tiistai 19. toukokuuta 2015

Hirveä hinku hallanarkojen istuttamiseen

Malttamattomuus on keväällä paha laji. Tein innostuksissani varmasti vähän tyhmän tempun. En malttanut enää millään olla istuttamatta ulos ensimmäistä kesäkurpitsantainta.  Luultavasti tässä ei ole mitään järkeä, hallaöitä voi hyvinkin vielä olla tulossa - älä siis tee näin!

Mutta kun aurinko paistelee jo niin houkuttelevasti, ja 10 vrk:n sääennusteeessa yölämpötilatkin näyttävät olevan mukavasti plussan puolella.

Kurpitsa on vielä tuollainen köynnöstävä malli, ainokaiseni sellainen. Ja yksi köynnöstävä versio pitäisi aina olla kasvamassa, se on jotenkin niin hauska.

Laitoin kurpitsalle lämmikkeeksi tuollaisen ylösalaisen irtokarkkikipon, ovat käteviä tällaisiksi "minikasvihuoneiksi" taimia suojaamaan. Ympärilleen kurpitsa sai vielä vähän heinää suojaksi ja lämmittämään. Jos itse olisin kurpitsantaimi, olisi minusta ainakin mukavaa kasvaa tuollaisessa suojaisassa "pesässä" :)

Yöksi täytynee vielä varmuudeksi heittää päälle harso peitoksi. Jos oikein kylmää tulee, saa kurpitsa ylleen vielä vanhoja mattoja ja muuta lämmikettä.

Tuulen varalta karkkirasioiden päälle on hyvä laittaa joku paino. Oikein aurinkoisina päivinä rasioita pitää raottaa tai nostaa ne kokonaan pois, ettei taimille tule liiankin lämmin.

Saas nähdä kuinka tässä käy, toivottavasti nämä eivät jää viimeisiksi kuviksi tästä kurpitsantaimesta! Mutta toisaalta, vähän jännitystä täytyy elämässä olla ja puutarhanhoidossa ottaa pieniä riskejä. Jos hyvin käy, tuosta voi saada mukavan aikaista satoa.

Kova hinku olisi tehdä sama temppu esikasvattamieni pavutaimien kanssa, mutta niiden suhteen täytyy nyt yrittää vielä vähän malttaa pidätellä.

11 kommenttia :

 1. Malta nyt hyvä ihminen niiden papujen kanssa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kiitos kannustuksesta, täytyy yrittää! - Tai sitten varautua laittamaan uudet taimet... Muita en kyllä kehota tällä lailla urheilemaan :)

   Poista
 2. Mäkin laitin pavut jo suunnileen kuukausi sitten, mutta kasvihuoneessa ne on pärjänmyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläpä ne pavuntaimet minullakin kasvarissa "polttelevat". Kyllä tässä saattaa niin käydä, että tänään jo muutama päätyy multiin. Onko ne sulla siellä kasvarissa ihan pysyvästi, vaiko vain taimikasvamassa? Olen joskus kasvattanut muutamia pavuntaimia ihan kesälläkin kasvihuoneessa, hyvin ovat siellä viihtyneet.

   Poista
 3. Minä myös hypistelin tänään kaikenlaista sillä hetkellä, kun aurinko vähän pilven laidan takaa lämmitti. Ai jai, nyt pistit kyllä pahan haasteen antamalla ideoita tuollaisista minikasvareista. Sitähän voisi isontaa laittamalla isomman läpinäkyvän muoviastian väärinpäin, vai kuinka? Ja jos sitten laittaisi vielä toisen sen alle, niin siinähän olisi käytännössä jo eristetty omakotitalo... Ei puutu kuin lämpökaapelointi! (Sen saa muuten sellaisesta jäänsulatuskaapelista, jonka voi pistää töpseliin kiinni. Kätevää, sanon minä, ei tarvita tuoreita hevosenlantoja tänä päivänä lämpöpenkkiä varten.)
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää tuotekehittelyä edelleen Sini :) Tästäpä tulikin mieleeni, että mulla on tuolla kasvimaakäytössä erilaisia vanhoja styrox-laatikoita. Siispä, jos halla uhkaa, vielä styroxia ylle, niin johan pitäisi lämmöneristyskertoimet riittää! Ei kai silläkään ole lopulta niin väliä, millaisessa tönössä sitä itse asustaa, kunhan kasveilla on talot vimpan päälle :)

   Poista
 4. No onpa kkiva pesä kurpitsalla, ja varotoimenpiteet hallan varalta hallinnassa :) Juu nyt eletään sitä aikaa, kun olisi tosiaan pidettävä vielä näppinsä kurissa istutuksilta. Eilen istutin orvokkeja, tänään mietin kesäpäivänhattua.. mitenhän on.. Ihanaa keskiviikkoa sinne ! Ja nyt taitaa tosiaan ilmat lämmetä, hurraa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koville ottaa tuo itsensä hilintä tähän aikaan! Tänään sitten lopulta otin ja istutin muutaman pavuntaimen. Jospa ne selviäisivät, toivottavasti lisälämpöä olisi pian tulossa :)

   Poista
 5. Meillä kaikkein kovin hinku istutuksiin taitaa olla muulla perheellä kun osin jo isohkotkin taimet jokaisella vähänkin aurinkoisella tasolla pitkin asuntoa alkavat jo häiritä asumista :) Mä vielä vähän hoivaisin niitä tässä näkösällä ennen viljelypalstalleni viemistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä istutuksia! Vastasin vasta nyt haasteeseesi. Kiitos vielä siitä. Oli kiva kirjoitella.

   Poista
  2. Kiva kun vastailit Maria, mukavia vastauksia ja herkullisia tulppaanikuvia! Tämä Kerttuli on täällä ollut nyt vähän blogilaiska, muita kiireitä, mutta kyllä tässä taas pian juttuakin syntyy.
   Kävin huvikseni kurkkaamassa tuon kesäkyselyni tilannetta. Kuinka ollakaan, lämpö ja aurinko olivat saaneet tässä viime hetkinä reippaasti lisää kannatusta! Eipä ihme näillä keleillä, sais tosiaan pian jo lämmetä. Vaikkakin toisaalta, yöpakkasia ei kuitenkaan ole ollut, se on mukava juttu.

   Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!