tiistai 30. joulukuuta 2014

Välipäiväaskartelua - söpöjä minihimmeleitä :)


Olen aina tykännyt kepeänkauniista himmeleistä ja niiden tekemisestä. Isäni :) opetti minulle aikanaan himmelinteon taidon.

Ison himmelin tekemiseen menee kuitenkin tolkuttomasti aikaa, eikä se tahdo oikein sopia nykysisustukseen. Ja on vielä aika hankala säilytettäväkin.

Olin taannoin tulossa pikkujouluista, ja siinä kävellessäni halki kauniisti valaistun jouluisen kaupungin, mieleen putkahti idea - mitäpä jos kokeilisi tehdä himmeleitä ihan minikokoisina!

Ne voisivat olla aika söpöjä, nopeita valmistaa, eikä olkeakaan tarvitsisi kovin paljoa. Minihimmeleitä voisi äkkiä tehdä useammanlaisia, jotka voisi ripustaa sieväksi ryhmäksi tai riviin.
Ennen joulua en kerennyt näitä väkertämään, mutta nyt välipäivinä oli sopivasti aikaa. Kaapissa sattui olemaan vanhastaan vielä vähän olkia, joten eipä muuta kuin tuumasta toimeen.

Minihimmeleitä voi ripustaa vaikka ikkunalle, ne näyttävät mukavilta niin sisältä kuin ulkoa päin. Tee se itse -yhteisblogista löytyypi tästä kuva.Tässä vielä pikaohje himmelin valmistukseen: olkia (saa askartelukaupoista) liotetaan vajaan puoli tuntia lämpimässä vedessä. Liottamisen jälkeen oljet on helppo pätkiä terävillä saksilla sopivan mittaisiksi ilman, että ne halkeavat. Parisenttiset ovat sopivia minihimmeleihin, ja nelisenttiset noihin vähän isompiin osiin. Tämän jälkeen olkien annetaan kuivua, niin ne kestävät paremmin työstämistä.

Himmeleiden kokoamiseen käytetään vaaleaa ompelulankaa, joka pujotetaan ohuehkoon neulaan (liian paksu neula halkaisee oljet) ja johon oljet pujotellaan yksi kerrallaan. Himmelin "peruspalikka" syntyy helpoiten tekemällä kuvassa näkyvä viiden kolmion rivistö, johon viimeiseksi pujotetaan yksi olki. Tämä aihio käännetään kasaan oikeaan muotoonsa ja sidotaan langanpäät yhteen sekä kiinnitetään nuo kuvassa näkyvät kauimmaiset kulmat toisiinsa.

Netistä löytyy hyvin ohjeita monenlaisten ja -muotoisten himmeleiden valmistamiseen. Hauskaa puuhaa, kannattaa kokeilla!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!