maanantai 1. kesäkuuta 2015

Se on kesä! - oonhan...?

Ainakin kalenterin mukaan KESÄkuuta mennään, mutta vaikea uskoa, kun ikkunasta ulos katsoo. Vettä vihmoo ja kovin on viileää, enteileeköhän säätila jo juhannusta, suomalaista keskikesän juhlaa?

Vaan toisaalta, vaikka vettä ja viileyttä on riittänyt, niin yöpakkaset ovat kuitenkin pysytelleet kokonaan poissa, ainakin täältä meiltäpäin. Niinpä tällä kertaa käynee niin, että varhainen lintu madon nappaa - toukokuun 20. päivän paikkeilla ulos istuttamani hallanarat pavut ja kesäkurpitsantaimi ovat selvinneet paleltumatta, niistä on odotettavissa aikaista satoa. Tällä kertaa riskeeraaminen siis kannatti, helpottaisi paljon kun tulevasta säästä voisi aina etukäteen tietää!

Viereisessä kuvassa nämä pavuntaimet kuvattuna eilen. Kun katsoo kuvaa tarkemmin, siellä on jotain vähän ylimääräistäkin... Ampiaiset olivat ryhtyneet rakentamaan kahtakin pesänalkua papupenkkiä reunustaviin metalliverkkoihin. Ilmeisesti olivat kuitenkin hylänneet paikan, ja nyt nuo pienet pesäalut jäivät ylimääräinä koristeina papupenkkiin.

Kirjoitin viime keväänä siitä, kuinka minulla on tapana esikasvattaa myös pavuntaimet. Se tuntui jälleen tämän vuoden kokemuksella oivalliselta ratkaisulta.


Näyttää lämpimissä sisätiloissakin niin perin vaivalloiselta, kun hentoiset, mädäntymiselle herkät pikkulehdet yrittävät epätoivoisesti tunkea ulos paksun pavunsiemenen uumenista. Saati, jos joutuisivat tekemään tämän ulkosalla tässä viileydessä, voisi käydä huonosti.

Viikonlopuksi oli myös kasvimaan isompi osa viimein kuivahtanut niin, että päästiin se lopulta muokkaamaan - myöhemmin kuin varmaan koskaan. Ja saatiin istutettua ensimmäiset talvipotut.

Blogissani oli toukokuun ajan kysely, jossa tiedusteltiin, mitä lukijat eniten odottavat kesältä - onko se lämpöä ja aurinkoa, puutarhanhoitoa, lomaa, kesäherkkuja vaiko vielä jotain muuta. Kuinka ollakaan, ensimmäinen vaihtoehto vei voiton kymmenellä äänellä. Veikkaisin, että toukokuun säätilalla saattaa hyvinkin olla tässä osansa :) Seuraavalla sijalla oli puutarhanhoito (8 ääntä), kesäherkut saivat viisi ääntä ja peränpitäjänä oli loma neljällä äänellä.

Kiitoksia kaikille äänestykseen osallistuneille, sitä lämpöistä ja aurinkoista kesää toivoen ja toivotellen!

4 kommenttia :

 1. Onneksi on ollut lämpöisiäkin päiviä ja aurinkoisia päiviä, niin nämä kylmät jaksot kestetään paremmin. Paitsi nuo meidän herkät taimet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vallan totta tuokin Nettimartta! Jotenkin kummasti vain nämä surkeat kelit jäävät paremmin mieleen - ehkä se on tosiaan sitäkin, että käy vähän sääli noita taimiparkoja. Meillä täällä savimaiden keskellä tällaiset kevätsateet ovat erityisen ongelmallisia, kasvimaa kun ei tahdo millään kuivaa niin, että sinne pääsisi kylvöhommiin.

   Poista
 2. Mitä papuja sulla kasvaa? Mä rakastan hurjalla vauhdilla kasvavaa ruusupapua ja nytkin tökkäsin siemenet "esikasvatukseen" ulos laakeaan vatiin ja siitä sitten siirrän muihin paikkoihin kunhan ovat pikkaisen siitä nousseet. En ole koskaan käyttänyt niitä pitkiä palkoja mihinkään ruokaan. Terv, satunnainen la-surffaaja, joka jatkaa tästä matkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen tykästynyt lähinnä erilaisiin pensaspapuihin - erilaisiin ja -värisiin taite-, leikko- ja vahapapuihin. Nyt mulla on pitkästä aikaa kasvamassa myös "tavallista" köynnöspapua, ne on ihan mielettömän tuotteliaita, yhdestä kasvista tulee mahdottoman paljon papuja. Ruusupavut ovat kyllä myös oikein kauniita ja kivoja, niitä ei minulla ole ollut, mutta ilmeisesti niitäkin voisi syödä? Tervetuloa visiitille toistekin!

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!