lauantai 13. joulukuuta 2014

Jotain uutta, jotain vanhaa... joulupöydän herkut

Jouluruokien suunnittelu alkaa jo pyöriä pikkuhiljaa mielessä.

Perinteet ovat jouluna kaikki kaikessa. Silti tuntuu, että joulupöytään olisi kiva keksiä tarjolle myös pikkuisen jotain uutta. Vaikka yksi uutuus alkupaloihin, kenties joku kalajuttu tai salaatti ja lämpimiinkin jotain pientä. Ja sitten pitäisi vielä keksiä jälkkäri, joka meillä aina vaihtelee.

Ja tämä uuden ideointi jos mikä on niin kovin vaikeaa. Mikä voisikaan sopia joulutarjottavien niin harmoniseen kokonaisuuteen?

Vaikka lehdet ja muu tuntuu tähän aikaan pullistelevan erilaisia jouluohjeita, niin mikään niistä ei oikein sytytä. Joko liian monimutkaista, turhan tylsää, ei riittävän hyvää tai liian samanlaista kuin joku joulupöydässä jo oleva. Kovat ovat siis kriteerit, meidän joulupöytään ei pääse ihan helpolla :)

Yksi on kuitenkin selvää, tänä vuonna mukaan pääsee jossain muodossa itse kasvatettu butternut, se yksi ja ainoa vielä jäljellä oleva.

Lopputuloksen varmistamiseksi tein nyt jo kokeilun: ostin kaupasta yhden butternutin ja tein siitä koe-erän jouluista laatikkoa. Pistin laatikkoon kaveriksi porkkanaa, vähän vähemmän kuin butternuttia.

Tein laatikon ihan perinteiseen tapaan; keitin ainekset palasina kattilassa pehmeiksi ja soseutin. Lisäsin soseen joukkoon kananmunan, vähän kermaa ja siirappia, pikkuisen gluteenitonta korppujauhoa ja mausteita. Sitten uuniin pariksi tunniksi alhaiseen lämpöön.


Samalla kertaa kokeiluun pääsi vertailun vuoksi myös pari muuta laatikkoa. Toiseen tuli butternutin tilalle bataattia, ja kolmanteen butternuttia, bataattia sekä hiukan porkkanaa. Muutoin saman kaavaan mukaan.


Ja sitten päästiin maistelemaan: jopa vähän yllättäin parhaan makuisia olivat bataattia sisältävät laatikot, pelkästään butternutista ja porkkanasta tehty laatikko hävisi niille selkeästi.

Molemmat laatikot, joissa oli bataattia, olivat niin hyvänmakuisia, että ne taitavat päästä kumpainenkin joulupöytään. Saattavat kenties jopa syrjäyttää pöydästä porkkanalaatikon.
Herkullista bataatti-butternutkurpitsa -laatikkoa.

Lanttu- ja perunalaatikkoa pitää niiden lisäksi kuitenkin ehdottomasti olla, jokaisella perheenjäsenellä kun on oma suosikkilaatikkonsa.

Miten teillä, joko olet alkanut suunnitella joulutarjottavia?

4 kommenttia :

  1. Bataatti on minunkin suosikkini yhdessä lantun kanssa :)

    VastaaPoista
  2. Bataattilaatikkoa pitää kokeilla. Kaupassa näin, mutta se ei ollut laktoositonta. Hyvää Joulua Kerttuli !

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!