torstai 25. heinäkuuta 2024

Noin neljännesvuosisadan odotus palkittu 😀

Nyt kysyttiin todella malttia! Istutin puutarhaamme yli 20 vuotta sitten erivärisiä päivänliljoja.

Liljat eivät ole tähän mennessä vielä koskaan kukkineet, ne ovat kyllä voineet muutoin hyvin ja työntäneet ahkerasti lehteä. En ole siten päässyt näkemään, minkä värisiäkään nuo lopulta ovat. Muistelisin, että niitä oli eri värejä.

Syynä kukkimattomuuteen on saattanut olla liian varjoisat kasvupaikat. Olen siirtänyt liljat vanhassa puutarhassamme ainakin pariin-kolmeen kertaan uuteen paikkaan, mutta ehkä sitten aina vähän turhan varjoisaan kohtaan. 

Viime kesänä koitti liljojen vihoviimeinen muutto uuden rivariasuntomme pihaan. Tämä piha on todella aurinkoinen, ja ajattelin että tämä on liljojen viimeinen mahdollisuus. Jos ei tämäkään paikka kelpaa, joutavat pois.

Liljat halusivat selvästi jatkaa elämäänsä, sillä päättivät nyt näyttää, että kyllä niillä on vielä muistissa, miten lilja kukkii 😀
Yksi kolmesta kukkavarresta heinäkuun alussa,
pian sen jälkeen kun olin huomannut nuput.



Odotettujen nuppujen kehittymistä on tullut 
seurattua silmä kovana 😊
Tässä tilanne  heinäkuun puolivälissä.

Heinäkuun lopulla, vähän ennen h-hetkeä, 
alkoi jo näkyä lupaavaa aavistusta
kukkien väristä...



Kyseessä ei nähtävästi ole päivänlilja, 
onkohan tämä syyslilja? Joka tapauksessa 
olen erityisen iloissani liljojen väristä 😊
Tänään viimein koitti päivä, kun ensimmäinen kolmesta nupusta päätti avautua. Tuntui suorastaan vähän juhlavalta hetkeltä 😊 Näiden huikeiden kolmen ensimmäisen kukkavarren kehittymistä on ollut kiva seurata.

Enpä olisi voinut aikoinaan liljat hankkiessani arvata, millainen niiden taival  tulee olemaan. Tuntuu, että tämäkin pieni tapahtuma osaltaan vahvistaa sitä, että
nyt on tullut viimein tultua oikeaan paikkaan 😊

Toivottavasti kukkia ilmaantuu jatkossa enemmänkin, mutta jo näillä kukilla liljat ovat turvanneet paikkansa puutarhassani - ja vähän myös sydämessäni!

#lilja #kukka #kasvupaikka #perenna #rivitalo

7 kommenttia :

  1. Minusta tuo näyttää päivänliljalta (Hemerocallis). Vaikka Summer Wine, Crimson Pirate tai joku muu. Samanlaisia on useita, enkä ole mestari yksittäisiä tunnistamaan.
    Kiva, että alkoivat kukkia uudessa kodissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between, täysin mahdollista, sillä päivänliljoina muistaisin nämä ostaneeni. Tuo syyslilja tuli mieleeni lähinnä tästä kukkimisajankohdasta ja jossain blogissa näin hiljattain vähän vastaavan näköisen liljankukan, joka siellä oli nimetty syysliljaksi. Mutta nämä koristekasvit eivät tosiaankaan ole mikään vahvuuteni 😊

      Poista
  2. No onpa ollut pitkä odotus!
    Ihan päivänliljalta tuo minustakin näyttää. Kiva, että olet vihdoin nähnyt kukinnonkin.
    Itselläni on ollut muutaman päivänliljan kanssa samoja ongelmia eli kukintaa on saanut odottaa vuosia.
    Syyspäivänlilja (Hemerocallis citrina) on olemassa ja se on keltainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa, mielenkiintoista kuulla, että sinullakin on samankaltaisia kokemuksia päivänliljoista. Minullakin suurin osa kasvustosta on vielä pelkkää lehteä, joten ehkä ensi kesänä on vielä odotettavissa uuden värisiä kukkia?

      Poista
  3. WAU. Onpa kaunis väri. Onnea onnistumisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos enkulin käsityöt 😊 Samaa mieltä väristä, sattuu vielä olemaan yksi lempivärejäni - enkä kyllä laisinkaan muista tuon väristä hankkineeni, joten siinäkin mielessä oikein positiivinen yllätys!

      Poista
  4. Odotus palkittiin , sitkeästi jaksoit odottaa !

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!