torstai 12. syyskuuta 2024

Aronianmarjat talteen

Oletko sinä käyttänyt aronian marjoja? Niidenhän pitäisi oleman aivan superterveellisiä, ja niitä on monin paikoin saatavilla helposti runsaat määrät. Ihan kohtuuhyvän makuisiakin ovat, kun keksii niille sopivan käyttötarkoituksen. 

Itse tulin käyttäneeksi aronianmarjoja ensimmäistä kertaa vasta viime vuonna, mikä nyt jälkikäteen vähän jopa harmittaa. Miten paljon helpommalla olisikaan päässyt lapsiperheessä vuosikaudet vaikkapa mustikanpoiminnan suhteen, kun olisi korvannut osan mustikoista aronian marjoilla!

Aronian kukatkin ovat tosi kauniita.
Aroniasta löytyy sekä koristearonia että marja-aronia.  En oikein tiedä, miten nämä erottaa varmuudella toisistaan, ja kumpaa käytössäni olevat aroniat ovat. 

Marja-aronian marjojen pitäisi olla vähän paremman makuisia, vähemmän kitkeriä. Mutta molempien marjoja voi hyvin käyttää, eikä pieni kitkeryys mielestäni haittaa, siihen tottuu. Kannattaa myös maistella vierekkäisten pensaiden marjoja, niissä on yllättävän isoja eroja. 

 
Rivaripihamme pikku aidanteesta tuli
jo vallan mukava määrä marjoja. 
Olivat hauskasti saman näköisiä 
mustien tomaattien kanssa, niin piti
kuvata nämä yhdessä 😊
Sanotaan myös, että marjat kannattaisi kerätä vasta pienen pakkasenpuraisun jälkeen - no tänä vuonna sitä joutuu näemmä odottamaan... 😊 Ja kypsiä marjoja on tällä hetkellä todella paljon. 

Viime vuonna säilöin marjat pääosin pakastamalla ne, ja käytin niitä smoothieen muiden marjojen lisäksi. Menivät siellä tosi hyvin.

Vähän myös kuivasin marjoja, mutta ne ovat kyllä vieläkin käyttämättä.

Nyt tänä vuonna tein ensin pienen koe-erän mustaherukka-aroniamehua, ja sitten keittelin jo enemmänkin. Sehän on oikein tosihyvää 😊 

Nami, mustikkapehmis ihan oikeista 
mustikoista.
Hilloon tai hyytelöönkin aronian marjat sopisivat varmasti hyvin, ja tietysti mehusta voi tehdä myös kiisseliä.Viime viikonloppuna nautin ehkä hauskimmassa muodossa: pyörähdin Virroilla, ja siellä oli ihanassa pienessä Kesähyvää-kesäkahvilassa tarjolla oikeista marjoista tehtyä aroniapehmistä, voihan vitsit! Kuvaa en hoksannut ottaa, mutta tässä kuva edelliseltä käynniltäni, kun herkuttelin lähes saman näköisellä mustikkapehmisellä - siinäkin siis maku ihan oikeista mustikoista.

Onko sinulla muita vinkkejä aronianmarjojen käyttöön?

#aronia #marja-aronia #marja #mehu #smoothie #aronianmarja

7 kommenttia :

  1. Häpeäkseni tunnustan etten ole hyödyntänyt aroniaa. Nytkin oksat roikkuvat lähes maassa marjojen painosta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, eipä tuo mikään häpeä ole 😊 Se on jännä, että noiden käyttämiseen on jonkinlainen kynnys. Mutta nyt kun niihin on tottunut, ei meinaa osata olla ilman 😊 Harmittelin siinä vaiheessa keväällä, kun marjat loppuivat pakkasesta.

      Poista
  2. Ajankohtainen juttu! Minulla on juuri koristearonia, eikä sen marjojen maussa ole kehumista. Kerään niitä yleensä pakasterasiaan, sillä maku paranee sielläkin. Sieltä sitten otan kourallisen kerrallaan aamupalajogurttiin.
    Olisi kiva hankkia myös marja-aronia ja testata makueroa. Lisäksi haluaisin vähän tanakkaoksaisemman puskan, sillä tämä minun pensaani makasi levällään marjojen painosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että olet myös päässyt aronianmarjojen makuun! Ja totta tuokin, että pakastin-pakastus varmaan yhtä lailla parantaa marjojen makua.
      Olin aika yllättynyt, huomasin nimittäin hiljattain yhdessä puutarhaliikkeessä myynnissä olleessa marja-aroniassa kypsiä marjoja, ja pitihän niitä sieltä maistaa 😊 Aika suureksi yllätyksekseni maku ei ollut sen kummempi kuin näissä marjoissa mitä olen nyt kerännyt.
      Tänä vuonna marjoja on kyllä niin runsaasti, että oksat ovat niistä ihan väärällään.

      Poista
  3. Pakastimesta rahkaan tai smoothieen yleisemmin laitan aronioita. Olen keittänyt niistä myös omenien kanssa mehua, ihan ok makuista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostavat kaikki hyviltä käyttötavoilta! Aroniasta tulee varmaan kiva väri omenamehuun 😊

      Poista
  4. Kyllä minä maistanut olen mutta käytössä ei ole .

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!