lauantai 5. elokuuta 2023

Kypsyvätköhän nuo tomaatit ollenkaan tänä vuonna?

Siltä tässä alkaa vähitellen tuntua. Todella kummallista, vihreitä tomaatteja on vaikka kuinka ja paljon, mutta juuri minkäänlaista edistymistä niissä ei tunnu tapahtuvan, ei yhtään missään lajikkeessa.

Ei tällaista tilannetta ole koskaan aiemmin ollut. Ollaan jo hyvän matkaa elokuun puolella, ja olen päässyt nauttimaan kokonaista kolmesta pienestä kirsikkatomaatista. Muissa tomaateissa ei näy oikein lupaustakaan edes kellertävästä, saati punertavasta väristä. Olikos se niin, että vihreä on tämän vuoden väri 😂

Mielestäni nyt ei kuitenkaan ole ollut niin kylmää, toki tomaateille mieluisat aurinkoiset hellepäivät ovat loistaneet poissaolollaan. 

Kylvin tomaatit suunnilleen tavanomaiseen aikaan maaliskuun alkupuolella. 


On tässä toki se ero, että aiemmin kaikki tomaatit ovat kasvaneet kasvihuoneessa. Nyt suurin osa on terassilla ja parvekkeella, jotka kuitenkin molemmat ovat varsin lämpimiä, etelään päin. Ehkä alkukesän kylmyys on edelleen tärkein syy hitauteen, kun moni muukin tuntuu kertovan samasta ongelmasta?

Ensi viikon alkuun on nyt luvassa kokonaista yksi todella lämmin päivä, se tuskin tomaatteja kovin paljon lohduttaa.
Nämä ovat myös perin erikoisia, kaksi tavallisesti kasvattamaani kirsikkatomaatti-lajiketta, joista ensimmäinen on lempitomaattini keltainen Cereza amarilla, ja jälkimmäinen Gardener's delight. Nämä tekevät yleensä parikymmentä tomaattia/terttu. 
Nyt jostain syystä alimmissa tertuissa on tulossa huikeat satakunta tomaattia. Ylemmät tertut ovat tavanomaisen kokoisia. Mikähän mammuttitauti näille onkaan tullut?



Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta, 
uutuus-pihvitomaattini Canestrino. Kypsy, kypsy!
Ruukussa parvekkeella.
Amppelitomaatti Tiny tim parvekkeella.
Näiden kypsymistä odotan kaikkein
 innokkaimmin, raidallinen uutuus-
kirsikkatomaattini Tiger.

Omituinen tomaattivuosi kaikkineen. Saa nähdä, miten tässä käy, aikovatko tomaatit lainkaan kypsyä, vai mitä ne oikein meinaavat?

#tomaatti #vihreä #väri #raaka #kypsyminen

11 kommenttia :

  1. Minulla kun ei ole kasvihuonetta koskaan ollutkaan, niin olen tottunut aika pitkään raakilevaiheeseen. Olen huomannut, että ulkosalla kasvatettaessa sää vaikuttaa todella paljon tomaattien kypsymiseen. Kaikki lajikkeet saattavat aloittaa kukkimisen yhtä aikaa mutta sitten jotkut jumahtavat raakilevaiheeseen viikkokausiksi. Ne karsinkin sitten yleensä pois omasta tomaattivalikoimastani, sillä tomaattien olisi minusta parempi kypsyttää koko satonsa ennen kuin syyshallat iskevät. Äitini aina ihmettelee, kuinka eri tahtiin meillä kypsyvät tomaatit kuin hänellä kasvihuoneessa samoissa lajikkeissa. Ilmeisesti siis tasainen lämpötila ja suojaisat olot sopivat joillekin lajikkeille paremmin kuin avomaan vaihtelevat olosuhteet.
    Meillä ensimmäistä kertaa testissä ollut 'Cereza Amarilla' ehti kypsyttää ensimmäisenä kaksi tomaattia. Sitten tuli tauko, minkä aikana luottolajikkeeni 'Maskotka' pääsi vauhtiin. Nyt on saatu muutamasta muustakin lajikkeesta jo maistiaisia.
    Melkoisia monstereita nuo pari tomaattiasi. Nuo kun alkavat kypsyä, saat vatsan täydeltä syötävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna, olipa mielenkiintoista tietoa kasvihuone versus avomaan. Erikoinen jännä ilmiö tuo jumahtaminen raakilevaiheeseen viikkokausiksi, juuri niin tuntuu täällä käyneen. Ja vieläpä joka ikisen noin kymmenen lajikkeen kanssa :(
      Pitääköhän tässä sittenkin alkaa harkita kasvihuoneen hankintaa, kun olin ajatellut sellaisesta kokonaan luopua. Täytynee nyt katsoa vielä toinenkin kesä, ja yrittää mahdollisimman aikaisia kylvöjä.

      Poista
    2. Minulla on kasvihuone. Olen saanut jo kaksijapuoli viikkoa kypsiä tomaatteja. Kuitenkin tämä kesä on outo, kun omenapuissa oli kukkia, mutta omenia ei tule. Herukoissakin oli kukkia, muttei herukoita juurikaan tullut. Joskus aikaisemmin oli samantyyppinen vuosi. Tämä on katovuosi.

      Poista
    3. Hieno juttu, että olet saanut jo tomaatteja, toivotaan että me muutkin tulemme pian perässä! Tämä vuosi on kyllä monella tapaa kummallinen. Tuntuu myös, että eri paikkojen, aika läheisienkin, välillä voi olla isoja eroja sadon määrässä. Meillä on herukoita runsaasti, ja omenoitakin todella paljon siellä missä niitä ylipäänsä on. Tyttärellä oli juuri katkennut omenoiden painosta paksu ja iso omenapuun oksa.

      Poista
  2. Kasvihuoneessakin ensimmäiset tomaatit kypsyivät tänä kesänä edellisiä myöhemmin. Mutta hitaan alun jälkeen kypsyminen on sujunut kiitettävästi. Eilen hain taas kasvarista ison kulhollisen tomaatteja, kuten olen voinut tehdä muutaman kerran aiemminkin. Tosin minulla on suurin osa kirsikkatomaatteja, jotka kypsyvät nopeammin. Ennen kasvaria kasvatin tomaatteja patiolla, talon seinustalla. Aina niistä vähän satoa sai, mutta ei mitään kasvariin verrattavaa. Ja minun kasvarini on kuitenkin aika pieni, 5.4 neliötä.
    Toivottavasti tomaattisi alkavat pian kypsyä. Tuosta määrästä tomaatteja riittää syötävää vähäksi aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että olet jo saanut tomaatteja, mutta mielenkiintoista kuulla, että kasvarissakin kypsyminen on ollut tavanomaista hitaampaa.
      Juu, saa nähdä, aikamoinen määrä tomaattia tulee, jos lähellekään kaikki aikovat kypsyä.
      Ja tietenkin heti kun asiasta avauduin täällä, vaihtoi yksi iso tomaatti väriä 😊 Ehkä tämän päivän lämpö oli juuri sitä mitä tomaatit kaipaavat.
      Tuli myös mieleen, kenties kasvarissa myös ilmankosteus on tomaateille parempi, ehkä ne tykkäävät tuollaisesta kuumankosteasta?

      Poista
  3. Samaa ihmetellyt omassa kasvihuoneessa. Sato tulee kovin myöhään, vaikka aloitus oli ihan aikaisin. Tomaatteja vasta muutama kypsynyt ja kurkut kasvavat kovin hitaasti myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kyllä nyt erikoinen ilmiö, kun samaa tuntuu olevan vähän siellä sun täällä, ja niin kasvihuoneissa kuin avomaantomaateilla.

      Poista
  4. Itselläni on vasta yksi kirsikkatomaatti kypsynyt kasvihuoneessa. Maaliskuun alussa laitoin taimet. Nyt ilokseni huomasin että vihdoin ensimmäiset isotkin tomaatit on alkanut punastella. Josko sieltä nyt alkaisi vihdoin sitä satoa tulla. Nimim 30+ taimea. :D Kurkkuja on muutamia kanssa tullut, niitä on 4 taimea. Selkeästi paremmin niitä tullut kun tomaattia se 1kpl.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runsaasti on sinulla tomaatteja tulossa, toivottavasti kypsyvät pian! Mutta siis sama ilmiö kuin monessa muussakin paikassa, kovasti myöhässä ovat jostain syystä.
      Sama tilanne täällä, kurkut on olleet merkittävästi tuottoisampia, vaikka taimia on huomattavasti vähemmän.

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!