tiistai 18. maaliskuuta 2014

Ensimmäisiä kokemuksia kasvivalaisimesta

Tätä postausta onkin varmaan jo odotettu. Lupasin siis kertoa kokemuksia Kodin kukkien verkkokaupan lahjoittamasta led-kasvivalaisimesta taimikasvatuksessa.

Valaisin on nyt ollut minulla käytössä vajaan kuukauden ajan. Ripustin sen ensi alkuun noin metrin verran taimien (tomaatti, selleri, purjo, basilika ym.) yläpuolelle, kun valaisimen esittelytekstissä mainittiin, että kahden metrin korkeudelle ripustettuna valaisin voisi riittää jopa yhdeksän neliön alueen valaisemiseen. Tämä vaikutti minusta aika isolta kun ottaa huomioon, että valaisimen teho on vain 18 W. Tuossa ei tosin puhuttu taimikasvatuksesta. Varttuneempien kasvien valaisemiseen tuo saattaisikin riittää paremmin, taimet vain tuntuvat tarvitsevan niin tolkuttoman paljon valoa.

Laitoinkin heti hyvin alkuvaiheessa kuvassa näkyvälle taimimäärälle varmuudeksi vielä pari pientä lisälamppua. Näillä kolmella valaisimella taimet näyttävät nyt kohtalaisen vahvoilta. Toki silti tuntuu, ettei lisävalo ole koskaan haitaksi taimille. Vai onkohan joku onnistunut kasvattamaan taimia liiallisessa valossa, mitähän silloin tapahtuu?

Tuo led-valaisin vaikuttaa siis sopivan hyvin perusvaloksi taimikasvatukseen, mutta sen lisäksi näyttäisi ainakin tällä kokemuksella tarvittavan jotain täydentävää valoa, ainakin jos taimia on vähääkään enempää.

Seuraavaksi kokeilen vielä valaisimen laskemista vähän alemmas siten, että se olisi noin puoli metriä taimien yläpuolella. Sillä korkeudella sen voisi ajatella toimivan vielä paremmin.

Seuraavaan valaisinpostaukseen pääsee tästä.

3 kommenttia :

  1. Osassa pöytämallisissa kasvivaloissa näyttäs olevan lamput tosi lähellä.. ja silloin tulee kapea valokiila... Kiva lukea kokemuksia, odotellaan lisää...

    VastaaPoista
  2. Hei Kaija, mielenkiintoista näitä erilaisia vaihtoehtoja on kokeilla ja vaihtaa näistä kokemuksia, niin monenlaista valaisinta on tarjolla. Tämä minulla nyt kokeilussa oleva vaikuttaa kyllä varsin lupaavalta. Toki on sillä hintaakin, mutta kestoikä on sitten toivottavasti useita vuosia.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiinnolla seuraan sinun kasvivalokokeiluja. En ole malttanut ostaa, kun ovat aika arvokkaita.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!