tiistai 18. helmikuuta 2014

Kirsikkatomaattia, pensastomaattia, runkotomaattia...

Jee, odotus on palkittu! Ei kuitenkaan sen kummempaa perheenlisäystä, kuin että pienenpienet tomaatintaimet ovat nousseet pintaan, ja nyt niitä putkahtelee koko ajan lisää, kuin pop corneja kattilassa ;)

Kylvin ensimmäiset tomaatit tänä vuonna aiemmin kuin koskaan, 10.2. Toivotaan, että tulee aikainen kevät, niin kuin lööpit tuossa hiljattain lupailivat.

Nämä nyt nousseet ovat kirsikkatomaatteja, jotka kylvin hidaskasvuisina ensinnä. Lajikkeina on Tiny Tim (hyvä ilmava kasvutapa, siksi ei kovin herkkä taudeille), korkeaksi runkotomaatiksi kasvava Gardeners Delight sekä lahjaksi saamani korkeaksi kasvava keltainen Cereza Amarilla, jollaista en ole aiemmin kasvattanutkaan, mielenkiintoinen tuttavuus.

Tomaattien suhteen täytynee tänä vuonna pistää vähän paremmaksi kuin viime vuonna. Silloin kasvamassa oli 11 eri lajiketta, eli nyt täytynee laittaa 12. Kymmenen vuoden kuluttua tämä kasvutahti tarkoittaisi reilua 20 lajiketta, ei mahdoton tavoite ;)

Tomaattikin on muuten melkoinen superfood, joten siksikin sitä kannattaa nyt laittaa kasvamaan. Siitä olen kuullut, että se on niin monipuolinen, että jos ihmisellä olisi mahdollisuus syödä ainoastaan yhtä elintarviketta, niin sen tulisi olla juuri tomaatti, sillä siitä saa melkein kaiken tarvitsemansa. Tiedä häntä?

Ja sitäpaitsi, itse kasvatetut tomaatit ovat makunsa puolesta aivan oma juttunsa, niillä ei ole juurikaan tekemistä kaupan tehoviljeltyjen, tasaisen mauttomien tomaattien kanssa. Kun kasvattaa useampaa eri lajiketta, saa myös monia erilaisia makuelämyksiä, sillä eri lajikkeiset tomaatit maistuvat (ja näyttävät!) hämmästyttävän erilaisilta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!