lauantai 26. syyskuuta 2015

Porkkanankasvatuksessakin on niksinsä

Itse kasvatetut porkkanat ovat niin
herkullisia, että niiden eteen kannattaa
nähdä vähän vaivaa.

Pistetäänpä näin kesän päätteeksi tällainen porkkanankasvatusjuttu, onpa sitten jo valmiina odottamassa ensi kesää :) Laitan tämän linkiksi tuonne oikeassa laidassa olevalle listalle, missä on vinkkejä erilaisten kasvien kasvattamiseen. Sieltä löytyy valmiiksi mm. valkosipuli, parsa ja parsakaali.

Sitten itse asiaan: voisi ajatella, että porkkana on sellainen helposti kasvatettava peruskasvis. Ja niinhän se pitkälti onkin, mutta tiedän silti monen tuskailevan porkkanankasvatuksen kanssa.

Onhan pikkiriikkisten porkkanantaimien harventaminen ja kitkeminen toki vähän hermoja kysyvää hommaa, toiset ihmettelevät miksi porkkanoista tulee monihaaraisia - ja jotkut taas kärsivät tuholaisongelmista.

Kirjoittelen tässä hiukkasen porkkanankasvatuksesta luomumenetelmin noin 30 vuoden kokemuksellani.

Porkkana kehotetaan kylvämään varhain, mieluiten jo toukokuun puolella. Se on ihan hyvä ajankohta, mutta eteläisessä Suomessa ei ole mitään hätää, vaikka kylvö menisi kesäkuun puolellekin. Itse kylvän mielummin vasta silloin, koska näin ollen olen jo kesälomalla siinä vaiheessa, kun porkkanat pitää kitkeä ja harventaa; näin niille on paremmin aikaa.

Porkkana ei tarvitse erityisen voimakasta lannoitusta. Luomuviljelyssä esim. hiukan kompostia ja rakeista luomulannoitetta rivien kohtaan ripoteltuna riittää alkuvaiheessa hyvin. Kesällä porkkanoita voi lisälannoittaa muutaman kerran.

Harso peitoksi
Porkkanäkylvös on hyvä peittää harsolla, useammastakin syystä. Pikkiriikkiset porkkanansiemenet itävät hitaasti ja ne ovat myös vähän heikkoja itämään, varsinkin jos kevät sattuu olemaan vähäsateinen. Harson alla pintamulta pysyy sopivan kosteana.

Mutta tärkeimpänä, harso suojaa porkkanoita tuholaisilta; porkkanakärpäsiltä ja -kempeiltä.

Harson ainoa ongelma on se, että sen alla viihtyvät loistavasti myös rikkaruohot. Ei kannata säikähtää, että harson alta saattaa ensi alkuun näyttää paljastuvan vain melkoinen rikkaruohoviidakko. Kyllä ne porkkanantaimetkin sieltä löytyvät! Porkkanarivit kannattaa muuten merkata hyvin esim. kepeillä, niin ne on helpompi löytää.

Kesäkuulla kitketään ja harvennetaan
Kun porkkanantaimet ovat nousseet selvästi erottuviksi, sentin - parin korkuisiksi, on aika kitkeä rikkaruohot niiden ympäriltä. Homma voi tosiaan tuntua vähän puuduttavalta, mutta se on myös palkitsevaa, kun siistit porkkanarivit alkavat tulla esiin rikkaruohojen seasta.

Jos porkkanat kasvavat kovin tiheässä, ne on hyvä harventaa samalla kasvamaan parin sentin välein. Jos vain kykenee, porkkanakylvös on hyvä kylvää jo alkujaan sen verran harvaksi, ettei harventamista tarvitsisi kovin paljoa tehdä. Tässä on toki se riski, että jos siemenet sattuvat itämään huonosti, kylvös voi jäädä kovin harvaksi. Porkkanansiementen itävyys muuten laskee nopeasti siementen vanhetessa, eli kovin vanhoja siemeniä ei kannata käyttää.

Maata kannattaa kuohkeuttaa vetämällä haralla
varovasti mahdollisimman läheltä porkkanariviä.
Kitkemisen jälkeen rivien välit on vielä hyvä harata varovasti pienellä haralla, mielellään tarkasti mahdollisimman läheltä rivejä.

Näin saa pois loputkin rikkaruohojen juuret ja pienet rikkaruohojen alut, minkä ansiosta ei tarvitse kitkeä ihan hetikohta uudelleen.

Yleensä porkkanat joutuu kitkemään pariin kertaan. Tämän jälkeen taimet ovat yleensä jo kasvaneet sen verran kookkaiksi, että pelkkä haraaminen riittää.

Kitkemisen jälkeen riveille voi vielä ripotella hieman tuhkaa; porkkanat pitävät siitä ja tuhkan pitäisi myös torjua tuholaisia.

Ahkera haraaminen torjuu haaraporkkanat
Mitä kovempaa maa on, sitä tärkeämpää on harata maa porkkanarivien vierestä mahdollisimman syvältä parin viikon välein. Tämä kuohkeuttaa ja pehmentää maata niin, etteivät porkkanat kasva monihaaraisiksi. Erityisen tärkeää haraaminen on savimaassa.

Pidemmän poutajakson sattuessa porkkanoita on hyvä kastella. Kesän aikana porkkanoita kannattaa lisälannoittaa muutaman kerran kastelun yhteydessä, vaikkapa nokkoskäytteellä tai laimennetulla pissalla.

Loppukesästä voi herkutella harvennusporkkanoilla
Elokuulla pääsee herkuttelemaan ensimmäisillä pienillä, makoisilla harvennusporkkanoilla.

Talviporkkanat saavat jatkaa rauhassa kasvuaan aina syys-lokakuulle saakka, mikäli öisin ei ole pakkasta. Yksittäisen hallayön uhatessa porkkanat voi jälleen suojata harsolla.









Kun sää kylmenee pysyvämmin, on aika nostaa porkkanat maasta. Naatit katkotaan esim. lapion kärjellä niin, että naattia jää jäljelle vain ihan pieni tynkä.

Porkkanannaattien katkaisu sujuu kätevästi
lapionkärjellä, kun asettelee porkkanat
nostettaessa vierekkäin riveihin maan pintaan.




Tästä pääset juttuun, jossa kerron siitä, miten porkkanat kannattaa säilöä kellariin.

Mukavaa sadonkorjuuviikonloppua!







11 kommenttia :

  1. Enpä ole vielä koskaan saanut porkkanasatoa ja enää en viitsi edes yrittää. Kylvin viimeksi porkkanat sellaisessa nauhassa ja yhtään porkkanaa ei tullut.

    VastaaPoista
  2. Porkkana kasvaa lavassakin;) Pakastan porkkanat raasteena, koska meillä ei ole kellaria. Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  3. Hyvä juttu!
    Olen tykästynyt 'Sugar Baby' -lajikkeeseen. Ihan törkeän makea kesäporkkana! Meidän savimaassa on ihan turha haaveilla porkkanan kasvatuksesta. Siksi kasvatankin niitä laatikoissa. Ihan sen verran, että saa syödä suoraa maasta. Tosin viime kesänä niitä tuli niin paljon, että jouduin ihan kellariin laittamaan. "Kauheeta"! ;) Rakennuspaljuihin, hiekkaan säilöin. Porkkanalaatikon tein omista porkkanoista. Oli huikeeta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä :) Savimaassa tosiaan lava tai laatikko voi olla hyvä ratkaisu, jos ei ihan valtavia määriä kasvattele! Savimaassakin on kuitenkin omat hyvät puolensa; on usein hyvin ravinnepitoista, eikä kuiva pahasti poudallakaan.

      Poista
  4. Minullakaan ei ole porkkanat onnistuneet, taidanpa seurata seuraavana vuonna ohjeitasi. Muutenkin juureksien kasvatus tökkii pahasti..no ensi vuonna tyttäremme ovat taas vuoden vanhempia, joten kasvimaallekkin todennäköisesti jää enemmän aikaa! :)

    VastaaPoista
  5. Minä en ole saanut porkkanoita onnistumaan, en maassa, en laatikossa. Joten nyt olen lopettanut niiden viljelyn kokonaan. Viljelen vain niitä, missä onnistun...

    VastaaPoista
  6. Kiitos hyvistä kädestä pitäen ohjeista!

    Porkkanankasvatus on välillä haastavaa. Alussa en tajunnut, että porkkanansiementen pitää tosiaankin pysyä koko ajan kosteana. Tänä vuonna, kun sadetta piisasi, ei porkkanoiden itämisessä ollut mitään ongelmaa. Heinäkuussa suorastaan huomasin, että pussin loppu sisältö oli valahtanut kasvulaatikkoni laidalta multaan ja vielä nytkin laatikon reunassa kasvaa pöyheä tukko (harventamattomia) porkkanoita!

    Oma kikkani kitkemisen vähentämiselle on laittaa kasvupaikalle pari säkillistä kaupan ostomultaa. Kun uutta ja rikkaruohotonta multaa on vähintään kolme senttiä, jää moni siemenestä kasvava rikka itämättä. Pääsee vähemmällä kitkemisellä, joskin ne multapussit pitää muistaa ostaa (ja maksaa).

    Sini K.
    Kasvihormoni-blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sini! Tuo ostomullan käyttö maan pinnassa on tosiaan vallan hyvä konsti, sopii hyvin ainakin pienemmille viljelyaloille. Jotkuthan käyttävät myös jotain katemateriaalia maan pinnassa. On tullut tätä vähän kokeiltua, mutta ei toistaiseksi oikein sytyttyä kateviljelylle.
      Tästäpä tulikin vielä mieleen se, että porkkanathan pitävät kovasti myös hiekan lisäämisestä maaperään. Täytyypä laittaa vielä se tuohon juttuun.

      Poista
  7. Minulla on kaikki nauhalla laitettu ja hyvin sieltälähti . Se kastelu on alku vaiheessa tärkeä nauhalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla Anneli, että nauhan kanssa on onnistunut hyvin, säästyy harventamisen vaivalta :)

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!