sunnuntai 9. heinäkuuta 2023

Ideoita helpoksi maanpeitteeksi kaivataan!

Rivaripihamme taloa lähinnä oleva yläosa alkaa olla varsin hyvässä vaiheessa istutuksineen ja vihannespenkkeineen. Voin julkaista siitä toivottuja laajempia kuvia lähitulevaisuudessa.

Mutta sitten on pihan alaosa, joka kaipasi nyt jotain ideaa. Siinä on lähinnä pieni rinne, alue on reilu 2x3 metriä.

Olen ymmärtänyt, että se on "yleisempää" taloyhtiön aluetta, johon ei ole suotavaa tehdä esim. kovin kummoisia rakennelmia tai istuttaa vaikkapa hyötykasveja.

Siinä oli muuttaessamme lähinnä pahasti rikkaruohottunutta nurmikkoa ja runsaasti vaahteran juuria.

Yhden luumupuun olen tohtinut alueelle istuttaa, siihen ei ole kukaan puuttunut. Nyt pitäisi keksiä maan verhoamiseksi vielä jotain. Nurmikkoa en tuohon välttämättä haluaisi.

Minulla olisi yksi ylimääräinen villiviininalku, joka lähti sinnikkäästi kasvamaan, kun poistin taloa verhonneen villiviinin. Olen sitä tarjotellut muille, muttei ole kukaan huolinut.
Tällainen villiviinintaimi olisi käytettävissä.
Tuli mieleen, voisiko sitä jotenkin hyödyntää tuolla alueella? Mutta miten se kannattaisi laittaa kasvamaan? Mitään isompia aita- tai muita virityksiä en viitsisi tuohon tehdä, ja ehkä se ei tosiaan ole oikein sopivaakaan. Mutta joku kiva idea olisi mukava olla, jos tuohon villiviinin istuttaisi.
Tässä kuva tästä ongelma-alueesta, mihin pitäisi jotain keksiä. Vielä on vähän vaahteranjuuria raivattavana. Vasta istutettu luumupuu näkyy kuvan ylälaidassa.
Iso kivenlohkare tmv. voisi olla kiva, mutta sellainen ei nyt ole oikein järjestettävissä. Myös pieni tiili- tai muu muuri voisi ehkä olla mahdollinen. Tai ainakin siirtää alueelle joku niin iso kivi, jonka pystyy järkevästi liikuttamaan.

Tai entä jos tekisi tiilistä kehikon, jonka täyttäisi mullalla ja istuttaisi villiviinin siihen?

Ajattelisin, jos villiviini rönsyäisi tuosta tiili"ruukusta" kivasti eri suuntiin. Minulla ei ole aiempaa kokemusta villiviinistä, mahtaisikohan tämä toimia? Vai tulisiko tuosta vain hankala rikkaruohojen ja villiviinin sekoitus?

Pitäisi varmaan myös rajoittaa kasvua, ettei köynnös leviäisi liian laajalle tai esim haittaisi luumupuuta. Juurtuukohan villiviini rönsyistään maahan? Tämä ei olisi kovin toivottavaa.

Vai onko ainoa järkevä vaihtoehto kuitenkin nurmikko? Alueen kattaminenkaan ei oikein tule kyseeseen. Piha on aika pahasti muurahaisten valtaama, pelkään että kattaminen vain pahentaisi tätä ongelmaa.

Niittykin voisi ehkä olla yksi mahdollisuus. Jotenkin kaipaisin kuitenkin jotain vähän "yksinkertaisempaa".

Tällaisia monia kysymyksiä siis, kaikenlaisia ehdotuksia otetaan mieluusti vastaan 😊

Ja oikein hyvää Avointen puutarhojen päivää kaikille!

6 kommenttia :

  1. Jos kyseinen alue on taloyhtiön yleistä aluetta, sinun varmasti pitää keskustella muiden asukkaiden kanssa. Yleensä joku pahoittaa mielensä, ellei pääse osallistumaan päätöksentekoon.
    Olen saanut villiviinin juurtumaan peittämällä osan versosta mullalla, mutta mitenkään villisti se ei sitä tee. Villiviini kyllä kasvaa hurjaa vauhtia pitkäksi viihtyessään. En usko, että luumupuu on ihan heti villiviinin kanssa vaikeuksissa. Köynnöstähän on helppo ohjata haluamaansa suuntaan. Jonkun aikaa joudut kitkemään ahkerasti, sillä villiviini ei maassa kasvaessaan ole kovin hyvä kilpailemaan rikkojen kanssa. Sinne se uppoaa niiden sekaan minun kokemukseni mukaan.
    Toivottavasti saat runsaasti hyviä ehdotuksia ja vinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between, nämä oli jo tosi hyviä vinkkejä, ja kannustivat kyllä villiviinin istuttamiseen 😊
      Tuo yleinen/yksit. alue taitaa olla ainakin täällä vähän veteen piirretty viiva. Kyse on kuitenkin "omasta" pihastamme, mutta sen tuosta kauemmasta osasta.
      Pihamme on jo tällä hetkellä kovin eri näköinen kuin muiden, mutta on onneksi toistaiseksi herättänyt naapureilta ainoastaan ihastuneita kommentteja 😊

      Poista
  2. Jos saa muiden asukkaiden siunauksen, niin jotain pörriäisiä kiinnostavaa istuttaisin: erilaisia maksaruohoja, ajuruohoa, patjarikkoja, hopeahärkkiä, ristikkejä, sammalleimuja ym. ihania väriläiskiä tai jos halutaan harmonista näkymää, sekin onnistuu. Ihan villinä heitän kärhöjä kasvamaan maata pitkin??!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska, tosi hyviä vinkkejä myös nuo! Ei kärhötkään välttämättä olisi hassumpi ajatus. Niitä minulla jo jokunen onkin, ja lisää tekisi mieli hankkia 😊

      Poista
  3. Varoitan samasta asiasta kuin Between: jos rivarissa joku haluaa heittäytyä hankalaksi, "harmaata" aluetta ei ole. Johonkin asuntoon voi myös muuttaa astetta tarkempi asukas, joka pitää tiukasti kiinni säännöistä eikä sulata suullisia sopimuksia. Parempi siis varmistaa kaikki hyvin tarkkaan etukäteen. Jostain löytyy varmasti joku kartta tai tieto siitä, mitkä ovat kunkin asunnon pihan mitat.
    Jos alueelle saa tehdä istutuksia, villiviini olisi varmasti tyylikäs maanpeittokasvina. Sen versoja voisi leikata suht ahkeraan, jotta se haaroittuisi ja kasvaisi oikein tuuheana. Maatuskallakin oli hyviä ehdotuksia, joista voi valita alueen valoisuuden mukaan sopivan vaihtoehdon.
    Mielenkiinnolla jään odottamaan kuvia puutarhasi valmiimmasta osuudesta. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos näistä varmasti hyvistä ja aiheellisista varoituksista, täytynee varmistaa asia.
      Mitä enemmän tuota villiviiniä miettii, sen paremmalta ajatukselta se alkaa tuntua. Siirsin juuri tuon taimen vesiastiastaan purkkiin multaan, ja se alkoi näyttää heti jotenkin tosi kivalta. Eipä tuo juuri ota jos ei annakaan kokeilla. Onhan siinä sekin mukava juttu, että on osa tämän talon historiaa, kun on aiemmin kiipeillyt pitkin seiniä 😊

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!