiniköynnöksiä yli 30 lajiketta, minikiivi ym. Näistä osa kasvaa kasvihuoneessa.


Ja vielä lopuksi kirsikkana kakun päällä uudet kokeilut, kuten mulperit, aprikoosit ja erilaiset pähkinät...

Pieneksi yllätyksekseni Fruticetum ei sijaisekaan aivan Lohjan keskustan tuntumassa, vaan Lohjansaarella reilu 10 km keskustasta.

Runsas lajikevalikoima teki vaikutuksen, en jaksanut tutustua kuin pieneen murto-osaan omenalajikkeista, joista valtaosa oli minulle aivan vieraita. 

Jos harkitsisin viiniköynnöksen hankintaa,
kävisin kyllä Fruticetumissa tutustumassa
erilaisiin lajikkeisiin.





Päärynöiden satoaika oli valtaosin jo ohi, joten niiden osalta ei oikein pystynyt vertailemaan muuta kuin eri lajikkeisten puiden kasvutapaa. Ja toki myös haastattelin henkilökuntaa tarpeistani. 

Lopputulema pihaamme sopivaksi lajikkeeksi oli sama kuin mitä olen itsekin ajatellut, minulle entuudestaan tuttu Pepi-lajike. Puiden taimia tarhalla ei nyt kuitenkaan harmillisesti ollut myynnissä. Viikkoa aiemmin olisi ollut tapahtuma, jossa niitäkin olisi ollut tarjolla.

Tässä muutama esimerkki lajikkeista mitä oli tarjolla:

Lajikkeet oli varsin hyvin merkitty.
Samaa lajiketta oli yleensä muutaman puun
verran, näin olettaisin niistä monista
puista, joilla ei ollut nimikylttiä, että
olivat samaa lajiketta kuin naapurinsa.

Heh, Suomen suurimmat olivat kyllä kovin 
vaatimattoman kokoisia :) Kuvassa näyttää
vähän liiankin isolta.













Tässä "saaliini", noin 10 kilon kassillinen 
erilaisia omenoita ja päärynöitä 😊
Olin muuten ajatellut, että äkkiä tunnissa tutustun paikkaan. No meni lähemmäs kolme tuntia, enkä silti ehtinyt tutustumaan kuin pieneen osaan lajikkeista 😊







Jännästi sai huomata, että kaikkein isoimmat
ja voimakkaimman punaiset omput olivat
itselleni kuin magneetteja.
Kun jossain kauempana pilkotti sellainen puu,
oli sinne aivan pakko raahautua jo painavan
omenakassin kanssa 😊





Fruticetum on siis hyvin mielenkiintoinen vierailukohde, joka pääsee ilman muuta myös kotimaisten puutarhakohteiden listalleni. Hieman erikoista on se, etten ole puutarhablogeissa juuri huomannut juttuja tästä puutarhasta. 
Kannattaa seurata heidän Facebook-sivultaan tietoja aukioloajoista ja tapahtumapäivistä.

Teen vielä toisen postauksen, johon tulee vielä muutama mielenkiintoinen juttu Fruticetumista, kun tähän tuli jo niin runsaasti tarinaa 😊

#Lohja #hedelmäpuu #omena #päärynä #puutarha #Fruticetum #lajike




torstai 12. syyskuuta 2024

Aronianmarjat talteen

Oletko sinä käyttänyt aronian marjoja? Niidenhän pitäisi oleman aivan superterveellisiä, ja niitä on monin paikoin saatavilla helposti runsaat määrät. Ihan kohtuuhyvän makuisiakin ovat, kun keksii niille sopivan käyttötarkoituksen. 

Itse tulin käyttäneeksi aronianmarjoja ensimmäistä kertaa vasta viime vuonna, mikä nyt jälkikäteen vähän jopa harmittaa. Miten paljon helpommalla olisikaan päässyt lapsiperheessä vuosikaudet vaikkapa mustikanpoiminnan suhteen, kun olisi korvannut osan mustikoista aronian marjoilla!

Aronian kukatkin ovat tosi kauniita.
Aroniasta löytyy sekä koristearonia että marja-aronia.  En oikein tiedä, miten nämä erottaa varmuudella toisistaan, ja kumpaa käytössäni olevat aroniat ovat. 

Marja-aronian marjojen pitäisi olla vähän paremman makuisia, vähemmän kitkeriä. Mutta molempien marjoja voi hyvin käyttää, eikä pieni kitkeryys mielestäni haittaa, siihen tottuu. Kannattaa myös maistella vierekkäisten pensaiden marjoja, niissä on yllättävän isoja eroja. 

 
Rivaripihamme pikku aidanteesta tuli
jo vallan mukava määrä marjoja. 
Olivat hauskasti saman näköisiä 
mustien tomaattien kanssa, niin piti
kuvata nämä yhdessä 😊
Sanotaan myös, että marjat kannattaisi kerätä vasta pienen pakkasenpuraisun jälkeen - no tänä vuonna sitä joutuu näemmä odottamaan... 😊 Ja kypsiä marjoja on tällä hetkellä todella paljon. 

Viime vuonna säilöin marjat pääosin pakastamalla ne, ja käytin niitä smoothieen muiden marjojen lisäksi. Menivät siellä tosi hyvin.

Vähän myös kuivasin marjoja, mutta ne ovat kyllä vieläkin käyttämättä.

Nyt tänä vuonna tein ensin pienen koe-erän mustaherukka-aroniamehua, ja sitten keittelin jo enemmänkin. Sehän on oikein tosihyvää 😊 

Nami, mustikkapehmis ihan oikeista 
mustikoista.
Hilloon tai hyytelöönkin aronian marjat sopisivat varmasti hyvin, ja tietysti mehusta voi tehdä myös kiisseliä.Viime viikonloppuna nautin ehkä hauskimmassa muodossa: pyörähdin Virroilla, ja siellä oli ihanassa pienessä Kesähyvää-kesäkahvilassa tarjolla oikeista marjoista tehtyä aroniapehmistä, voihan vitsit! Kuvaa en hoksannut ottaa, mutta tässä kuva edelliseltä käynniltäni, kun herkuttelin lähes saman näköisellä mustikkapehmisellä - siinäkin siis maku ihan oikeista mustikoista.

Onko sinulla muita vinkkejä aronianmarjojen käyttöön?

#aronia #marja-aronia #marja #mehu #smoothie #aronianmarja
Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!