sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Pottusatoa rivaripihasta

Istutin tänä vuonna rivaripihaamme myös muutaman perunan. On niin kiva saada omia, tuoreita pottuja ja toisekseen en malttanut millään luopua meidän vanhoista, rakkaista siemenperunoista.
Varhaisperunasatoa rivitalopihasta.
Varhaisperunana on vähän harvinaisempaa Barima-lajiketta. Se on tosi aikainen. Niinpä sain jo juhannukseksi muutaman uuden perunan. Alkukesän kova kuumuus kuitenkin selvästi kutisti perunoiden määrää. Samoin maa taitaa olla vähän turhan voimakkaasti lannoitettu, kun perunanvarret on kasvaneet hyvinkin kookkaiksi ja reheviksi. Se myöskin verottaa satoa. Kaikesta huolimatta olen tyytyväinen tähän varhaispottukokeiluun.
Rehevät perunanvarret haluaisivat venyttäytyä naapurinkin puolelle,
niissä on vähän pitelemistä 😊



Lisäksi istutin toiseen kohtaan maahan muutaman Matilda-perunan. Ja kun siemenperunoita jäi vieläkin yli, laitoin vielä muutaman ruukkuihin.

Toimin perunannostossa samoin kuin entisessä elämässäni isommassa puutarhassa: istutan nostamani perunanvarren takaisin maahan.

Varsiin jää aina pieniä mukulan alkuja, joista kasvaa lisää perunoita. Tällä tavoin saa ainakin tuplattua perunasadon.
Matilda-perunan varret nousemassa ruukustaan.
#rivitalo #piha #puutarha #peruna #perunankasvatus

5 kommenttia :

  1. Äitini asuu rivitalossa ja olemme jo monta vuotta vähentäneet leikattavaa nurmikkoalaa. Mansikoita on ollut jo monta vuotta, ja juuri viime käyntikerralla sanoin, että ensi vuonna laitetaan muutama peruna. Äiti ei syö perunaa lainkaan nykyään, mutta uudet perunat sillin kanssa kiinnostaisi kyllä. Moni ei ymmärrä, että pienessäkin rivitalon pihassa voi kasvattaa syötävää. Anoppini naapurina oli aikoinaan vanha nainen, jolla oli koko pihan hyötykasvimaana. Se oli jo mielestäni ihan superhienoa. Pientä touhua kun on koko ajan, pysyy mielikin virkeänä ja fyysistä rasitustakin tulee sopivasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, on ollut minulle hyvin positiivinen yllätys mitä kaikkea rivaripihalla pystyy kasvattamaan. Ja tosiaan, miten paljon kaikkea pientä puuhasteltavaa täälläkin löytyy, suunnilleen vallan riittämiin 😊
      Voisi kuvitella, että iäkkäämmällekin ihmiselle kasvien kasvun seuraaminen voisi olla mukavaa ajanvietettä, vaikkei satoa pystyisikään hyödyntämään. Ainakin, jos sattuu olemaan yhtään puutarha-asioista kiinnostunut ihminen 😊

      Poista
  2. Tosi hyvän näköisiä perunoita eikä yhtään rupea ym. Kannatti noin hyvä lajike säästääkin. Mutta tuota en ole tiennyt että perunan varret voi istuttaa uudelleen. Aina sitä oppii uutta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska, tosiaan aika kauniita ja virheettömiä pottuja on, enpä tullut sitä ajatelleeksikaan. Ja juu, vuosikaudet olen harrastanut hyvällä menestyksellä tuota perunoiden varsien uudelleenistuttamista. Ihan itse olen tainnut sen keksiä 😊

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!