Ensimmäiset puuvajan seinällä roikkuvat sipulit olivat kuivahtaneet niin, että oli aika vääntää niiltä "niskat nurin".
Sipulinnaatti kannattaa katkaista säilytettävistä sipuleista siten, että otetaan sipuli toiseen ja naatti toiseen käteen tukevaan otteeseen. Sitten aletaan kiertää sipulia niin, että naatin tyvi "sulkeutuu" tiiviiksi ja lopulta naatti katkeaa pois.
Samalla sipuleista kuoriutuvat helposti pois myös uloimmat, vähän multaiset (tai meillä saviset...) kuorikerrokset, ja alta paljastuu kauniin puhtoinen sipulinpinta.
Näin "suljettuina" sipulit säilyvät paremmin. Kun naatit on katkaistu, viedään sipulit vielä loppukuivamaan sisälle lämpöiseen paikkaan.
Kesän "huikea" härkäpapusato ennen ryöppäystä ja siemeniä ympäröivän vaalean kuoren poistoa. Tämän sadon tuotti reilu kymmenen härkäpavuntainta. |
Tuo on melkoinen homma, joka osassa ohjeita neuvotaan tekemään ja osassa ei. Mielestäni härkäpavut maistuvat kuitenkin näin paljon paremmilta. Miten sinä tapaat toimia härkäpapujen kanssa, jos satut niitä kasvattamaan?
Hienon sadon olet saanut. Siitä saa lisäksi hyvän mielen. Mukavaa viikkoa sinulle!
VastaaPoistaKiitos samoin hyvää viikkoa Anneli!
PoistaKasvatan ensimmäistä kertaa härkäpapuja (tai ylipäätään papuja) ja pohdin, mistä tiedän palkojen olevan valmiita? Onko kyseessä samanmoinen taika kuin herneiden kanssa, että kun pullottaa, on parempi ottaa sato talteen?
VastaaPoistaKyselee noviisi Kasvihormoni-blogista :)
Oikeilla jäljillä olet Sini :) Tuo herne"sääntö" toimii tässäkin! Kannattaa tosiaan korjata talteen viimeistään siinä vaiheessa kun ensimmäisten palkojen päällys alkaa muuttua pikkuisen nahkeaksi ja palot vähän halkeilla. Koko sato ei yleensä kypsy kerralla, vaan kypsimpiä palkoja voi alkaa napsia kasvien alaosista. Seuraavassa vaiheessa palot alkavat tuleentua ja mustua päistään.
PoistaJos haluaa kerätä joistain paloista talteen ihan kypsiä siemeniä seuraavan kesän kylvöjä varten, näiden palkojen kannattaa antaa tuleentua paikoillaan aikalailla mustiksi ja vähän ryppyisiksi.