sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

Edellisvuotisten marjojen hävitys

Nyt viimeistään on aika hankkiutua eroon viimevuotisista marjoista, jos niitä sattuu olemaan vielä pakastimessa.

Vispipuuro on loistava, helppo ja herkullinen tapa päästä eroon vanhoista marjoista.

Mustikkavispipuuro on värikästä.
Vispipuuroon voi käyttää lähes mitä marjoja vain. Perinteisen puolukan lisäksi esimerkiksi karpaloa, mustikkaa, karviaisia kirsikkaa, vadelmia, ja tietysti myös herukoita. Sekä näiden kaikkien yhdistelmiä.

Myös mansikka sopii hyvin vispipuuroon etenkin jonkin muun, vähän kirpeämmän marjan lisäksi. Ja varmasti myös marja-aronia sekä trendikäs saskatoon, näistä kummastakaan minulla ei ole kokemusta.

Marjaliemen voi siivilöidä ennen varsinaisen puuroaineksen lisäämistä, tai jättää marjojen kuoretkin mukaan vispipuuroon. Itse olen alkanut viime aikoina suosia jälkimmäistä. Eipä kuorista juuri haittaa ole, sinne ne sotkeentuvat vispatessa joukkoon. Terveellisempääkin kai näin, eikä tule turhaa hävikkiä.
Jäähtynyt puuro vatkataan sähkövatkaimella ihanan kuohkeaksi ja vaaleaksi.
Käytän gluteenittomaan versioon karkeaa riisijauhoa.

Mansikka-raparperi-vispipuuro on namia!

Erilaisten marjojen lisäksi vispipuuroon sopii hyvin esimerkiksi raparperi ja omena.

Eipä tule kovin helposti mieleen sellaista kotimaista marjaa tai hedelmää, jota vispipuuroon ei voisi käyttää. Ehkä päärynästä en lähtisi sitä tekemään, enkä ole aivan varma myöskään lakan sopivuudesta, tyrnikin voisi pelkästään olla aika voimakkaan makuista ja hapanta.

Onko sinulla mielessä vielä jotain muuta, mistä vispipuuron voisi tehdä?

Toinen hyvä vaihtoehto jämämarjoille on erilaiset kiisselit. Tuleeko sinulle mieleen vielä muita hyviä käyttötarkoituksia?

#vispipuuro #marja #marjat #edellisvuoden #edellisvuotinen #ylivuotinen #pakastemarja

21 kommenttia :

  1. Marja-aroniasta olen tehnyt ja hyvää oli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Meillä kasvaa marja-aroniaa lähes ainoana marjana tässä uudessa pihassa. Pitää kerätä ne kaikki tarkkaan talteen ja kokeilla!

      Poista
  2. Olen kaatanut pakasteraparperit,puunaviinimarjat ja mansikat mehumijaan.Tulee hyvä mehu.Mustaherukoista teen kiisseli joka toinen päivä,niin nekin loppuvat.

    VastaaPoista
  3. Raparperista tulee myös hyvä vispipuuro

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, raparperi olikin tuossa jutussa mainittuna. Tein itsekin äskettäin siitä, ehkä ensimmäistä kertaa, tuli tosiaan yllättävän hyvää 😊

      Poista
  4. Tyrnistä tuli oikein herkullinen vispipuuro sekä kiisseli, sokeria kun laittaa tarpeeksi, ei ole hapan!
    Minä keitän hilloa edellisvuoden pakastemarjoista. Nytkin puolukkahilloa tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tyrnikin sopii vispipuuroon 😊 Jotenkin ajattelin, että se saattaisi ehkä käydä. Tyrnissä on mukava maku, ja tyrnikiisseli on tosiaan hyvää.
      Hillovinkki on myös oikein hyvä, kiitos siitä!
      Siihen ja mehuun voi myös käyttää osin vanhoja marjoja tuoreiden marjojen lisänä.

      Poista
  5. Meillä syödään niin paljon marjoja, että ongelma on pikemminkin siinä, että iso pakastin on tyhjä ennen kuin kevät edes koittaa. Eli ei ole hävitysongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erilaisia ovat siis tilanteet, hyvä juttu, että teillä marjat maistuvat 😊

      Poista
  6. Omenasta tulee aivan ihanaa riisipuuroa,marjapiirakoihin myös, smoothiet ym🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, omenavispipuuro on tosi namia 😊 Varsinkin kotimaisesta, vähän kirpsakasta omenasta. Pieni kirpeys sopii ja suorastaan kuuluu vispipuuroon.
      Se on kyllä hauskaa, miten monipuolinen herkku vispipuuro on.

      Poista
  7. Mihin jäi aprikoosi? Sehän on tunnettu vispipuuroaines. En tiedä millainen puuro tulisi luumuista. Ja näin loppupuolella kesää on tuoreitakin luumuja paremmin saatavilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio tuokin! Unohtui varmaan pois kun mietin ensisijaisesti kotimaisia raaka-aineita. Toki kyllähän jotkut aprikoosiakin täällä päin kasvattavat 😊 Aprikoosivispipuuro on kyllä tosi hyvää!
      Luumua mietin vähän itsekin, pitänee kokeilla, jotta sen sopivuus selviää!

      Poista
  8. Omista luumuista teen hilloa, puuroa ja omenaluumu sosetta. Hyvää on

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania luumuherkkujs 😊 Minäkin istutin juuri tänä vuonna pari ensimmäistä luumuani. Hetken joutuu odottelemaan ennen kuin tekevät satoa, mutta on mukavaa, että sitä on jossain vaiheessa tulossa 😊

      Poista
  9. Teen mustikoista ja hillasta hillosokerin kanssa hilloa jos ja kun jää marjoja pakastimeen sopii moneen tarkoitukseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa hyvältä 😋

      Poista
    2. Edellisen vuoden marjoista tehdään hyvää ruokaa eikä hävitetä niitä 😉

      Poista
  10. Myös marjapiirakoihin voi käyttää vaikka pullapohjaan.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!