keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Yllättäviä eroja keijunkukissa

Enpä olisi tätäkään arvannut ennen kuin tuli käytännössä nähtyä. Eli että eri keijunkukkalajikkeiden välillä näyttää olevan yllättävän isoja eroja niiden selviytymisessä.

Istutin viime kesänä rivarimme etupihalle useita erilaisia ja -värisiä keijunkukkia.

Näistä osa selvisi talvesta joten kuten, yksi oikein tosi hyvin ja yksi ei lainkaan.

Valitettavasti minulla ei ole tietoa siitä, mistä nämä erot selviytymisessä johtuvat. Onko kyseessä kasvupaikka, vaikuttaako viime talvi, vai onko ties vielä joku muu seikka? Tai ovatko jotkin lajikkeet vain heikompia kestämään? Olisi mielenkiintoista kuulla, oletteko muut huomanneet vastaavia eroja eri lajikkeiden kestävyydessä?

Kasvupaikka on melko varjoinen, multava ja varsin kostea, ei kuitenkaan pahasti märkä. Pitäisi siis olla keijunkukalle varsin sopiva. Talvella siihen tosin kertyy paksu kasa käytävältä lapioitua lunta.
Tämä harmahtavalehtinen keijunkukka selvisi ilahduttavan hyvin ensimmäisestä talvestaan. 
Kaikkein rehevimpänä kasvaa harmahtavalehtinen tarhakeijunkukka.

Sen vieressä kasvava kauniin limenvihreä Lime marmelade on vielä tällä hetkellä säälittävän pieni, toivottavasti se vahvistuisi niin, että selviää ensi talvesta.
Edessä oikealla olettaisin olevan
purppurakeijunkukan, vaikkei lehtien
väri oikein täsmää. Se toivottavasti
selviytyy jatkossakin. Sen takana on
kauniin limenvihreä lajike, jonka
selviytyminen taitaa olla vielä
vähän kysymysmerkki.


Olettaisin, että yksi selviytyneistä on kauniin tummanpunalehtinen purppurakeijunkukka, vaikkeivät lehdet ole tällä hetkellä aivan oikean värisiä.

Tämä onneton tuskin selviytyy.
Yksi kellertävälehtinen lajike näyttäisi hävinneen kokonaan. Tai on siinäkin yksi minilehti, ei taida kuitenkaan tuolla selviytyä 😊

Onneksi tuli hankittua useita erilaisia keijunkukkalajikkeita, jotta niistä ainakin osa selviytyi. Ja pääsipä samalla tutkailemaan näitä eri lajikkeiden välisiä eroja 😊

#keijunkukka 

12 kommenttia :

  1. Keijunkukissa on eroja selviämisen suhteen. Tumma lehtiset eivät minulla mene talven yli ja silti taas kokeilen 😉 tähkäkeijunkukka kestä parhaiten, samoin tarhakeijunkukka valkoisin kukin. Korallikeijunkukka saattaa kestää tai hävitä vuodessa. Harmittaa kun ovat niin kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska, sinulla onkin tarkkaa tietoa näiden eri lajikkeiden selviytymisestä, onpa mielenkiintoista 😊

      Poista
  2. Luulen että kuvassa on haltiankukka? Haltiankukka on keijunkukan ja tiarellan risteytys😊
    Niitä on vaikka mitä ihania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nytpä tulikin vaikea kysymys! Keijunkukkina olen nuo kaikki kyllä ostanut, eikä kaikista ole enää nimilappuja tallella. Se saattaisi ehkä selittää noiden erilaista selviämistä, jos osa olisikin haltiakukkia.

      Poista
  3. Olen istuttanut keijunkukkia eri paikkoihin, mutta harva niistä selviää talvista. Purppurakeijunkukka on selvinnyt meillä parhaiten, joskin mitään näyttäviä kasvustoja ne eivät tee. Olen jo luopunut yrityksistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitavat tosiaan olla vähän haastavampia kasveja nämä.

      Poista
  4. Hei, itsellä täällä Oulun korkeudella kuoli viime talvena kaikki keijunkukat. Olivat muutamia vuosia vanhoja, eivät vielä suuren suuria, mutta kuitenkin luulin että jo paikoilleen hyvin juurtuneita. Eniten harmittaa korallikeijunkukat, osan olin kasvattanut siemenestä. Viime syksynä talvi tuli todella kuin napista painamalla, ehkä keijunkukat eivät ehtineet valmistautua tarpeeksi?
    t. Karoliina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kurja juttu 😞 Se on aina harmillista, kun joku pitkään vaalittu tai muuten rakas kasvi kuolee pois. Viime talvessa on kyllä täytynyt olla jotain kummallista, vaikkei se täällä meillä päin kovin erityiseltä tuntunut. Niin paljon olen kuullut monenlaisista kasvikuolemista. Itsellänikin kuoli näiden keijunkukkien lisäksi mm. kuunliljoja, mikä on minusta aika outo juttu, sekä vanhasta puutarhastamme iso ja jo vanhempi kirsikkapuu. Ehkä pitäisi tehdä ihan oma postaus näistä talven kasvikuolemista.

      4. heinäkuuta 2024 klo 17.43

      Poista
  5. Lajike-erojahan noissa on varmasti. Kuulin jostain, että keijunkukkia kannattaisi jakaa aika usein, sillä kookkaiksi kasvaneet yksilöt kuolevat helpommin talven aikana. Jotain perää siinä saattaa olla, sillä itselläni kuoli viime talvena juuri pari isointa keijunkukkaa mutta jopa pikkuinen rääpäle, jolla ei ollut kovin kummoisia juuria syksyllä, selvisi loistavasti. Samoin syksyllä jakamani yksilöt talvehtivat hyvin. Yritänkin joka vuosi loppukesällä tai alkusyksystä nostaa isoimpia ylös ja pistää palasiksi.
    Joku myös kertoi lisäävänsä syksyisin multaa keijunkukkien tyvelle, sillä ne tuppaavat kasvamaan ylöspäin ja paleltuvat sitten talvella. Varmaan ihan hyvä ohjeistus tämäkin. Jos ei muuta tehoa ole, niin ainakaan kasvin tyvialueelle ei kerry vesilammikkoa, kun on laitettu multalisäystä.
    Kokeilisin ehkä sinuna nostaa nuo huonoiten voivat yksilöt kokonaan ylös ja karsia niistä kaikki vanhat ja paksut "kannot" juurineen. Sitten ruukuttaisin näin saadut taimet ja antaisin vahvistua muutaman viikon tuulensuojaisessa paikassa. Keijunkukka on minun kokemukseni mukaan yllättävän hyvä juurtumaan, jopa pelkkä pieni lehtitupsu parin sentin juurentyngällä on juurtunut hyvin ruukkuun istutettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna, tosi hyviä vinkkejä! Täytyypä kokeilla tuota taimien ruukuttamista. Olisikin vielä sopivasti muutama ylimääräinen ruukku, jotka kaipaisivat jotain kasveja 😊

      Poista
  6. Keijunkukat käyttäytyvät kovin omituisesti. Minulla vaalealehtiset eivät ole menestyneet, mutta enpä ole niitä hirveästi kaivannutkaan. Yhdessä penkissä kasvaa tummalehtistä punakukkaista, josta jaoin pikkutaimia yoiseen perennapenkkiin ja sain näyttävän kasvuston, joka kukki runsaasti ja pitkään parina kesänä. Mutta: tänä keväänä ne olivat muuttuneet vaalealehtisiksi ja kukinta oli vaatimaton, vaaleankeltainen!!! Kaivoin kaikki pois. Vanha kasvusto taas voi hyvin ja on edelleen tummalehtinen. En voi kuin ihmetellä muutosta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on kyllä erikoinen ja oikukas kasvi, ei päästä meitä puutarhureita helpolla 😊 Hyvä, että tuo yksi lajike on kuitenkin menestynyt sinulla!

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!